Още през май 2021 година финансовият министър Асен Василев е

...
Още през май 2021 година финансовият министър Асен Василев е
Коментари Харесай

Асен Василев е излязъл през 2021 г. от офшорката, свързвана с продадената къща в София

Още през май 2021 година финансовият министър Асен Василев е напуснал офшорната компания, която в началото купува постройката на ул. “Чаталджа “ в София, където краткотрайно се е помещавала централата на „ Продължаваме промяната “.

Това е парцелът, който стана мотив за въпроси към Василев и депутата от Политическа партия Даниел Лорер, свързани с ремонт и сделки на зданието, след обява на уеб страницата BIRD.

Василев изясни, че е напуснал офшорната компания преди да влезе в първия длъжностен кабинет с министър председател Стефан Янев преди 2 години и половина.

Новият шеф на компанията става Себастиян Бердшнайдер, само че той не е вписал измененията и по този начин в Търговския указател не е отразено, че е заменен крайният бенефициет, изясни финансовият министър.

„ Аз не съм притежател на компанията и без значение дали е маркирано или не, аз не съм притежател и нямам нищо общо “, сподели Василев като изясни, че ще съди журналиста Атанас Чобанов от BIRD за изнасяне на погрешна информация.

Разследване на BIRD уличи финансовия министър и Лорер в спор на ползи поради имотна договорка с компания на Станислава Арнаудова - собственичка на един от частните медиатори, а до неотдавна и единствен, за продажбата на винетки в България.

Публикацията на медията разказва пътя на промените в собствеността на къщата на ул. " Чаталджа " 3, която е добита от сдружението " СТВ Консълтинг " през 2019. До 2021 година Василев е притежател на компанията, само че напуща поради това, че влиза в политиката.

Според първичната вест - компанията е продала постройката през септември 2023, два месеца преди съдът да запорира сметките на " СТВ Консълтинг " поради обезпечителна заповед за над 5 млн. лева в интерес на американски жител – Себастиян Бершнайдер

Василев изясни, че познава Бертшнайдер отпреди 10-15 години, тъй като е бил един от вложителите в компанията.

„ До 2021 година постоянно сме имали 2 компании – една, която държи интелектуалната благосъстоятелност и продава на външни клиенти, и българска, която държи екипа. Двете компании бяха трансферирани на Марио Сотиров и Себастиян Бертшнайдер през 2021 година и от този момент нямам нищо общо. Преди две години и половина излязох от тази компания, “ изясни Василев.

След като разговарял с юриста на Бертшнайдер и Марио Сотиров, финансовият министър схванал, че има покупател, който желае да придобие външната компания и сега се пробват да се схванат кой какъв брой пари ще вземе, стана ясно от думите на Василев.

Според него в тази ситуация няма действителен скандал, а опит да се измести фокуса от значимите за обществото тематики.

Финансовият министър изясни още, че Станислава Арнаудова (собственичка на един от медиаторите при продажбата на винетки в България - бел. ред.) е купила къщата на цена под пазарната, когато той към този момент е бил отвън компанията, само че не вижда нищо неправилно в това. " Цената е 3800 евро за квадрат, изясни още той.

„ Аз считам, че тя (Станислава Арнаудова - бел. ред) е сключила извънредно преференциална договорка, тъй като цената е била доста под пазарната, “ сподели Василев.

Той метафорично разказа обстановката със следния образец: „ Вие сте си продали колата преди 2 години и половината и в този момент ви питат за какво тази кола е блъснала друга, в прилежащо село “.

Според него държавното управление по-скоро е навредило на бизнеса на Арнаудова, защото е „ счупило монопола “ при винетките и компаниите от една са станали три.

„ Това, което нашето държавно управление е направило, е да счупи монопола и вместо една компания, към този момент са три. Така че ние по-скоро сме навредили, “ сподели Василев и добави, че съгласно него става въпрос за жълта история, която цели да го " сплаши " и да му нанесе репутационна вреда.

Финансовият министър изясни, че към този момент няма да е вицепремиер след ротацията сред ГЕРБ и ПП-ДБ, само че в случай че получи сходно предложение и болшинството го поддържа, няма да откаже поста.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР