Още тази година откриваме нов граничен пункт при Златоград-Термес. Това

...
Още тази година откриваме нов граничен пункт при Златоград-Термес. Това
Коментари Харесай

Отваряме нови гранични пунктове с Гърция, пристанище Александруполис става стратегическо в общата транспортна свързаност

Още тази година откриваме нов граничен пункт при Златоград-Термес. Това съобщи министърът на превоза и известията Николай Събев, откакто през днешния ден се срещна с министъра на инфраструктурата и превоза на Гърция Константинос Караманлис.

Българската страна се ангажира да предприеме дейности за ускорение на прекосяването през пункта Маказа-Нимфея като ще бъдат сложени кантари за тежкотоварни коли. Целта е да се облекчи трафикът през Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата- Промахон. През идната година следва отваряне на пункт при Рудозем и Ксанти, добави българският транспортен министър.

На журналистически въпрос след срещата, за присъединяване на България в концесията на пристанището в Александруполис, министър Събев отговори, че българската страна желае да придобие най-малко 20 % от акциите. „ Все още обсъждаме към кой от консорциумите да се присъединим. Пристанището в Александруполис може да стане една от стратегическите точки в общата транспортна съгласуваност сред България и Гърция “, разяснява той.

След срещата Константинос Караманлис акцентира, че през последните три месеца се случиха значими неща за ускорение на транспортните планове сред двете страни. Отваряме нова страница в връзките, сподели още той. Министър Караманлис осведоми, че са оповестени търговете за реализирането на железопътен кулоар „ Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе “. През 2023 година следва подписване на контракти. Приключването на строителството е планувано към 2027 г-2028 година
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР