Още реакции след изказването на Еманюел Макрон по темата за

...
Още реакции след изказването на Еманюел Макрон по темата за
Коментари Харесай

Остри реакции във френския Сенат след думите на Макрон за войски на НАТО в Украйна

Още реакции след изявлението на Еманюел Макрон по тематиката за изпращане на сили на НАТО в Украйна. Френският външен министър Стефан Сежурне обясни, че думите на президента не трябва да бъдат тълкувани безусловно като включване на западни бойци в бойните дейности. Руският първи посланик Сергей Лавров прикани Запада да " си мисли за по-безопасни неща от включването си във войната в Украйна ".

Остра замяна на реплики във френския Сенат след изявлението на Еманюел Макрон, че не е изключено в даден миг войски на НАТО да бъдат изпратени в Украйна. Лидерката на опозицията Марин льо Пен упрекна президента, че с изявленията си излага на риск 70 милиона французи и най-много френските военнослужещи, ситуирани в бази в Източна Европа. Премиерът Габриел Атал ѝ отвърна, че в случай че беше спечелила президентските избори през 2022, льо Пен щеше да дава оръжия за войната в Украйна, само че на съветската страна.



В последна сметка външният министър Стефан Сежурне внесе изясненост за изявлението на Макрон, провокирало стихия от реакции освен във Франция, само че и по целия свят.

" Подкрепата за Украйна би трябвало да бъде увеличена. Най-важното в този момент е да бъдат доставени боеприпаси. Обмисляме и други способи за подкрепяне на Украйна - помощ в разминирането, в киберсигурността или в производството на оръжия. Някои от тези действия изискват наличие на украинска територия, без това да значи включване в бойните дейности. Всички варианти са на масата - това беше и остава позицията на президента ", сподели той.

Съветникът по въпросите за националната сигурност на Джо Байдън - Джон Кърби удостовери вчерашното изказване на Белия дом, че Вашингтон няма да изпраща войски. Коментира и евентуалното присъединяване на американски бойци не в бойни дейности, само че в други действия в Украйна.



" Единствените американски военни в Украйна, са чиновници на посолството, които имат за задача да наблюдават за даването и разпределянето на оръжията и системите, които предоставяме на Киев. Президентът беше пределно явен - няма да има американски войски на фронта в Украйна ", сподели Джон Кърби, консултант по въпросите за сигурността към Белия дом.

Говорителката на Съвета за национална сигурност сподели, че най-хубавият метод, по който Вашингтон може да помогне на Киев, е като утвърди блокираната от Конгреса помощ на стойност 60 милиарда $.

Руският външен министър Лавров осъди решението от Париж да бъдат предоставени още ракети с отдалечен обхват на Киев. Потенциалното изпращане на европейски или натовски войски в Украйна назова " рисково ".



" Струва ми се, че тези, които не просто вършат сходни изявления, само че и въобще си мислят такива неща, би трябвало да употребяват мозъците си за по-рационални и безвредни за Европа неща ", уточни Лавров.

Че НАТО няма желание да влиза в директно във войната в Украйна, беше безапелационен още през вчерашния ден генералният секретар на военния съюз Йенс Столтенберг. Против евентуално включване в сраженията против Русия се оповестиха и съдружниците от Алианса, измежду които Германия, Англия, Полша и Чехия. Както Европейски Съюз, по този начин и НАТО обаче ще не престават да дават военна и финансова поддръжка на Киев.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР