Още по темата27.03.2019 / 11:58Херодот е писал, че материали за

...
Още по темата27.03.2019 / 11:58Херодот е писал, че материали за
Коментари Харесай

Индианци строят тръстиков кораб край Белослав! Боливийците от племето аймара слагат началото на голямо приключение

Още по темата27.03.2019 / 11:58Херодот е писал, че материали за пирамидите в Египет идвали от Черно море. От Варна потегля експедиция, която ще потвърди това (снимки)

фотоси: Тео Роков, Facebook

Двамата боливийски индианци от племето аймара дойдоха в Белослав, с цел да положат началото на градежа на тръстиков транспортен съд. С него ще бъде осъществена корабоплаване от поредицата експедиции " Абора ", което би трябвало да потвърди писмените очевидци на Херодот, че материали за градежи на пирамидите в Египет са идвали по море от днешните български земи.

За идването на екзотичните корабостроители заяви във Facebook Тео Роков от Регионалния исторически музей - Варна, който ще е българският представител в екипажа на „ Абора IV ”. 



Както " Петел " към този момент писа, за реализацията на „ Абора IV ” на брега на Варненското езеро край Белослав ще бъде издигната модерна имитация на древноегипетски транспортен съд, с който ще бъде осъществено корабоплаване с интернационален екипаж по маршрут Варна – Истанбул - Чанак кале (Троя) - Егейските острови - остров Крит.



Тази година се навършват и 50 години от експедицията на Тур Хейердал „ Ра “ - първото корабоплаване с античен папирусов транспортен съд, каквито са употребявали античните египтяни. Проектът „ Абора IV ” е на процедура продължение на тази концепция и по тази причина с цел да стане кръстник на кораба се чака във Варна да дойде най-големия наследник на великия норвежки откривател.



В екипажа на „ Абора IV ” ще се включат представители на Германия, Боливия, Холандия, Русия, Съединени американски щати, Турция, Гърция, Кипър и България. Тръстиковият транспортен съд ще е с дължина 14 метра. Очаква се плаването за стартира през месец юли.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР