Още преди няколко години стана ясно, че трудовите условия в

...
Още преди няколко години стана ясно, че трудовите условия в
Коментари Харесай

Ще се сложи ли край на 72-часовата работна седмица в Китай

Още преди няколко години стана ясно, че трудовите условия в някои компании в Китай са меко казано безумни. И то най-много в тези от по този начин бързо развиващия се софтуерен бранш.
 Какво е 996 и за какво китайците се оплакват
Какво е 996 и за какво китайците се оплакват

Работната просвета в Китай и употребата на труд

Става дума за работната просвета 996, съгласно която се работи от девет сутринта до девет вечерта по шест дни в седмицата. И на нас може да ни се коства безумно, само че още тогава създателят на Alibaba - Джак Ма, се изрече в отбрана на това да се работи по 72 часа на седмица.

От Bloomberg разбираме, че е имало случай даже, в който незнайна софтуерна компания е карала чиновниците си да подписват съглашения, с които се отхвърлят това да им се заплаща в допълнение за множеството часове труд.
 Джак Ма

Джак Ма

И съдът, несъмнено, е приел тези дейности за незаконосъобразни. Отново съгласно Bloomberg, държавното управление на Китай е решило да насочи съществено предизвестие към фирмите, които нарушават законите.

От Върховния съд и Министерството на човешките запаси и общественото обезпечаване са разгласили обстойно есе, което визира трудовите нарушавания и изключителните часове.

В есето е обърнато внимание на 10 случая, които не са единствено от софтуерния бранш, само че в тях се нарушават трудовите закони. Служители са карани да работят в допълнение или здравето им е било подлагано на риск.
 Снимка 544545

Освен гореспоменатия случай, в различен чиновник в медийна компания е примрял в пространствата за отмора половин час след пет следобяд. По-късно е умрял от сърдечна непълнота.

В този случай съдът се е намесил и е открил, че гибелта е обвързвана с работните условия. След което е постановено компанията да заплати на фамилията на служителя към 400 000 юана ( което са към 61 710 долара).

Наблюдава се все по-голямо неодобрение в обществото от откритите неправилни практики, като все по-повече хора отиват в съда, с цел да търсят правата си. Но това не трансформира обстоятелството, че хора като Джак Ма или пък Ричард Луи (JD.com) считат, че единствено с доста спомагателна работа от чиновниците фирмите могат да оцелеят в изпълнената с конкуренция промишленост.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР