Още при представянето на Зеления преход стана ясно, че той

...
Още при представянето на Зеления преход стана ясно, че той
Коментари Харесай

Радан Кънев за Зеления преход: Негласният смисъл е Европа да бъде независима от китайската индустрия

Още при представянето на Зеления преход стана ясно, че той има гласна и негласна функционалност. С тези думи евродепутатът Радан Кънев откри кръглата маса „ Европейски регламенти за нулеви излъчвания. Да превърнем провокациите пред България в сполучлив път за развиване “, на която той бе хазаин. По думите на Кънев едното предопределение на прехода - формалното, е чисто екологично. Негласният смисъл от него е Европа да бъде самостоятелна от китайската промишленост, сподели Кънев.

Дискусията по тематиката се организира в зала " Запад " в постройката на Народното събрание на пл. " Народно заседание ".  В нея участваха министрите на стопанската система и на околната среда и водите, специалисти и научни, просветителни и бизнес структури. Да се включат бяха поканени и над 20 депутати от парламентарно показаните партии и обединения. Заради разискването на конституционните промени в пленарна зала обаче те не се включиха в дебата.

С едни от последните си дейности във връзка със Зеления преход Европейската комисия предложи два регламента - за чистите нулеви излъчвания и за сериозните първични материали.

" Последните две решения на Европейската комисия са първите регламенти в вярна посока за последните четири години ", разяснява Радан Кънев. 

Регламентът за нулевите чисти излъчвания има за цел да усили производството на чисти технологии в Европейския съюз. Този за сериозните първични материали цели да се подтиква произвеждане им в Европа, което да понижи вноса от трети страни, който би сложил Европа според.

" Новите два регламента за едни ще са компликация, а за други - предизвикателство. Надявам се ние да сме от вторите ", сподели ръководителят на Българската асоциация на металургичната промишленост Никола Рангелов.

Икономическият министър Богдан Богданов счита Зеления преход за нужда, която ще обезпечи на децата живот в един по-чист и екологичен свят. Осъществяването му обаче би трябвало да бъде рационално и деликатно: " Трябва да съобразим прехода с нашите благоприятни условия ", съобщи министърът. 

Представителите на бизнеса, които взеха присъединяване в кръглата маса, приканиха страната да припознае точно тях като натурален сътрудник по пътя към Зеления преход, защото той отваря работни места и подтиква стопанската система: " Изключително належащо е с изключение на енергийната тактика, за която преди дни имаше съглашение, да се изготви и индустриална тактика ", означи Добри Митрев от Българската стопанска камара.

Участвалите в кръглата маса се сплотиха към мнението, че в международен мащаб промишлен водач е Китай.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР