Още щом посетите това село, ще се удивите от природата,

...
Още щом посетите това село, ще се удивите от природата,
Коментари Харесай

Село Бистрица

Още щом посетите това село, ще се удивите от природата, от спокойствието, от прохладата. Чист въздух, хубост, непосредственост до град София – това са единствено дребна част от преимуществата, да живеете в село Бистрица.

Красивото село се намира в район Панчарево, Столичната община, област София-град. По последни данни популацията на селото е 4694 души и то е петото по величина село в България.

Селото е ситуирано в подножието на Витоша, на 10 километра югоизточно от центъра на столицата, сред кв. Симеоново и Панчарево наоколо до „ Околовръстния път “.

Надморската височина, замерена от нашият екип, тъкмо в центърът на селото е 901 метра.

Възникнала преди епохи, с годините се трансформира в скъпа вилна зона на столицата. От 1998 година с решение на Столичния Общински Съвет е оповестена за курортна зона, а прилежащите ѝ девет вилни зони са със статут на квартал в границите на Столичната община, област София-град, избран като жилищна зона разкош, предопределена за ниско строителство в естествена среда. Бистрица заема 4% от землището на Столична община. Населението ѝ към 1 февруари 2011 година наброява 4993 души, а импровизирано надвишава 10 000 души.

През Бистрица минават три реки – Янчовска и Стара река, които се сливат и образуват река Бистрица, която пресича напълно Бистрица и Панчарево и се влива в Искър при Панчаревското езеро на 600 м. н.в. Общата ѝ дължина е към 12 км. Допълнително обаяние на региона придават няколкото изкуствени водоскока в долното течение на реката. Протежението на Калната река от естествен парк „ Бистришко бранище “ до Бизнес парк Младост, служи за граница сред Бистрица и Симеоново.

На административната територия на Бистрица се намират паметник „ Камбаните “ и новозастроеният Бизнес парк „ Камбаните “, вилните зони Бункера (част), Малинова долина – Герена, Шумако, Косанин дол, Зли камък, Манастира, Калфин дол, Бистрица, Беликата, както и доста жилищни комплекси от затворен вид. В Бистрица се намира и най-голямата и съвременна пречиствателна станция за питейна вода в България – пречиствателна станция „ Бистрица “. Над Бистрица минава Рилският тръбопровод, по трасето на който е построена туристическа алея. Бистричани я назовават „ Канала “, публично е именувана „ инж. Иван Иванов “. Много прелестен маршрут с прелестни гледки. Оттук може да се тръгне към Железница или към Симеоново. Може също по този начин да се поеме по някоя от пътеките към х. Алеко или към Черни връх. Над Бистрица е ситуиран и естествен парк „ Бистришко бранище “ – един от първите резервати в България, разгласен за предпазена зона през далечната 1934 година На изток Бистрица граничи с Панчарево и Кокаляне, а на север и запад със Симеоново, Малинова котловина, Бизнес Парк „ София “ и Резиденшъл Парк „ София “. В непосредствена непосредственост на ул. Бистришко шосе и Околовръстния път се намира магазин ИКЕА.

Любопитно е да споменем и това, че Витоша е футболен клуб от с. Бистрица, София-град, България. Участва в Първа професионална футболна лига. Клубът е учреден през 1958 година През 2020 година клубът стопира поддръката на мъжки футболен тим, като концентрира активността си в детския и младежки футбол. Клубният стадион е с потенциал от 2000 места. Основните цветове на клуба са зелено и бяло.

В публикацията е употребявано наличие от Wikipedia!

Източник: naselo.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР