Още през първия ден на новите КОВИД-мерки в страната от

...
Още през първия ден на новите КОВИД-мерки в страната от
Коментари Харесай

Дават зелен сертификат още след първата доза

Още през първия ден на новите КОВИД-мерки в страната от Министерството на здравеопазването започнаха за вършат промени и да дават разяснения. Сертификат ще получи всеки незабавно след първата доза на имунизацията, а не след втората, когато има приключен имунизационен цикъл. Този документ обаче ще важи единствено у нас и то единствено за месец, до момента в който бъде сложена и втората доза. Сертификатът за преболедуване към този момент ще е с валидност от една година. От Министерство на здравеопазването обаче остават твърди против настояването за признание на антитела за издаване на документа.

Друга смяна е въвеждането на гратисен интервал за глобяване на всички обекти с активност на закрито, които позволяват нарушавания. До понеделник те ще получават единствено наставления за отстраняването им, само че не и финансови наказания, с цел да имат време да се пригодят към новите условия. За чиновниците на тези обекти се обезпечават безвъзмездни антигенни проби.

Обмисля се и въвеждане на зелен документ за държавната и общинската администрация, която работи с хора на гише. До 4 седмици това ще се отнася и за учителите. Образователният министър Николай Денков обаче се зарече, до момента в който е на длъжността, да не допусне наложителна имунизация в системата.

Здравният министър Стойчо Кацаров още веднъж акцентира, че обстановката с пандемията у нас е доста тежка и лечебните заведения са покрай оптималния си потенциал от кревати и екипи. Ако се стигне до локдаун и неспособност на здравната система да се оправи, можем да търсим помощ от Европейския съюз във тип на лекарства, О2 и транспорт на пациенти в тежко положение до непознати лечебни заведения.

Продължават опашките за имунизиране пред лечебни заведения, поликлиники и здравни инспекции. Напрежение породи пред " Пирогов ", където от рано сутринта чиновници на болничното заведение се подредиха за тестване, с цел да стигнат до работното си място. Сривове в националната здравно-информационна система пък попречиха на темпа на имунизация, защото доведоха до закъснение на регистрациите. Опашки за проби имаше и пред моловете, главно от чиновници.

Все повече общини и обособени учебни заведения излизат в отдалечено образование поради нараснала заболеваемост. Това направиха и някои университети. Продължават митингите против новите ограничения, като във Велико Търново да вземем за пример заплашиха, че ще бойкотират зелените документи.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР