Още с началото на програмата за количествените улеснения в САЩ

...
Още с началото на програмата за количествените улеснения в САЩ
Коментари Харесай

Печатането на все повече и повече пари може да бъде наистина опасно

Още с началото на програмата за количествените удобства в Съединени американски щати през 2008 година доста анализатори подчертаха, че ходът с увеличението на паричното предложение ще подтиква инфлацията в първата по мощ стопанска система в света. През 2013 година икономист и сложиха под въпрос тази теза, застъпвайки радикално противоположното изказване - печатането на пари води до дефлация.

На доктрина непрекъснатото увеличение на паричното предложение води до съразмерно увеличение на всички парични стойности, твърди контратезата, наблягайки, че непотребният потенциал е дефлационен.

Днес, поради световната рецесия, подбудена от пандемията и войната в Украйна, още веднъж сме очевидци на все по-голямо отпечатване на пари, както в Съединени американски щати, по този начин и в Европа. И без значение дали води до инфлация, или до дефлация, несъмнено не вещае нищо положително, безапелационни са множеството финансови специалисти.
 Как печатането на пари основава подоходно неравноправие
Как печатането на пари основава подоходно неравноправие

Това се следи от пет десетилетия

Печатането на доста пари е нездравословно за стопанската система. То води до напредък, само че той е болнав. Освен това основава и подоходно неравноправие. Индексът Джини, една от най-популярните ограничения за премерване на неравноправие в приходите, демонстрира резултатите от необузданото отпечатване на централната банка на Съединени американски щати.

Стойност по-близка до единица демонстрира повече неравноправие в доходите; съответствие нула значи цялостно тъждество на приходите. Разликите в неравенството стартират да порастват, когато Съединени американски щати излязоха от златния стандарт през 1971 година.

Паричната агресия на процедура усилва и задълбочава неравенството в приходите и благосъстоянието за непрекъснато. Доходите се усилват непропорционално и по този начин средствата на някои страни и хора в частност се усилват за сметка на други.
 Печатането на пари в ерата на Covid-19 може да докара до стопански колапс
Печатането на пари в ерата на Covid-19 може да докара до стопански колапс

Все повече макроикономисти оферират да се купува повече злато, защото щатският $ става безполезен
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР