Още по темата29.05.2023 / 12:29Пътниците, които кацнаха във Варна от

...
Още по темата29.05.2023 / 12:29Пътниците, които кацнаха във Варна от
Коментари Харесай

Игнат Арсенов: Съветвам пътниците от полета от Абу Даби да предявят претенции към авиокомпанията

Още по темата29.05.2023 / 12:29
Пътниците, които кацнаха във Варна от Абу Даби, вместо в София, са ощетени, тъй като са закъснели и тъй като не са пътували в комфорта, за който са платили. Те са претърпели редица неудобства и разноски.

Това разяснява пред Нова тв Игнат Арсенов от Комисията за отбрана на потребителите.

Авиокомпанията няма обвързване да обезпечи хотел във Варна и аероплан до София на идващия ден. Нейното обвързване е да транспорти пасажера от точката, от която потегля, до точката, до която той си е купил билета - в тази ситуация до София. Билетът е за аероплан. В случай на проблем, компанията би трябвало да подсигури различен превоз, само че в тази ситуация отново е трябвало да бъде аероплан. Но в случай че не е допустимо, би трябвало да се даде различен тип превоз. В случая е имало налице и неприятно време, тъй че в този случай е трябвало да бъде обезпечен различен превоз. Все отново компанията няма въздействие върху метеорологичното време, уточни той.

Пътницитев рамките на Европейски Съюз имат безспорна отбрана от законодателството. В този случай разпоредбите също се ползват, защото самолетната компания е европейска. Т.е. тук на пасажерите не им се поставя обезщетение, че са пътували до София с рейс. Тук пасажерите могат да получат обезщетение поради самото забавяне, което се е получило. То е в размер на 250 - 600 евро на пасажер според от държината на полета, изясни той.

За да се получи такова обезщетение, закъснението би трябвало да е над 3 часа, а в този случай то е по този начин. Процесът на обезщетение не е автоматизиран. Авиокомпанията не дължи обезщетение при изключителни обстановки, като такива са всички, които са отвън контрола на компанията. Например неприятно време, ремонт на писта. Пътниците обаче първо тярбва да си претендират компенсациите, защото изключителните условия би трябвало да се потвърдят от компанията. Обезщетението не е автоматизирано, а персонално би трябвало да заявят искания, разяснява той.

Това, че съответно този полет е просрочен в началото с 3 часа и половина, мен ме навежда на мисълта, че няма изключителна обстановка и поучавам хората да заявят искания, уточни той.

При забавяне с повече от два часа самолетната компания дължи грижа на пасажерите - храна и питиета. Ако закуснението е нощно време, грижата включва и нощувка, добави той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР