Още при обсъждането на проекта на бюджет на Държавното обществено

...
Още при обсъждането на проекта на бюджет на Държавното обществено
Коментари Харесай

Деница Сачева: Ще продължим да търсим възможности за повишаване на пенсиите

Още при разискването на плана на бюджет на Държавното публично обезпечаване ще бъдат препоръчани промени в Кодекса за обществено обезпечаване, с които ще се даде шестмесечен прозорец за пренасяне на партидите за втори пенсии от частните фондове към Национален осигурителен институт за хората, които са изпуснали периодите да го създадат. Те ще имат опция да трансферират парите от 1 януари до 30 юни. Това съобщи по време на парламентарния надзор министърът на труда и обществената политика Деница Сачева  Деница Сачева Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 година в гр. София. От 2017 година до декември 2019 година е.

През 2021 година ще се пенсионират първите, които са обезпечавани в два стълба на пенсионната система. Това са дамите, родени през 1960 година. 17 000 са тези, които следва да се пенсионират септември идната година.

Ще бъдат дефинирани и съответни интервали, в които да не важи цялостния % на редукция за пенсията от първия дирек, с цел да може Национален осигурителен институт да промени своята методика. Очаква се и в границите на идващите няколко седмици за публично разискване да бъде оповестен план за промени в КСО за етапа за погашение на вторите пенсии.

Министър Сачева съобщи, че МТСП ще продължи да търси благоприятни условия за повишение на приходите на възрастните хора. По думите на министъра политиката на държавното управление във връзка с приходите е постоянна и това се потвърждава както с пенсиите, по този начин и с минималната работна заплата. Тя уточни, че се извършват и предизборни обещания.

Министърът напомни параметрите на бюджета на Държавното публично обезпечаване във връзка с пенсиите.

Минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст ще се усили от 250 лв. на 300 лв. месечно, което е нарастване с 20 на 100. Министърът акцентира, че до момента това нарастване е правено от 1 юли.

От 1 януари 2021 година оптималният размер на получаваните една или повече пенсии се усилва от 1200 лев на 1440 лева (увеличение с 20 на сто).

Предвижда се от 1 юли 2021 година пенсиите за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2020 година, да се осъвременяват с 5 %.

През първите три месеца на 2021 година е планувано да продължи изплащането на спомагателни суми към пенсиите на всички пенсионери в размер на 50 лева

Деница Сачева уточни, че междинният размер на пенсията на един пенсионер през 2021 година се планува да доближи 488,97 лева като номиналното повишаване е 18,6 на 100 при междинен размер по ЗБДОО за 2020 година - 412,28 лева

Според депутатите, които насочиха запитване към министъра, политиката във връзка с пенсиите е несправедлива, тъй като не предизвиква обезпечаване на действителни приходи, не понижава големите разлики от по 100-200 лв. сред старите и новите пенсии за хора с една и съща специалност и стаж и дава сигнал към младите, че няма смисъл да се внасят действителни осигуровки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР