Още през 2018 г. е нормативно осигурена възможността ТЕЛК да

...
Още през 2018 г. е нормативно осигурена възможността ТЕЛК да
Коментари Харесай

Меджидиев: Решенията на ТЕЛК трябва да са само по документи

„ Още през 2018 година е нормативно обезпечена опцията ТЕЛК да взема решение единствено по документи, без обзор на лицата, когато показаната здравна документи обективизира изцяло здравословното положение на лицата и не е належащо осъществяване на клиничен обзор. Въпреки това продължава практиката някои ТЕЛК да изискват хората с увреждания да се явяват всеобщо пред комисиите. “ Това споделя служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев в отговор на въпрос на депутата от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Стела Николова по отношение на изискванията в пространствата на ТЕЛК към МБАЛ „ Света Анна “ – Варна.

Народната представителка оповестява, че за двата ТЕЛК състава при лечебното заведение са предоставени две бараки. „ Достъпът към бараките от лица със затруднени двигателни качества или на лица с инвалидни колички е усложнен и може да бъде причина за злополуки. Стаите в бараките са дребни, коридорите са тесни, а столовете – незадоволителни. Обикновено на хората е указано да дойдат в един и същи час, тесните коридори мъчно побират всички, безусловно въздух няма, заради което огромна част от тях (повечето във очевидно недобро здравословно състояние) стоят прави или излизат на открито, включително при неприятни метеорологични условия. Формално управлението на лечебното заведение, към което е основан ТЕЛК, е осигурило условия за работа, обзавеждане, инвентар, само че действително тези условия не дават отговор на актуалните стандарти и условия за обслужване на лица с увреждания “, споделя Николова.

Министърът дава отговор, че на двата състава на ТЕЛК от лечебното заведение са предоставени етажи от постройките на РЗИ – Варна и ЦСМП – Варна. „ Част от набора изискуеми документи към плана на акт са с изминал период на годност (удостоверения за данъчни оценки, отчет от самостоятелен лицензиран оценител за установяване на пазарната стойност на независимите обекти, предмет на непарична вноска в капитала на МБАЛ,,Св. Анна – Варна “ АД, гр. Варна), по отношение на което от страна на Министерство на здравеопазването са подхванати съответните дейности за приемането на нови, с годен период към датата на приемането на плана на Решение на Министерския съвет “, изяснява забавянето на преместването доктор Меджидиев.

По отношение на самата здравна експертиза той напомня, че с цел да бъде прекратена практиката пациенти с увреждания да бъдат викани пред комисията, както и за решение на други проблеми, все още е направена и препоръчана за публично разискване смяна в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на здравната експертиза и на районните картотеки на медицинските експертизи. Промяната планува разглеждане на случаите единствено по документи, без осъществяване на клинични прегледи на лицата, и систематизиране на заявленията-декларации посредством осведомителната система на инцидентен принцип за разглеждане от ТЕЛК на територията на цялата страна, съгласно поредността на постъпването им.

„ Министерски съвет към този момент одобри изменение и допълнение на Наредбата за здравната експертиза, създаващо благоприятни условия за по-прецизно, съответстващо на здравословното положение и по- заслужено оценяване на функционалния недостиг и трайно понижената продуктивност, като се регистрира смисъла на всяко увреждане, прецизиране на случаите, в които е належащо да се дефинира доживотен период на неработоспособност и/или нужда от непозната помощ “, добавя още министърът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР