Още преди да е получил одобрение като купувач, кандидатът за

...
Още преди да е получил одобрение като купувач, кандидатът за
Коментари Харесай

Кандидатът за Общинска банка е подал уведомление в КЗК за намерението си

Още преди да е получил утвърждение като покупател, претендентът за Общинска банка - лихтенщайнският фонд Novito Opportunities Fund AGmvK, е подал и съобщение в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за желание за придобиване на банката. Това излиза наяве от оповестеното известие в интернет страницата на Комисия за защита на конкуренцията за образуването на производството. То е с дата 7 декември 2017 година Това разкрива в. „ Капитал “.

За да се занимае с изследване на уведомлението и да вземе решение за позволение или не на договорката от позиция на пазарна централизация, на Комисия за защита на конкуренцията са й нужни прелиминарен контракт за покупка и утвърждение от "Банков контрол " на Българска народна банка в тази ситуация, защото става въпрос за придобиване на банка.

Стъпка по стъпка

Срокът за подаване на предложения беше до края на работния ден на 4 декември. На идващия ден в Столичната общинска организация за приватизация и вложения (СОАПИ) отвориха единствената подадена оферта и оповестиха кой е кандидат-купувачът. Това е Novito Opportunities Fund, регистриран в Лихтенщайн и 100% благосъстоятелност на CAIAC Fund Management AG - ръководещо сдружение, което предлага капиталови фондове за частни вложители, попечители, застрахователни компании, банки, снабдители на финансови услуги. Това значи, че може да кандидатства и от името на друго лице.

От информацията на интернет страницата на Асоциацията на капиталовите фондове в Лихтенщайн, чийто член е ръководещото сдружение CAIAC, се вижда, че Novito Opportunities е новорегистриран фонд от юли тази година. Проспектът му е от 6 октомври, като в него няма кой знае каква цялост на информацията. Обявата за решението на Столичния общински съвет за продажба на каузи на общината в банката беше оповестена на 3 октомври.

От уеб страницата на асоциацията се вижда още, че Novito Opportunities има набран капитал за 24 450 990 евро, които са записани на 28 ноември 2017 година Исканата минимална цена за каузи на Столичната община в банката (67.65%) е 45.65 млн. лева До 27 ноември беше срокът, в който утвърдените евентуални вложители, показали интерес към мажоритарния пакет в Общинска банка и закупили информативен меморандум, трябваше да изготвят офертите си и да ги подадат до 4 декември.

От информацията за Novito не излиза наяве кой или кои са вложителите във фонда. До края на деня в петък от CAIAC не дадоха отговор на въпросите на "Капитал " за интереса и задачата на придобиването в Общинска банка и кои са вложителите във фонда, подал оферта за банката. От данните на асоциацията е видно, че самото ръководещо сдружение CAIAC е приблизително по величина за пазара в Лихтенщайн, ръководи 90 фонда, чиито активи сумарно са оценени на към 1.5 милиарда швейцарски франка и има пазарен дял от 2.8% (50.74% се държат от най-голямото ръководещо сдружение там LGT Capital Partners (FL) AG).

Избор и критерии

В условията за претендентите в състезанието за банката беше записано, че могат да вземат участие стратегически и финансови вложители, чийто краен притежател не може да е регистриран в офшорна зона, както и да има просрочени вземания към страна и община. Лихтенщайн не попада в описите на Европейски Съюз с офшорни зони. От началото на 2016 година отпада и от лист на Министерството на финансите у нас на държавите/териториите, които са юрисдикции с преференциален данъчен режим съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане. Дотогава е бил в този лист.

В критериите беше записано още, че стратегическите вложители би трябвало да бъдат български банки или такива от Европейското икономическо пространство с уеднаквен по скалата на S&P рейтинг най-малко ВВ-. Минимален капитал от 20 млн. евро е нужен за финансовите вложители, които би трябвало да потвърдят и опит в ръководството на фондове, финансови активи и акционерни участия.

На този стадий конкурсната комисия в СОАПИ би трябвало да ревизира дали офертата дава отговор на изискванията на състезанието и да изготви отчет, той ще бъде импортиран посредством надзорния съвет на организацията в Столичния общински съвет (СОС), който упражнява общинския надзор над банката и който би трябвало да вземе решение ще продава или не. Ако реши, че ще одобри офертата на единствения претендент, следва инспекция от Българска народна банка на претендента дали дава отговор на условията на банковото законодателство, дали има задоволително средства да обезпечи развиването на банката отсега нататък, да я поддържа финансово в бъдеще при положение на потребност и други

На другите стадии в хода на процедурата от СОАПИ не даваха информация какъв брой и кои компании са показали интерес, закупили конкурсна документи и информативен меморандум и прочие По време на процедурата имаше неофициална информация, че няма проявен интерес от стратегически вложители – български или европейски банки, а единствено от финансови вложители, като има най-малко един претендент, закупил информативен меморандум.

След няколко несполучливи опита през годините за приватизация на Общинска банка в този момент за малко над два месеца от началото на следващата процедура има евентуален покупател.

Интересът към предлаганите по-малки банки напоследък е главно от локални играчи, искащи лиценз, видно от опитите за продажба на банка "Виктория ", в състезанията за която досега са се включвали в разнообразни конфигурации компании, следени от Алексей Петров и Васил Божков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР