Още по темата05.03.2019 / 08:48Александър Дечевснимки: Андрей Трайков, личен архивНепрестанен

...
Още по темата05.03.2019 / 08:48Александър Дечевснимки: Андрей Трайков, личен архивНепрестанен
Коментари Харесай

Варненец, отслабнал с 60 кг, пробяга 162 км в Гърция под непрестанен дъжд

Още по темата05.03.2019 / 08:48

Александър Дечев

фотоси: Андрей Трайков, персонален списък

Непрестанен дъжд, 100 благи разстояние (162,6 километра), 34 часа време, 7000 метра обща денивелация. Зад всичко това стои един 36-годишен варненец, който направи същински героизъм. Само преди няколко дни Андрей Трайков се пусна в невероятното премеждие - беговият маратон Virgin Forest Trail. Той се организира в Гърция, в Южната част на Родопите, наоколо до Драма, Кавала. Андро пробягва цялото разстояние за 34 часа и 10 минути. И то без да спи.



Любопитното е, че варненецът не е професионален маратонец, а фен. Започва да бяга преди към 3-4 години, като в началото го прави поради намаляване. Младият мъже е стигнал тегло от 140 кг и би трябвало незабавно да направи нещо, с цел да смъкна част от тях, защото е застрашено здравето му. Първоначално с ходене, а след това с внезапна смяна в храненето, фитнес и тичане, съумява да смъкна над 60 кг. Нещо повече - обзалага се с другари, че ще избяга някой огромен маратон и на 14 октомври 2018 година го прави - минава 42,195 км на Софийския маратон.



Оттук нататък апетитът му се усилва, само че не към храната, а към бягането. Прави го всеки ден и се записва за присъединяване на разнообразни маратони, които приключва сполучливо. Два от тях са ултрамаратони от по 100 километра - " Витоша " и " Трявна ". Така се стига и до подвига в Гърция отпреди няколко дни. Това е и най-голямото разстояние, за което Андрей се провокира. Преди дългото тичане няколко седмици тича по към 110-120 км на седмица, а най-после прави два дни по 60 км на Аладжа манастир.



В Гърция вземат участие малко над 100 души, приключват към 1/3 от тях, измежду които и Андрей.

" Времето беше извънредно, не спря да вали. Дъждът стартира от петия километър и спря някъде два часа преди края. Беше мокро, кално и много студено, изключително през нощта. Подготвих се добре - сложих си шапки, шалове, ръкавици, термо клинове, термо яке, непрокомаемо яке и така нататък Получих и една хипотермия. Един час стоях в един пункт, смъкнах си облеклата и се топлих, помогнаха ми от Планинска избавителна работа, пих чай, завиха ме с одеала и се оправих, след което продължих ", споделя пред " Петел " за проблемите по време на маратона Трайков.



Докато тича, той употребява главно протеинови барчета, гелове, соленки, солети, клиф питейни заведения и електролити, както и вода и кола. " Има прекъсвания за ястие на всеки 15-16 километра, където зареждаш. Веднъж хапнах и пиле с картофи ", признава с усмивка варненецът.

Всъщност, Андрей е избягал 10 километра повече, защото е объркал табелите. " Рядко мога да насочва рецензии към уредници на даден маратон, само че тук табелите бяха на гръцки и може би трябваше да има доброволци на основните места, които да ни насочват. Иначе това е един от дребното маратони, където храната и настаняването са изцяло безвъзмездни, за което приветствам домакините ", разкрива още Андро.

Цялото му присъединяване коства към 1000 лв., които Трайков заплаща самичък, за разлика от много други състезатели, които си имат спонсори.

Освен него, на Virgin Forest Trail вземат участие още двама българи, които са с много сериозен стаж в маратоните. Мария Николова даже печели конкуренцията при дамите, а Константин Атанасов приключва под №4 в мощния пол. Трайков е 15-и, макар навъртяните 10 километра повече.

Варненецът не мисли да стопира дотук. Още тази неделя, в случай че е здрав, той ще взе участие в маратон " Кулата ". През новия сезон, който започва през пролетта, 36-годишният запалянко възнамерява бягания в маратони от по над 120 километра.

В Гърция той печели 6 точки и към този момент има общо 10 за ранглистата на International Trail Running Association (ITRA). Едно от надпреварите, за което той придобива право с този актив, е UTMB - обиколката на Монблан, която отново е 162 километра и е нещо като " Тур дьо Франс " в колоезденето. Мисли също и за маратон в Полша през юли, който е, забележете, 240 километра.

Иначе Трайков работи благородната специалност рехабилитатор, връщайки към придвижването възрастни хора, претърпяли инсулт. занимава се и с деца. Спортен почитател е от дете, като е последовател на варненския Спартак.

Преди години " Петел " написа публикация точно за борбата на Андро с килограмите, за която можете да прочетете.

Вижте и описа на Трайков за прекарването му в Гърция:

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР