Още с влизането си в московската съдебна зала Олег Орлов

...
Още с влизането си в московската съдебна зала Олег Орлов
Коментари Харесай

Олег Орлов: Поредният критик на Кремъл съден в държавата, където „войната е мир“

Още с влизането си в московската правосъдна зала Олег Орлов кристално ясно показва възприятията си по отношение на изправянето му пред съда, тъй като е отправил рецензии към войната в Украйна. Руският правозащитник куфарчето си и вади книга. След това я подвига, с цел да могат да я снимат телевизионните камери. Заглавието й е „ Край на режима “.

„ Добро заглавие. Препоръчвам да го прочетете “, декларира Орлов, представен от коренспондента на BBC Стив Росенберг. Той е един от най-уважаваните правозащитници в Русия. „ Всичко е обвързвано с това по какъв начин тоталитарните и фашистките режими свършват. “

Олег Орлов е открит критик и на двете войни, които Кремъл води сега: войната в Украйна и тази вкъщи – войната против несъгласието.

Откакто пълномащабното навлизане на Русия в Украйна стартира през февруари 2022 година, хиляди руснаци бяха преследвани според нови закони, предопределени да задушат рецензиите към военните старания на страната.

Орлов, който е на 70 години, е съден за хипотетично нарушение на един от тези закони. Той е изправен пред до три години затвор за неведнъж „ дискредитиране “ на съветската войска с рецензиите си към войната в Украйна.

„ Статията, по която съм съден, е „ Публични дейности, ориентирани към дискредитиране на потреблението на съветските въоръжени сили за отбрана на ползите на Руската федерация и нейните жители и за запазване на интернационалния мир и сигурност “, споделя Орлов пред BBC преди процеса. „ На първо място, съветската конституция подсигурява свободата на словото. Написах публикация, в която давам моята оценка на събитията. Да ме преследват за това нарушава конституцията. И второ – това, което се случва в Украйна, дано бъдем ясни и го назовем война, то е срещу ползите на Русия и съветските жители. Що се отнася до „ запазването на интернационалния мир и сигурност “, това е смешка. Напомня ми за думите на Джордж Оруел: „ Войната е мир “ и „ Свободата е иго “. Твърдението, че войната в Украйна е „ в полза на интернационалния мир “ е просто нелепост. “

Член 29 от съветската конституция в действителност подсигурява свободата на словото. Но на хартия.

В реалност руснаците, които обществено подлагат на критика властимащите, поемат забележителен риск. Руските управляващи са събрали голям инструментариум от репресивни закони, които могат да бъдат употребявани, с цел да санкционират критиците на държавното управление и съперниците на войната на Русия в Украйна.

Освен че криминализира „ дискредитацията “ на армията, съветският углавен кодекс в този момент санкционира това, което назовава „ общественото разпространяване на съзнателно погрешна информация за потреблението на съветските въоръжени сили “.

Често именуван „ Законът за фалшификатите “, той е употребен за арест на такива изявени критици на Кремъл като Иля Яшин. Миналата година той беше наказан на осем години и половина затвор.

Има и други „ принадлежности “.

Руската театрална режисьорка Женя Беркович, която написа и разгласява антивоенни стихотворения, е упрекната в „ оправдаване на тероризма “ в една от пиесите си. Тя е изправена пред седем години затвор.

Още през април критикът на Кремъл и антивоенен деятел Владимир Кара-Мурза беше наказан за държавна измяна и наказан на 25 години затвор.

„ Мащабът на репресиите и броят на делата припомня епохата на руския водач Леонид Брежнев “, счита Олег Орлов. „ Но по равнището на свирепост и по продължителността на раздаваните затворнич

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР