Още реакции след изказването на Еманюел Макрон по темата за

...
Още реакции след изказването на Еманюел Макрон по темата за
Коментари Харесай

Париж разясни идеята за войски на НАТО в Украйна

Още реакции след изявлението на Еманюел Макрон по тематиката за изпращане на сили на НАТО в Украйна. Френският външен министър Стефан Сежурне обясни, че думите на президента не трябва да бъдат тълкувани безусловно като включване на западни бойци в бойните дейности. Руският първи посланик Сергей Лавров прикани Запада да " си мисли за по-безопасни неща от включването си във войната в Украйна ".



Остра замяна на реплики във френския Сенат след изявлението на Еманюел Макрон, че не е изключено в даден миг войски на НАТО да бъдат изпратени в Украйна. Лидерът на опозицията Марин льо Пен упрекна президента, че с изявленията си излага на риск 70 милиона французи и най-много френските военнослужещи, ситуирани в бази в Източна Европа. Премиерът Габриел Атал ѝ отвърна, че в случай че беше спечелила президентските избори през 2022 година, Марин льо Пен щеше да дава оръжия за войната в Украйна, само че на съветската страна.

В последна сметка външният министър Сежурне внесе изясненост за изявлението на Макрон, провокирало стихия от реакции освен във Франция, само че и по целия свят.

" Подкрепата за Украйна би трябвало да бъде увеличена. Най-важното в този момент е да бъдат доставени боеприпаси. Обмисляме и други способи за подкрепяне на Украйна - помощ в разминирането, в киберсигурността или в производството на оръжия. Някои от тези действия изискват наличие на украинска територия, без това да значи включване в бойните дейности. Всички разновидности са на масата - това беше и остава позицията на президента ", сподели Стефан Сежурне, външен министър на Франция.

Джон Кърби - съветникът по въпросите за националната сигурност на Джо Байдън удостовери вчерашното изказване на Белия дом, че Вашингтон няма да изпраща войски. Коментира и евентуалното присъединяване на американски бойци не в бойни дейности, само че в други действия в Украйна.

" Единствените американски военни в Украйна, са чиновници на посолството, които имат за задача да наблюдават за даването и разпределянето на оръжията и системите, които предоставяме на Киев. Президентът беше пределно явен - няма да има американски войски на фронта в Украйна ", изясни Джон Кърби, консултант по въпросите за сигурността към Белия дом.

Говорителката на Съвета за национална сигурност сподели, че най-хубавият метод, по който Вашингтон може да помогне на Киев, е като утвърди блокираната от Конгреса помощ на стойност 60 милиарда $.

Руският външен министър Сергей Лавров осъди решението от Париж да бъдат предоставени още ракети с отдалечен обхват на Киев. Потенциалното изпращане на европейски или натовски войски в Украйна назова " рисково ".



" Струва ми се, че тези, които не просто вършат сходни изявления, само че и въобще си мислят такива неща, би трябвало да употребяват мозъците си за по-рационални и безвредни за Европа неща ", съобщи Сергей Лавров, външен министър на Русия.

НАТО няма желание да влиза в директно във войната в Украйна, беше безапелационен още през вчерашния ден генералният секретар на военния съюз Йенс Столтенберг. Против евентуално включване с военни против Русия се оповестиха и съдружниците от Алианса, измежду които Германия, Англия, Полша и Чехия. Както Европейски Съюз, по този начин и НАТО обаче ще не престават да дават военна и финансова поддръжка на Киев.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР