Още през 1985 г. месец октомври е приет за Световен

...
Още през 1985 г. месец октомври е приет за Световен
Коментари Харесай

НЗОК с информационни и скринингови кампании за рака на гърдата и на маточната шийка през октомври

Още през 1985 година месец октомври е признат за Световен месец за битка с рака на гърдата. Като виновна институция, НЗОК е съпричастна към пациентите с това заболяване и през този месец подхваща акция за информиране на жителите за техните права и благоприятни условия за лекуване на карцинома на млечната жлеза, оповестяват от здравноосигурителната институция.

До края на годината НЗОК и Министерството на здравеопазването подхващат взаимно още една акция. Целта е двете институции да осведомят какви са опциите за профилактични прегледи и ранната диагностика на рака на маточната шийка.

НЗОК обезпечава сложно лечение в болничната помощ на всички пациенти с онкологични болести и за тях то е изцяло гратис.

През целия месец октомври Здравната каса в детайли ще среща всички заинтригувани с информация за действия, които обезпечава за двата типа болести в извънболничната и болничната помощ.

За профилактиката и лекуването на рака на гърдата е значимо да знаете, че:

Профилактиката, обезпечена от НЗОК включва:

- за дами на и над 30-годишна възраст – мануално проучване на млечни жлези – ежегодно;

- за жени от 30- до 50-годишна възраст – ехографско проучване на млечни жлези – веднъж на 2 години;

- за жени от 45- до 69-годишна възраст включително – мамография на млечни жлези – веднъж на 2 години;

- за жени на и над 70-годишна възраст- един път на 3 години.

За осъществяване на тези проучвания общопрактикуващия доктор (ОПЛ) издава „ Направление за медико-диагностична активност “. Срокът на годност на направленията за ехографско проучване на млечни жлези и мамография на млечни жлези, във връзка на профилактика, е вече 60 календарни дни.

  При осъществяване на лекуване на карцином на млечната жлеза в болнично заведение, НЗОК обезпечава на пациентите цялостния размер диагностични и лечебни процедури по избрания проект на лекуване по време и място на осъществяване, като координира и управлява неговото осъществяване.

НЗОК обезпечава в цялостен размер лекарствената терапия, прилагана при рак на млечната жлеза, а точно: ендокринна терапия, химиотерапия, таргетна терапия, имунотерапия, растежни фактори/ колониостимулиращи фактори, както и антианемични и обезболяващи лекарствени артикули.

За профилактиката и лекуването на рака на маточната шийка е значимо да знаете, че:

Профилактиката на рака на маточната шийка се реализира при осъществяване на наложителен профилактичен обзор.

Личният доктор насочва дами от 30- до 40-годишна възраст за съвещателен обзор с доктор експерт по „ Акушерство и гинекология “ (АГ) с „ Медицинско направление за консултация или осъществяване на взаимно лекуване “.

Срокът на годност на направленията е 30 календарни дни от датата на издаването им.

НЗОК обезпечава на пациентите с установен карцином на маточната шийка цялостния размер диагностични и лечебни процедури в болнично заведение,  сключило контракт с  институцията.

НЗОК заплаща и профилактичните ваксини против рак на маточната шийка при девойки на възраст от 10 до 13 години.

От 01.10.2024 година ще се проведе Скринингова акция за рак на маточната шийка през 2024 г.  Националната здравноосигурителна каса ще заплаща за обзор, осъществен от доктор експерт по „ Акушерство и гинекология “ на дами на възраст от 20 до 29 година включително, независимо от здравноосигурителния им статус и дами на възраст от 40 до 49 година включително, независимо от здравноосигурителния им статус.

Цитологичното проучване на материала, взет от лекаря експерт, ще се прави в медико-диагностични лаборатории, сключили контракт с НЗОК за осъществяване на пакет „ Обща и клинична патология “.

Цялата информация за предварителната защита и лекуването на двете болести ще откриете в „ НЗОК за теб “ през целия месец октомври.

Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР