Още преди да започне националното външно оценяване по български език

...
Още преди да започне националното външно оценяване по български език
Коментари Харесай

Коцето Стоте точки и национален шампион по прескок на НВО в ...

Още преди да стартира националното външно оценяване по български език и литература и надалеч преди да са ясни резултатите, Константин Коловски от 7. A се снабди с название – Коцето Стоте точки. С такива възгласи го посрещнаха тази заран съучениците му от СУ „ Паисий Хилендарски “ преди старта на решаващия изпит.

Отличникът не се тормози по какъв начин ще се оправи с изпитния формат. Повече го тревожи техническата част – да не обърка нещо при попълването на идентификационната бланка и да се провали поради издънка в секретността на материалите. Ходил на експериментален изпит в Търговската гимназия и там нямало такива бланки. Преди същинския тест обаче чел напътствията, учителите и директорката на школото също инструктирали седмокласниците.

На пробната матура Коцето Стоте точки не стигнал до оптималния общ брой. По-високият му резултат е по математика – 90,85. Но се надява в този момент да се показа още по-добре.



Първият опит обаче удостоверил убеждението в фамилията, че мъчно се съумява без спомагателни уроци. Момчето стъпало цяла година – и по български, и по математика.

Това е сериозен разход, тъй като сега цените са от порядъка на 30 лв. за час и половина занятие.

Целта на Константин е да бъде признат в немска паралелка в ЕГ „ Пловдив “.

Габрина също разчита да е добре готова след цяла година уроци по български език и литература. Майка й е учителка по математика, тъй че за тази дисциплинираност разчитала на нейната помощ. От формата на днешния изпит по български език и литература са й най-трудни въпросите, свързани с граматика.

Габрина се колебае накъде да продължи – с непознати езици, икономическа компетентност или изкуства, тъй като рисува добре. Ако резултатите й са високи, ще избере Търговската пред Руската и Художествената гимназия.



Любомир Пиронков влезе на изпита спокоен, че ще се оправи. Той желае да продължи в ЕГ " Пловдив ". Шампион е по прескок в спортната гимнастика от Купата на България през 2016 година Спорът обаче ще остане успоредната писта на положителното обучение.

Общо 5852-ма седмокласници би трябвало да се явят в Пловдивско на първото от двете национални външни оценения за седмокласниците през днешния ден, като са ангажирани общо към 2000 квестори в 140 образователни заведения. Всеки поставя изпита в своето школо.

Тази година се изисква доста прецизна организация, тъй като в един ден са НВО в 7. и 10. клас, а междинните учебни заведения имат и от двата. Изпитът на десетокласниците стартира час по-рано – в 8 часа.

Застъпването не сътвори проблеми в СУ „ Паисий Хилендарски “. Точно в 7.15 стартира пропускането на десетокласниците в двора, където бяха разчертани полета с номерата на изпитните зали, с цел да се съблюдава отстоянието. В колони с отдалеченост от метър и половина и с маски на лицето, учениците влязоха в школото и до 7,30 всички бяха заели местата си в класните стаи.

Същото се повтори и със седмокласниците час по-късно, като до 8,30 часа всички към този момент бяха по местата си.

В други пловдивски учебни заведения обаче е имало известно закъснение, като 10 минути преди началото на изпита към момента е имало възпитаници, които не са влезнали в постройките.

фотоси: Наташа Манева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР