Още шест колегии се присъединиха към становището на Управителния съвет

...
Още шест колегии се присъединиха към становището на Управителния съвет
Коментари Харесай

Още становища от лекарски колегии от страната срещу задължителните бели е-рецепти

Още шест колегии се причислиха към мнението на Управителния съвет на Българския лекарски съюз против наложителните бели е-рецепти за антибиотици и антидиабетни лекарства.

Новите мнения са на лекарите от колегиите в Благоевград, Търговище, Габрово, Перник, Плевен и Разград.

Лекарите от Благоевградска област споделят, че както и всички лекари от страната, понасят негативите от проблемите, свързани с електронните предписания.

Управителния съвет на колегията заявява своята поддръжка за напъните и дейностите на УС на БЛС за решение на казуса с електронните предписания. „ Поддържаме предложенията и рекомендациите на БЛС, които са в интерес на пациентите и медицинските експерти “, безапелационни са от там.

Управителният съвет на РК на БЛС Търговище пък показва единодушие със мненията на колегиите от страната и също поддържа дейностите на УС на БЛС по отношение на въвеждането на електронните предписания.

„ Присъединяваме се към позицията и предложенията, идващи от страна на съюза в интерес на българските жители и медицински експерти.

На съвещание на УС на РК Габрово с болшинство се одобри паралелния вид за изписване на предписания - по електронен път и на хартиена рецепта. Заставаме напълно зад предложенията УС на БЛС “, заявяват габровските лекари и акцентират специфичната си поддръжка за декларацията на сътрудниците им от Габрово.

И пернишките лекари застават зад тази декларация, като декларират още, че поддържат предложенията на УС на БЛС, излиза наяве от тяхното мнение.

Според РЛК – Перник методът на изписване на белите е-рецепти би трябвало да претърпи основни корекции, тъй като сега е прекомерно времеемък, съдържа доста атрибути, които не са наложителни, а мобилното приложение може да бъде употребявано единствено от лекари с е-подпис. „ Осъзнаваме желанието на страната за надзор на изписаните средства, само че не разбираме тази „ неостра “ непримиримост на Министерството да ни го вмени и на нас, пренебрегвайки всички догми на изкуството, наречено медицина “, споделят от там.

От лекарската гилдия също по този начин споделят мнението, че паралелно с е-рецептата би трябвало да остане и хартиеният притежател, а за надзор хартиената рецепта може да се съхранява в аптеката или да се сканира и качва в НЗИС. „ Оставяйки опцията за изписване на книжен притежател, се дава опция на сътрудниците, наши учители, да могат да продължат да извършват своя лекарски дълг – да лекуват “, акцентират от РЛК – Перник и заявяват готовността си за протестни дейности.

От Плевенската гилдия пък декларират: „ Хаосът, който дирижирано се основава посредством опълчване на трите страни в диагностично-лечебния развой: лекари, фармацевти и пациенти, може и би трябвало да бъде единствено и нищо друго с изключение на тласък за обединяване. Електронизацията на опазването на здравето е неизбежна нужда, само че актуалният вид дискриминира очевидно колегиума и пациентите и което е най-тревожно – легитимиран е с Наредба. Последното единствено по себе си демонстрира един от разновидностите, препоръчани от УС на БЛС, за правосъдно разрешаване на спора, като не изключваме опцията за по-радикални дейности “.

Подкрепа за дейностите на УС на БЛС показват и от колегията в Разград.

„ За следващ път сме сложени в неуместна обстановка. Ние считаме, че горепосочените промени лимитират естествената работа на лекарите и са в ущърб на пациентите “, споделят от там.

Всички мнения на районните лекарски колегии по тематиката можете да видите на.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР