Още през февруари са били арестувани тримата български граждани по

...
Още през февруари са били арестувани тримата български граждани по
Коментари Харесай

Още през февруари били арестувани в Англия българите, заподозрени като руски шпиони

Още през февруари са били задържани тримата български жители по съмнения за шпионаж в интерес на Русия, написа „ Дневник “. Оттогава те се намират в предварителния арест, само че новината за ареста им се разгласява през днешния ден.

Тримата са упрекнати, че са имали документи с погрешно наличие, като би Би Си прецизира, че става дума за паспорти, персонални карти и други документи за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

Тримата обвинени бяха задържани според Закона за формалните секрети от детективи за битка с тероризма от столичната полиция, която носи национална полицейска отговорност за шпионаж, написа Би Би Си.

Обществената медия ги посочва като Орлин Русев на 45 година, от Грейт Ярмут, Норфолк, както и Бисер Джамбазов (41 г.) и Катрин Иванова (31 г.), които имат един адрес в Хароу, Северозападен Лондон

Триото живее в Обединеното кралство от години, работи на разнообразни работни места и живее в редица крайградски парцели.

От тях Русев има история на бизнессделки в Русия, откакто се реалокира в Обединеното кралство през 2009 година и прекарва три години в техническа роля във финансовите услуги.

Неговият онлайн профил в LinkedIn гласи, че по-късно е имал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на връзки или електронни сигнали.

Русев, чийто финален адрес е крайбрежна къща за посетители в Грейт Ярмут, се разказва в профила си и като някогашен консултант в българското министерство на енергетиката.

Джамбазов и Иванова са разказани като двойка, в която мъжът е бил водач в лечебни заведения, а дамата разказва себе си в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес, написа Би Би Си.

Двамата, които се реалокираха в Обединеното кралство преди към десетилетие, управляваха социална организация, предоставяща услуги на българите, в това число запознаването им с „ културата и нормите на английското общество “.

Според български държавни документи онлайн те са работили и за изборни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори на жители, живеещи в чужбина.

Би Би Си не дава детайлности каква информация са предавали тримата от Русия.

Като се базира на съседи медията оповестява, че проверяващите са прекарали дълго време, претърсвайки дома им в Лондон. Както и че към къщата им е имало очевидно полицейско наличие повече от седмица.

В репортаж на БНР от 2019 година те се показват като създатели на Българска обществена платформа в Лондон. Двамата изясняват, че основават организацията през 2017 година, с цел да подкрепя българи като провеждат евтини или безвъзмездни курсове по британски език. Организират и други, професионални курсове и спомагат за издаването на разнообразни документи, още веднъж гратис.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР