Още с първите си действия служебното правителство на Румен Радев

...
Още с първите си действия служебното правителство на Румен Радев
Коментари Харесай

Капитал: Правителството на Радев блокира гръцката връзка за газ за България

Още с първите си дейности служебното държавно управление на Румен Радев демонстрира ясни стъпки за завой към връщане на зависимостите от Русия и възпрепятсване на опитите за диверсификация на източниците за страната. 

Газовата връзка с Гърция, която се очакваше да обезпечи трасе за евтиния азерски газ и други различни доставки, няма да може да проработи през септември. Дори има риск да не тръгне изобщо в идващите месеци, написа Капитал.

Причините за това са две:

Отказ да бъдат вписани измененията в структурата на ръководство на " Ай Си Джи Би " - компанията, която оперира интерконектора и чийто акционер е страната през БЕХ.

Изненадващо решение на служебния енергиен министър Росен Христов изобщо да анулира въпросните назначения, които са наложително изискване, сложено от регулаторите на България и Гърция, за узаконяването на газопровода.

Така, въпреки газовата сигурност и диверсификация да бяха оповестени като приоритет от президента Румен Радев, първото деяние на назначения от него кабинет се оказва блокирането на газопровода, който би обезпечил тази сигурност и диверсификация.

Без газовата връзка връщането на " Газпром " на българския пазар изглежда още по-сигурно. Още повече че това се случва тъкмо когато Гърция разгласи, че е разширила терминала за LNG в Ревитуса и контрактуваните от кабинета " Петков " танкери биха могли да бъдат разтоварени там през зимата.

Още в 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР