Още по темата23.09.2018 / 03:39Избегнете аквапланинга – следвайте тези съветиДълбочината

...
Още по темата23.09.2018 / 03:39Избегнете аквапланинга – следвайте тези съветиДълбочината
Коментари Харесай

Внимавайте: С есента се завръща и аквапланингът

Още по темата23.09.2018 / 03:39Избегнете аквапланинга – следвайте тези препоръки

Дълбочината на протектора на гумата и стилът на шофиране са от изключително значение за изплъзване от сходна обстановка

Лятото минава в есен, като вечерите стават по-тъмни и преваляванията от дъжд зачестяват. Всичко това води до повишение на заплахата за водачите, защото дупките по пътищата задържат водата, която няма време да изсъхне. Съответно се усилва и рискът от аквапланинг, който постоянно води до случай на пътя.

До аквапланинг се стига, когато под гумата се образува водна възглавница. Тогава шарката на протектора не може да отстрани водата сред гумата и пътя. Съответно гумите да губят сцепление и водачът не може към този момент да управлява автомобила. Аквапланингът може да изненада даже и най-опитните водачи, защото за жал е невероятно да се планува неговата поява. 

За да се понижи заплахата, специалистите предлагат няколко съществени неща. Първото е инспекция на положението на гумите и на тяхното налягане. В относителен тест, оповестен в изданието на Tekniikan Maailma през май 2019 година, износена лятна гума с дълбочина на протектора 3-4 мм демонстрира осезаемо по-лошо ръководство, в сравнение с нова лятна гума с дълбочина на протектора 7 мм. 

В случая, новата гума е влезнала в аквапланинг при скорост от 83,1 км/ч, когато водната възглавница на пътя е била с дебелина от 10 см, до момента в който износената гума е влезнала в аквапланинг при скорост от 61,2 км/ч. 

За да се понижи риска от попадане в рискова обстановка от този тип, е нужно да промените гумите си, когато дълбочината на протектора падне под 4 мм. Индикаторът за безвредно шофиране DSI (Driving Safety Indicator) разрешава по-лесно да следите дълбочината на протектора на гумите си, защото ясно демонстрира оставащото равнище на протектора върху самата гума.

Новата лятна гума също по този начин ще понижи спирачния път на мокра настилка, само че все пак експертите допълват, че характерности като сцепление на мокро и прекъсване на мокро не трябва да се бъркат със склонността на гумата към аквапланинг.

„ Категорията за сцепление посочена върху етикетите за гуми на Европейски Съюз демонстрират успеваемостта на гумата при сцепление на мокра настилка, с други думи, по какъв начин гумата се държи, когато стопира на влажен асфалт. Въпреки това, склонността към аквапланинг не може да бъде извлечена от етикетите за гуми “, безапелационни са специалистите.

 аквапланинг

Освен положението на гумите, налягането в тях също е значим фактор. Ако то не е задоволително, те може да не запазят формата си във водата. Това ще направи колата по-податлива на аквапланинг. А в случай че въпреки всичко се стигне до попадане в сходна обстановка, би трябвало да се създадат няколко неща.

На първо място, лидерът би трябвало да резервира успокоение, тъй като суматохата единствено ще утежни ситуацията. Той би трябвало да отпусне газта и да натисне съединителя, с цел да забави скоростта и да възвърне сцеплението. Спирачката не оказва помощ, тъй като тя в допълнение понижава сцеплението. Освен това, кормилото би трябвало да се държи изправен, с цел да се предотврати излизането от пътя или навлизането в платното за насрещно придвижване.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР