Още преди началото на сезон 2020 във Формула 1 бе

...
Още преди началото на сезон 2020 във Формула 1 бе
Коментари Харесай

Фетел никога не е бил близо до завръщане в Ред Бул след раздялата с Ферари

Още преди началото на сезон 2020 във Формула 1 бе оповестено, че Себастиан Фетел и Ферари ще поемат по разнообразни пътища в края на годината. Това естествено зароди голям брой клюки, че германецът ще се завърне в тим на Ред Бул, с който завоюва и четирите си международни трофеи в интервала 2010-2013.

Според част от тези клюки Фетел бе подписал контракта си с „ Биковете “ малко преди началото на сезона, което щеше да го направи съотборник на Макс Верстапен, заменяйки Алекс Албон. В последна сметка всичко това се оказа погрешно, защото германецът избра да подпише с екипа на Астън Мартин, а тази вест бе оповестено в навечерието на Гран При на Тоскана, в която Ферари означи своя старт №1000 във Формула 1.

Повече от две години след тази преживелица излиза наяве, че Фетел в никакъв случай не е бил даже покрай завръщането си в Милтън Кийнс. Това призна самият той в изявление пред motorsport.com, в което разкри, че е имало диалози с Кристиан Хорнър и доктор Хелмут Марко, само че те са били доста къси.

„ Взех решението си да се причисля към Астън Мартин още преди да се появят клюки, че Алекс ще загуби мястото си. Така че в никакъв случай не съм бил близо. Да, аз познавам Кристиан и Хлемут, имахме къс диалог, само че нищо съществено.

„ Освен това знаех, че в случай че беше нещо съществено щяхме най-малко да дискутираме сходен ход, само че тази тематика нито един път не беше наранена. Да, няколко месеца по-късно можех да погледна обратно и да си задам въпроса какво ли е можело да стане, само че аз съм благополучен от избора, който направих “, сподели Фетел.
 В Астън Мартин са сигурни, че Фетел не прави турне за прощаване В Астън Мартин са сигурни, че Фетел не прави турне за прощаване
По-рано тази година той разгласи, че ще се отдръпна от Формула 1 в края на актуалната акция. До края на неговата кариера остават единствено шест надпревари, а първото от тях ще бъде в Сингапур идната седмица. 

Именно германецът е най-успешният водач на „ Марина Бей “, където има цели пет победи, в това число и през 2019 година, когато надпреварата за последно бе част от календара на шампионата. И до ден сегашен това си остава последната победа в кариерата на четирикратния международен първенец.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР