Още по темата19.08.2018 / 13:29Пламен от глобеното хоро на Рила

...
Още по темата19.08.2018 / 13:29Пламен от глобеното хоро на Рила
Коментари Харесай

Шефът на Артекс, който игра хоро в Бъбрека: Оказа се, че улицата диктува решенията на премиера и МС! Общественото мнение не трябва да диктува законите

Още по темата19.08.2018 / 13:29Пламен от санкционираното хоро на Рила се обърна към ръководещите: Първи в езерото влязох аз! (Снимки)

*Арх. Мирянов стана прочут предходната година с хорото, което нагази в езерото Бъбрека в Рила.

Ще апелираме решението за прекъсване на градежа " Златен век ", заяви пред БНР арх. Пламен Мирянов-младши, шеф на компания " Артекс инженеринг ", оповестява " ДирБГ ".

``
реклама

" Ние сме уверени в нашата справедливост и в това, че имаме законни строителни бумаги, както и настоящо позволение за градеж. Старо римско предписание е - когато публичното мнение влезе през вратата на съда, правораздаването излиза през прозореца на правосъдната зала. Общественото мнение не трябва да диктува законните решения на органите на България ", сподели арх. Мирянов.

" Оказа се, че улицата, митингите диктуват решенията, които взема Министерският съвет и министър-председателят. Това е единственият метод да си обясня обстоятелството, че и ние не бяхме поканени на срещата през вчерашния ден. Втори ден очаквам отговор от тях ", добави шефът на " Артекс инженеринг ".

" Езикът на омразата е надалеч по-чуваем от езика на правото в тази ситуация ", акцентира той и добави: " Дори да се измислят нови закони в идващите дни, с цел да потвърдят правотата на хората и институциите, които ни упрекват, ние имаме право да желаяме ново позволение за градежа и тогава още веднъж ще използван и ще работи подробният организационен проект от 1996 година за 34-етажна постройка. Подробният организационен проект е прибавен с изливането на фундамента, който е реалност преди 19 ноември 2017 година ".

Така, по думите му, " в последна сметка цената ще се заплати не от лицата, издали незаконосъобразни актове, а от българския поданик " и попита: " Това заслужено ли е ".

Той отхвърли изрично да е имало напън от страна на компанията върху арх. Здравко Здравков. " Имало е напън от страна на държавното управление към ДНСК ", отговори той.

" Няма по какъв начин в днешно време една такава постройка от такова естество, с такива размери и вложения да бъде противозаконна ", означи и Ива Милова, която се занимава със строителен контрол.

По думите ѝ, в последните 2 години, откогато е почнал градежът на " Златен век ", това е един от най-проверяваните строителни обекти в София. Тя акцентира, че към момента не им е връчена заповед за прекъсване на обекта.

Според нея установеното нарушаване, че надзорът се извършва по едно и също време от възложителя, е несериозно, тъй като то касае давностен интервал от 6 месеца през 2017 година

" Когато " Артекс " внесе молбата за презаверка на разрешението за градеж, в този миг в Народното събрание към този момент беше импортиран проектозакон за изменение. В тази корекция тези промени са неподходящи както за " Артекс ", по този начин може би за всички разрешителни режими в София, защото се вкарва рестрикция в броя на презаверките. В тази корекция попадат всички заварени случаи. Ние не сме с ретроактивно деяние ".

Поправките в Закон за устройство на територията нямат назад деяние, в случай че не е упоменато категорично в преходните и заключителни разпореждания, съобщи арх. Борислав Игнатов - ръководител на Камарата на архитектите в България.

" Тук не е упоменато, само че тук би трябвало да се прегледа и опцията, която е безусловно действителна, че това е заварен случай, който сега работи, т.е. не е остаряло позволение, което внезапно се възобновява. При този план прави усещане, че на няколко места във времето обратно периодите се хващат за 1-2 дни ", изясни той. По думите му, сега по българското законодателство не е ясно кой носи отговорност за нанесени вреди, когато са издадени непозволени актове и има нарушавания.

Арх. Игнатов акцентира, че нарушаванията, установени от ДНСК при небостъргача, са софтуерни: " Тези неща се отстраняват за няколко дни и са обща процедура в строителството и проектирането. Те не са нещо съдбовно. Сега цялата постройка се афишира за противозаконна ".

Крайно време е Законът за устройство на територията да бъде преразгледан съществено и на негово място да бъде признато ново модерно законодателство във тип на кодекс, безапелационен бе арх. Игнатов. Според него казусът " Артекс " е мъчителен както за сектора, по този начин и за цялото общество.

" Такъв вид проблеми произтичат от неуредиците в законодателството ", счита той.

Арх. Марин Бакалов - някогашен ръководител на Камарата на инженерите - консултанти, се съгласи с мнението на арх. Игнатов и сподели: " Работим по неотложни промени в закона, които биха премахнали сходни проблеми като този. В момента няма ясна отговорност кой дава отговор за обекта. Хаосът е цялостен. Когато се получава размиване на отговорността, нещата се объркват ".

Арх. Мирянов стана прочут предходната година с хорото, което нагази в езерото Бъбрека в Рила.

" Никога не съм виждал знаци с безапелационни забрани за влизане във водоемите. Не съм забелязал да се упражнява засилен надзор на територията на „ Национален парк Рила “ – както за влизане във водата, по този начин и за безразборното изхвърляне на боклуци. Само от любознание, бих си разрешил да запитам: какъв брой са издадените административни актове - връчени и изпълнени – за сходни нарушавания, ангажирана ли е била в миналото до момента административно-наказателна отговорност на различен индивид?
В проекта за ръководство на парка липсва конкретизиране, че е неразрешено всякакво Влизане*** във водата. Точка 17 от раздел „ Забрани “ гласи, че се постанова ограничвние върху: „ Къпането и миенето във водните обекти ”. По периметъра на водоемите липсват ясни ограничаващи знаци и ограждения, възпрепятстващи достъпа на животни до езерата. Искам да попитам еколозите знаят ли какъв брой кучета са плували във водоемите оня събота ден? ", изясни тогава Мирянов.



ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  2 ас (преди 8 минути) Рейтинг: 4576 | Одобрение: 2076 първо да си палти данаците за 25 години обратно след това да се прави на забавен.  1  3 n eXu s (преди 9 минути) Рейтинг: 20842 | Одобрение: -15158 Човекът се е изразил културно, можело е да каже пролетариите, селтаците, плебеите.... Г-н Борисов не би трябвало да се поддава на провокациите на комунягите и техните пролетарски електорати. Arkiva Shqip | Max Productional | Redbox Entertainment | Eran Production | Entermedia/Mixey Music | DIEZ Music (AL)Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://ww
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР