Още със започването на войната в Украйна и след като

...
Още със започването на войната в Украйна и след като
Коментари Харесай

Каракачанов: Присъствието на Адмирал Макаров в Черно море може да доведе до липса на стоки у нас

" Още със започването на войната в Украйна и откакто съветските войски превзеха района на Азовско море и направиха сухопътна връзка с Крим, беше ясно, че Черно море няма да остане отвън този спор. Това е един от главните направления - търговски и военни - за съветския флот. Нещата се трансформираха след приемането на Финландия и Швеция в НАТО, когато Балтийско море са оказа заобиколено от натовски страни и е видно, че опциите за маневриране на съветския военния флот, само че и на комерсиалното и цивилното мореплаване се стесняват извънредно доста ".

Това сподели пред БНР някогашният министър на защитата Красимир Каракачанов, почетен ръководител на Вътрешна македонска революционна организация.

По думите му България сега е с по-добри благоприятни условия за изчистване на мините в Черно море, в сравнение с е била при започване на войната в Украйна:

" Убеден съм, че Българският военноморски флот ще се оправи с ситуацията, тъй като тъкмо във връзка с битката с мини, още по времето на моя мандат като министър на защитата, т.е. 2019-2020 година бяха обезпечени още два миночистача, които повече от една година към този момент са на вода и си извършват отговорностите ".

Красимир Каракачанов разяснява и известието, че Русия е трансферирала в Черно море фрегатата " Адмирал Макаров ", като изясни, че това значи стопански удар върху всички страни в Черноморския район:

" Черно море не е океан, в който могат да се организират бойни дейности надалеч от крайбрежията на която и да е страна. Със сигурност стопанската система на черноморските страни ще пострада мощно - изключително на България, Румъния и Грузия, които са затворени в басейна на Черно море, за разлика от Турция, която има изход и на Средиземно море. Това ще докара до липса на избрани първични материали и артикули на пазара в България, което ще докара до повишаване. Допълнителен удар за нашата стопанска система ще е ударът по българския туризъм ".

Според някогашния министър на защитата ниските заплати на военнослужещите са причина за това специалността да не е привлекателна за нови фрагменти.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР