Още през миналата година броят на туристите, посещавали София, постепенно

...
Още през миналата година броят на туристите, посещавали София, постепенно
Коментари Харесай

Фандъкова: Постепенно се възстановява броят на туристите в София, отчита се увеличение с 44% спрямо 2020 г.

Още през предходната година броят на туристите, посещавали София, последователно стартира да се възвръща, като в летните месеци столицата е посетена от 140 – 150 хиляди души месечно.

Все още са надалеч равнищата на предкризисната 2019 година (над 1,1 млн. туристи). На територията на София са пренощували близо 600 хиляди туристи, което е нарастване с 44% по отношение на 2020 година, когато са били малко под 420 хиляди С 52% водещ дял измежду пренощувалите туристи имат тези от България, против 48% за задграничните.

Като брой туристи водещи измежду задграничните пазари през 2021 година са Германия, Съединени американски щати, Италия, Румъния, Франция, Израел, Турция.“

Това сподели през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конгрес „ Българският екскурзиант – ключът към сезон 2022 година “, който се организира в НДК в наличието на министъра на туризма Христо Проданов, представители на локалните управляващи и на туристически отрасъл.

Общо осъществените нощувки за 2021 година възлизат на малко над 1,3 млн., което съставлява растеж от 50% по отношение на миналата 2020 година, когато те са били почти 900 хиляди Важно е да се означи, че без значение от обстоятелството, че българските туристи са с 4% повече от задграничните, то последните осъществят 14% повече нощувки.

„Общинското дружество „ Туризъм “ кандидатства и беше признато за пълновръстен член на асоциацията „ Маркетинг на градовете в Европа (European Cities Marketing). Членството в асоциацията ще способства за по-доброто позициониране на София измежду всички дейни туристически дестинации и столици в Европа“ – заяви също столичният кмет.

По време на коронавирус рецесията Столична община поддържа туристическия бизнес, с решение на Общинския съвет. За 2020 година, 2021 година и първото тримесечие на 2022 общият размер на предоставените облекчения от Столична община е над 7.4 млн. лв..

Предстои Общинският съвет да вземе решение по отчет на кмета за въвеждане на налог за стаи и жилища за посетители. Към момента записаните такива в столицата са над 500.

За София изключително значение имат пътуванията за бизнес и присъединяване в конференции, семинари, фестивали. За привличането на туристи способства богатата културна стратегия на София, изключително одобрени фестивали, които притеглят устойчиви гости. Такива са фестивали като „ Ей ту Джаз “, „ София филм фест “, „ Софийски музикални седмици “, „ Опера в парка “ и други Все по-голяма известност набира и Центърът за модерно изкуство „ Топлоцентрала “, където се показват модерни създатели и планове.

През 2021 година бяха основани три профилирани туристически продукта, които имат за цел основаването на спомагателен интерес към София, привличане на повече гости за по-дълъг престой. Това е „Карта на уличното изкуство (графити) в София“ (на български и британски език). Тя се явява естествено продължение на поддръжката, която Столична община оказва на градското улично изкуство. Този артикул демонстрира града през нова вероятност, добавяйки тази „ изложба навън “ към културното завещание на столицата. В първото издание на Картата са включени 20 творби на уличното изкуство, завършени в туристически маршрут в централна част на столицата.

Създадена е „ Градска винена карта на София “ за разпространение на над 40 места за качествено българско вино в София, както и Карта „ Опознай птиците на София “, включваща 5 маршрута.

„За мен като кмет изключително значимо е разкриването на културно-историческото завещание на града и по тази причина през последните години поставяме старания за неговото откриване и представяне“ – разясни кметът Фандъкова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР