Още по темата24.07.2021 / 21:5124.07.2021 / 19:41Редактор: Юлия Георгиева e-mail: [email protected]кадър

...
Още по темата24.07.2021 / 21:5124.07.2021 / 19:41Редактор: Юлия Георгиева e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bgкадър
Коментари Харесай

Съветник от ДБ сезира прокуратурата за обидите и заканите отправени от Борисов към Рашков

Още по темата24.07.2021 / 21:5124.07.2021 / 19:41

Редактор: Юлия Георгиева 

e-mail: [email protected]

кадър Бойко Борисов, фейсбук

Общинският консултант на Демократична България Методи Лалов подаде сигнал против шефа на ГЕРБ Бойко Борисов до прокуратурата в Бургас. 

Ето какво написа той във фейсбук:

Току-що сезирах Районна прокуратура - Бургас, за осъществено от Бойко Методиев Борисов закононарушение по член 325, алинея 2, вр. алинея 1 от Наказателния кодекс.

Целият сигнал можете да прочетете тук:

" ДО

РАЙОННА ПРОКУРАТУРА – БУРГАС

ТЕРИТОРИАЛНО ОТДЕЛЕНИЕ – ПОМОРИЕ

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

от Методи Орлинов Лалов

Относно: осъществено закононарушение от общ темперамент по член 325, алинея 2, вр. алинея 1 от Наказателния кодекс (НК) от господин Бойко Методиев Борисов, ръководител на политическа партия „ ГЕРБ “

Правно съображение: член 205, алинея 1, вр. член 209, вр. член 208, т. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК)

УВАЖАЕМИ ПРОКУРОРИ,

На 24.07.2021 година, в границите на своя обществена демонстрация в село Бата, община Поморие, област Бургас, почнала в 18:24 часа, ръководителят на Политическа партия „ ГЕРБ “ господин Бойко Методиев Борисов, изрече редица погрешни изказвания, направи манипулативни внушения и насочи обидни квалификации към свои политически съперници, измежду които и такива, които бяха адресирани към служебния министър на вътрешните работи: „ Ще ме чегърта и щял да се саморазправи тоя алкохолик! С гол г*з таралеж ще мачкаш – това мо`а да ти кажа, н*щастник подобен! “.

Това обществено мероприятие на някогашния министър-председател господин Бойко Борисов беше публикувано посредством лъчение онлайн от същата дата и час чрез неговия профил във Facebook, като откри и необятно медийно отражение и по този метод стана притежание на забележителен брой хора, в това число на мен.

Въз основа на описаната фактология може да се направи аргументиран извод за осъществено закононарушение от общ темперамент срещу реда и публичното успокоение, в това число за неговия създател. Г-н Бойко Методиев Борисов, в качеството му на разположение, заемащо отговорно публично състояние – ръководител на парламентарно показаната Политическа партия „ ГЕРБ “, извърши непристойни дейности – сподели обществено в наличието на забележителен брой хора следните думи и изрази, ориентирани към служебния министър на вътрешните работи: „ тоя алкохолик “, „ с гол задник таралеж ще мачкаш “, „ злощастник “. Макар казаното да е ориентирано към лице, заемащо обществен пост, към което заради това границите на допустимата рецензия са по-широки в сравнение с към елементарния жител, посредством него господин Бойко Борисов безспорно мина допустимите граници на свободата на изложение на мнение (в тази връзка вж. разясненията на Европейски съд по правата на индивида в решението му по делото Обершлик против Австрия). И това е по този начин, защото употребяваните от него думи и изрази по никакъв метод не способстват към обществената полемика по даден политически въпрос, посредством тях не се осведоми обществото за тематики от публичен интерес и не се насочат съдържателни рецензии към държанието на съответно обществено лице. Нещо повече, употребяваният от господин Бойко Борисов език (същият използва постоянно сходен в обществените си изяви) е обективно непристоен и унижаващ и посредством него се показва оскърбително отношение на създателя към друго лице. Макар обективираните дебелашки думи и изрази да съставляват обидна лична офанзива (защитата на потърпевшото лице се реализира по негова преценка и по частен ред), в която прозират и персонални претекстове на господин Бойко Борисов, посредством тях безспорно се нарушава и публичният ред и се показва очевидно пренебрежение към обществото (така и Постановление на Пленума на Върховния съд № 2/29.06.1974 година по н. д. № 4/1974 г.), защото същите са в очевидно несъгласие с положителното образование и със устрема за осъществяване на спокоен, културен, необорим и изчерпателен спор по публично значимите въпроси, при който безспорно не следва да се засягат по неприемлив метод достойнството и достолепието на останалите жители.

Макар правното квалифициране на действието на господин Бойко Борисов да не е обвързване на съобщаващия (арг. от член 211, алинея 2 и член 209, алинея 1 и алинея 2 от НПК), а да е дължимо от органите на досъдебното произвеждане, доколкото в съответния случай не просто са налице задоволително данни, от които да се изведе юридическата подготовка, а безапелационни обстоятелства, следва да се уточни, че осъщественото от господин Борисов покрива признаците на незаконния състав по член 325, алинея 2, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс – безчинство, което се отличава с извънреден цинизъм.

Описаната фактология съдържа задоволително данни за формиране на наказателно произвеждане (чл. 211, алинея 1, вр. член 207, алинея 1 от НПК), заради което и като публично зает жител, правист, дълготраен углавен арбитър и политик и в осъществяване на публичния ми дълг по член 205, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс – като лице, възприело осъществено закононарушение, което има освен право, само че и обвързване да уведоми органите на досъдебното произвеждане за неговото осъществяване (чл. 205 от НПК), което и върша с актуалното известие, Ви приканвам да образувате досъдебно произвеждане и да проведете обективно, цялостно и всестранно следствие по реда на Наказателно-процесуален кодекс.

С почитание,

Методи Лалов

(подписано с КЕП) "



Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР