Още тази седмица ще започне поетапно преместване на бежанци от

...
Още тази седмица ще започне поетапно преместване на бежанци от
Коментари Харесай

След протестите в „Овча купел“-местят центъра за мигранти в село Баня

Още тази седмица ще стартира поетапно пренасяне на бежанци от центъра в столичния квартал „ Овча купел “. Първите 30 души ще бъдат преместени в центъра в село Баня. Това съобщи ръководителят на държавна организация за бежанците Мариана Тошева по време на чуването си по отношение на мигрантските конфликти в столицата.

„ Още тази седмица 30 души от приемателния център в кв. „ Овча купел “ в София ще бъдат изведени към центъра на Държавната организация за бежанците в село Баня “, съобщи Тошева.

Тя посочи, е сега в центъра в село Баня има настане 47 души, като има потенциал да поеме новите 30 и посочи, че преместването от „ Овча купел “ ще продължи.

„ Центърът в „ Овча купел “ е най-старият, към този момент над 30-годишен, той е извънредно армортизиран и ние вършим всичко допустимо за затваряне на огромното тяло “, съобщи тя.

От чуването стана ясно също, че Агенцията за бежанците е недофинансирана.

„ Бяхме подали бюджетна прогноза в размер на 22,5 млн. лева, само че утвърденият бюджет за Държавна организация за бежанците за 2024 година е в размер на 11,7 млн. лева, от които малко над 7 млн. са единствено за заплащане на личен състав “, съобщи ръководителят на Държавна организация за бежанците

Тошева добави, че има проблем с фрагментите, тъй като през предходната година не е имало финансиране по един от фондовете, който да подсигурява работните места на 100 чиновници.

„ 401 са нашите щатни бройки. От които 100 по фонд „ Убежище, миграция и интеграция “. За страдание, нашето финансиране по Фонда имаше спиране в интервала 1 януари – 30 август 2023 година. Грантовото съглашение, по което можехме още веднъж да стартираме да наемаме щатните бройки, финансирани по фонда, беше подписано при започване на месец септември 2023 година “, изясни тя и продължи: „ Към момента имаме заети 74 позиции, финансирани по този фонд. Наложи се от 1 януари 2023 година да се освобождават чиновници заради липса на финансиране “, добави ръководителят на Агенцията.

По думите ѝ през предходната година се е усетил дефицит на работещи, само че се правело всичко допустимо свободните бройки за чиновници да бъдат запълнени.

„ Правим състезания свободните бройки да бъдат заети. Миналата година фактически изпитвахме усложнения изключително при повишен брой търсещи протекция в интервала юни – юли месец, когато в един център от размера на Харманли бяхме паднали до 36 чиновници на близо 1600 настанени “, сподели Тошева.

Попитана за това какъв брой спора има на годишна база в бежанските центрове, тя съобщи, че те са под 30 на година за 2022 и 2023.

„ Когато въпреки всичко в един център има 400 настанени лица, от които тинейджъри са 127, и главно млади мъже, претърпели ужасите от бягството на страните по генезис, това са травмирани хора, и битови произшествия се случват, само че не ескалират. Много рядко се стига до кряскане на полицейски патрул “, съобщи Мариана Тошева.

Припомняме, че през вчерашния ден десетки поданици на столичния квартал „ Овча купел “ излязоха на митинг. Под извънредно засилено полицейско наличие в региона, жителите поиската центърът за бежанци да бъде изместен, да има повече полиция и бежанците да съблюдават пропусккателен режим и вечерен час на центъра. Едно от настояванията са да бъде построена и цялостна система за видеонаблюдение в региона.

Борислав Тодоров, който е уредник на митинга, съобщи че от месеци се обръща внимание на локалната власт. По думите му вечер има бежанци, които „ закачат “ преминаващи деца поради метрото.

Той твърди, че настанени в Центъра за мигранти излизат със „ сопи и тояги ”.  Затова полиция и жандармерия би трябвало да поемат защитата на центъра. Освен това не се съблюдава вечерен час, след който не би трябвало да се напуща Центърът.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР