Още снощи, когато сръбският президент Александър Вучич обяви, че е

...
Още снощи, когато сръбският президент Александър Вучич обяви, че е
Коментари Харесай

Дисертацията на близък до Вучич министър измести шпионажа в сръбските медии

Още нощес, когато сръбският президент Александър Вучич разгласи, че е открита обширна шпионска мрежа на Русия, водещата тематика в редица издания бе друга.

Един от авторитетните вестници, " Данас ", балканската телевизия N1 и даже за малко най-четеното издание " Блиц " обърнаха повече внимание на решението на един университет.

Белградският университет отхвърли изказвания на държавни институции и публични представители на Сърбия: финансовият министър Синиша Мали е плагиатствал в докторската си дисертация. Той е " опирал текстове или цели параграфи от писанията на други създатели, без да спомене имената им и е нарушил етичния кодекс на университета ", се споделя в изказване.

Докторската степен на Мали, писал за преструктурирането на стопанската система и приватизацията, към този момент е в предишното, дипломата му е анулирана. Самият Мали отвърна, че е " по-съсредоточен върху бюджета на Сърбия... работата, за която ми заплащат сръбските жители ".

 Дисертацията на непосредствен до Вучич министър измести шпионажа в сръбските медии

Опозицията посрещна решението с наслада. Мали е значим съдружник на Вучич, добил популярност в България с медийни изявления за покупко-продажби с парцели, само че в Сърбия, в доста по-голяма степен, като кмет на Белград, какъвто бе до предходната година. Той се свързва със противоречивия план " Белград на вода ", изменящ образа на савското крайбрежие с небостъргачи и модерни здания, които строи компания от Обединените арабски емирства.

Министърът на финансите няма да подава оставка, а Вучич побърза да го отбрани - назова решението " надълбоко политическо ". Все отново добави, че не е чел работата му и не може да отсъди и го приветства, като иронизира опцията за дейности на институции срещу властта в " ерата на диктатурата ", както опозицията назовава ръководството на Вучич. Напротив, счита президентът, решението демонстрира " какъв брой напреднало " е сръбското общество - преди пет или шест години (когато Вучич не бе на власт даже като премиер) то би било немислимо.

За телевизия N1 някогашният член на комисията за професионална нравственос в Белградския университет Слободан Първанович обаче означи, че решението на институцията е лишило прекалено много време - пет години - единствено тъй като става въпрос за държавен функционер и по този начин казусът се е политизирал. Тъкмо това дава мотив на съперници на властта като студентското придвижване " 1 от 5 милиона " (с името, употребявано от хилядите протестиращи, излезли предходната есен по улиците на Белград и други огромни градове с искане за реформи) в допълнение да политизират въпроса, счита той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР