Още по темата20.03.2024 / 17:37Депутатът от ГЕРБ Деница Сачева нападна

...
Още по темата20.03.2024 / 17:37Депутатът от ГЕРБ Деница Сачева нападна
Коментари Харесай

Деница Сачева: България не може повече да си позволи финансов министър като Асен Василев

Още по темата20.03.2024 / 17:37
Депутатът от ГЕРБ Деница Сачева атакува остро финансовия министър в оставка Асен Василев, който преди нея бе.

" Наистина съм учудена от метода, по който може човек да лъже, без да му мигне окото. Сега разбрах смисъла на този израз. Това, което се случи през цялото време, е, че започнахме несъмнено градивно, говорихме по разнообразни тематики. От началото казахме, че личността на Асен Василев е доста спорна и имаме изключителни запаси. Но на процедура, защото имаме три съществени целта, които са ни обединили - Шенген, Еврозоната и правосъдната промяна, точно заради нашата отговорност, ние ще приемем тримата министри да продължат. Става дума за тези на правораздаването, на Министерство на вътрешните работи и на финансите. От самото начало казвахме на какво сме съгласни и на какво не. Споразумението беше съвсем готово, като се изключи три неща, по които спорехме. Не се разбрахме за съответен период за службите, за съответен текст за правосъдната власт и за съответния текст за отпадането на правосъдната загадка. Не сме ги отхвърлили. Просто водехме диалози по текстовете по какъв начин да наподобяват. По отношение на целия Министерски съвет като се изключи електронното ръководство бяхме съвсем постигнали единодушие. Всички тези 11 души, които са подали по този начин наречените отводи, те са министри сега. И дано да ви обърна внимание - това са хора, които бяха показани като специалисти. Те са поели ангажимент да ръководят 18 месеца. И те би трябвало да носят своята отговорност ", сподели тя. 

" В този лист с министри няма нищо изненадващо за сътрудниците от Политическа партия. От самото начало Политическа партия дадоха поръчки по разнообразни канали, че те се пробват да провалят първия мандат. Ние започнахме годината с фиктивен скандал, откакто казахме, че вероятността е ротацията да приключи с мандат на ГЕРБ. Те скочиха - но по какъв начин по този начин. Все по-ясно става за цялото общество, че Политическа партия работи единствено и само за пиар и маркетинг и това е обидно за техните гласоподаватели ", добави Сачева.

" Всички тези имена в листата с министри бяха разисквани и разговаряхме. Няма нито едно ново име. Колегите от Политическа партия най-много непрестанно сменяха своето мнение защо ли не. Това за Тагарев го слушам за повторно, че не бил част от диалозите, тъй като и акад. Денков сподели същото. Това е парадокс. Ние бяхме на договарянията без телефони, тъй като искахме да протичат градивно и без интриги. Аз си водих доста деликатно мемоари с това кой какво е споделил по избрани тематики. Практически голям % от времето - към 40 %, ние сме говорили за Тагарев. Имаше съответни забележки на Габриел към неговата професионална работа и това по какъв начин си е вършел работата като министър. Ивелина Василева бе призната от тях, одобриха и Росен Желязков. Жечо Станков също бе признат.

Ние се договорихме за всички огромни въпроси. Имахме дребни въпроси, по които трябваше да се договорим, само че Политическа партия непрестанно искаше да удължава времето, да вкарва нови условия и условия, протакаха преднамерено, с цел да може да разтеглят времето. Ние се договаряме за Жечо Станков, а те идват на другия ден и споделят - дано Румен Радев да вземе БЕХ. Ние споделяме - добре, само че дано да имаме паритет във финансите ", уточни депутатката.

" Изненадващото за нас е тяхното държание. Когато внесоха оставка, Денков даже не се бе обадил на Габриел. Те непрестанно вкарват тази тематика за дамите, а държанието и отношението, което показват по отношение на нас, в това число това, което се случи през вчерашния ден с Габриел. То е възмутително и скандално. Цялата парламентарна група на ГЕРБ е възмутена от сходно отношение към един от най-успешните политици в чужбина, жена с неоспорим престиж, извънредно съществени качества и която на процедура съставлява капитал за България. Хора като Асен Василев не могат да си разрешат да приказват по този начин. Липса на лидерски умения от негова страна той да се извини и да каже каквото и да е. Упреква я, че е взела решение като министър-председател да избере екипа, с който ще работи, което е самоуверено лидерско решение, а самият той като го питате какво ще прави, той споделя - аз би трябвало да си запитвам този орган, оня орган, районни, национални. Това държание на водач ли ви приличаше доскоро, тъй като на мен по-скоро не ", попита тя.

" Абсолютно изрично ви споделям, че България не може повече да си разреши финансов министър като Асен Василев. Не единствено тъй като той явно демонстрира липса на обикновена нравственос, липса на обикновена политическа просвета като водач, само че и единствено като погледнете какъв е последният отчет на МВФ, то е очевадно за какви резултати става дума. Плюс това самият Асен Василев си е подал отказ, че не желае да е финансов министър. Нали всички си подадоха отказ. Мария Габриел до през вчерашния ден беше индивидът, с който работеха добре. Той от целта си за Еврозоната ли се отхвърля или просто култът за втория мандат е по-силен от стратегическия приоритет? В парламентарната група на ГЕРБ всички ще последват образеца на Делян Добрев и за министър Асен Василев няма да гласоподават ", безапелационна бе Сачева.

" А бихте ли жертвали Габриел против Василев? ", попита водещата Цветанка Ризова.

" Чувате ли се какво говорите? Абсолютно в никакъв случай. Те са неравностойни по никакъв метод - нито като политика, нито като престиж, нито като отговорности ", отговори тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР