Още следващата седмица ще се събере комисията по помилване към

...
Още следващата седмица ще се събере комисията по помилване към
Коментари Харесай

Илияна Йотова за казуса Иванчева: Ще съберем комисията по помилване към президентството още следващата седмица

Още идната седмица ще се събере комисията по опрощение към президентската институция по проблема Иванчева и ще се прегледат документите, в случай че те стигнат до тях. Това съобщи в " Панорама " вицепрезидентът Илияна Йотова.По думите ѝ в президентството няма претекстовете за присъдата от страна на съда и документите, които се изискват от страна на Иванчева. Имат единствено писмо-молба от нейния юрист.

Йотова разяснява и случаят с убития служител на реда на границата с Турция. Според нея той нямаше да бъде вероятен, в случай че страната си е била свършила работата през последните 10 години.

" Въпросът е освен български, той е общоевропейски и международен въпрос. И до ден сегашен след войната в Сирия Европа не може да откри своята съответна политика във връзка с миграцията. Дъблинското съглашение е толкоз стар и неработещ документ, само че за жалост шеста-седма година поред не може да бъде поправен. По отношение на това съглашение за мигрантите е виновна страната, на чиято територия те за първи път стъпват в границите на Европейски Съюз - т.е. България е виновна за всичко.

Второ - можехме да имаме структурирана политика във връзка с нашите европейски претенции. България не получава задоволително пари по Фонда за миграция и убежища, а това е нещо, което се договаря с Европейска комисия, когато се разисква общоевропейският бюджет - това е значимо за техниката и системите за наблюдаване, за контингента на Фронтекс ", сподели Йотова.

Тя означи проблемите - редуциране на " Гранична полиция, неподготвени хора, прекачване на полицейски елементи без да са подготвени и без да има условия. Заяви, че преди години е посетила границата и е видяла по какъв начин младежите са били в будки при минусови температури, без вода и място за обикновена отмора и 10 години по-късно тези условия не са се трансформирали.

Йотова е безапелационна, че засилена мигрантска вълна постоянно е имало. Вероятно не са били на такива огромни талази, само че този поток си е непрекъснат от самото начало.

" За мен всичко минава през разбиването на каналджийските мрежи. Те не са основани преди един, два месеца, а са през цялото време ", сподели тя.

По думите на вицепрезидента общата политическа неустойчивост въздейства на всичко, както на цялото общество, по този начин и на работата на съответните институции. Изходът от тежката политическа рецесия зависи от Народно събрание, сподели Йотова.

Смята, че президентът е основал може би най-хубавата логистика, с цел да бъдат извършени диалози сред парламентарните групи, да има разговор и той се е случил.

" Оптимист съм за основаване на държавно управление. Не ми харесва обаче, че откакто доста от политическите водачи какзват какъв брой е значимо това и поставят запетайка и " само че " с многоточие и споделят, че това държавно управление би трябвало да е до локалните избори. Каква е силата на един подобен кабинет, в случай че знае, че е за подобен къс интервал от време, че би трябвало да приготвят единствено локалните избори, за какви дълбочинни промени може да се приказва и по какъв начин могат да се поемат дълготрайни задължения, те ще бъдат със статута и на служебния кабинет ", сподели Йотова

За войната в Украйна Йотова съобщи, че най-страшното би било в случай че свикнем, че в центъра на Европа има война и това минава в десетминутните летописи.

" Свикването с войната би било най-тежката присъда за днешното международно общество, за жалост натам вървят тези процеси и нашата роля като държава-член на Европейски Съюз би трябвало да бъде по-силна и по-сигурна. Както и да си приказваме - войната в Украйна не е война в Украйна, тя е война в Европа ", сподели Йотова.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР