Още тази седмица 30 души от приемателния център в кв.Овча

...
Още тази седмица 30 души от приемателния център в кв.Овча
Коментари Харесай

Aгенцията за бежанците е недофинансирана - разполага с половината от необходимия бюджет, призна шефът й

Още тази седмица 30 души от приемателния център в кв.„ Овча купел “ в София ще бъдат изведени към центъра на Държавната организация за бежанците в Баня. 

Това съобщи ръководителят на Държавна организация за бежанците Мариана Тошева по време на чуването й в Народното събрание. Тя посочи, че в центъра в Баня сега има 47 лица и свободен потенциал.

Други лица ще бъдат изведени поетапно към други центрове, тъй че да остане единствено така наречен ниско тяло в „ Овча купел “, където е и зоната за сигурност. Тошева посочи, че центърът в. “Овча купел “ е най-старият и е извънредно амортизиран, по тази причина от организацията правели всичко допустимо да затворят „ огромното тяло “, защото сега има опция за пренасочване на хора.

Директорът на организацията уточни, че има и недофинансиране на ведомството. " Ние сме недофинансирани, по бюджетна прогноза за тази година бяхме поискали 22,5 млн. лева, утвърденият бюджет за организацията  е 11,700 млн. лева, от които малко над 7 млн.лв са за хонорари на личния състав т.е. с останалата част от средствата се оперира ", изясни Мариана Тошева.

Агенцията има проблем и с фрагментите, въпреки че се прави всичко допустимо свободните бройки за чиновници да бъдат запълнени. 

" 401 са нашите щатни бройки. От които 100 по фонд " Убежище, миграция и интеграция ". За страдание, нашето финансиране по фонда имаше спиране в интервала 1 януари - 30 август 2023 година. Грантовото съглашение, по което можехме още веднъж да стартираме да наемаме щатните бройки, финансирани по фонда, беше подписано при започване на месец септември 2023 година ", изясни тя. 

" Към момента имаме заети 74 позиции, финансирани по този фонд. Освободените чиновници към 1 януари 2023 година се наложи заради липса на финансиране ", добави ръководителят на Агенцията. 

" Правим състезания свободните бройки да бъдат заети. Миналата година фактически изпитвахме усложнения изключително при повишен брой търсещи протекция в интервала юни - юли месец, когато един център от размера на Харманли бяхме паднали до 36 чиновници на близо 1600 настанени ", сподели Тошева.  

Попитана за това какъв брой спора има на годишна база в бежанските центрове, тя съобщи, че те са под 30 на година за 2022 и 2023. 

" Когато въпреки всичко в един център има 400 настанени лица, от които тинейджъри са 127 и главно млади мъже, претърпели ужасите от бягството на страните по генезис, това са травмирани хора и битови произшествия се случват, само че не ескалират. Много рядко се стига до кряскане на полицейски патрул ", съобщи тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР