Още по темата: Знаковите кръчми в Пловдив оредяват, къде са

...
Още по темата: Знаковите кръчми в Пловдив оредяват, къде са
Коментари Харесай

Мениджърът на „Ноте ди вино”: Това е най-слабият летен...

Още по тематиката: Знаковите кръчми в Пловдив оредяват, къде са клиентите? Култовата механа „ Трабанта ” - продадена и изтърбушена Двама братя въртят марката Two brothers На ресторант като в Япония Шеф Боруков взе пицарии "Верди "

Това е най-слабият летен сезон от 10 години насам, смята мениджърът на „ Ноте ди вино ” Юлиян Алексиев. Той е един от дребното ресторантьори в града, подготвен да застане с името си и да каже, че този бизнес не се развива съгласно предвижданията. От една страна, бяха напомпаните упования за семейството на Пловдив като европейска столица на културата, а от друга - безредната държавна и общинска политика в ресора.

За първото, съответно нашия обект, не се е надявал да „ захапе ” доста от туристическия поток, защото не сме в централната градска част, реалист е той. Но и резултатите на другите му сътрудници по Главната не са кой знае какъв брой по-различни

от предходната година. Входящият поток към Пловдив не е огромен за сметка на изходящия - доста хора пътуват все по-често и в България, и в чужбина. Физически ги няма в града, а броят на туристите не е толкоз огромен, че да компенсира тази дупка през лятото. На клиентите с по-аналитичен разум няма по какъв начин да не им хрумне, че с цел да няма взаимни отстъпки в качеството на храната и обслужването, цените би трябвало да се подвигат. За да имаме работна ръка на положителни заплати, трябват доходи. Не е ясно и с какъв брой тъкмо ще се натоварят цените след въвеждането на тол таксите, само че упованията са посоката да е нагоре. Извън това цените на суровините също се подвигат, изброява външните фактори ресторантьорът.

Юлиян Алексиев е от 22 години в този бизнес. Разказва, че в случай че през 6 месеца не инвестираш в обекта, клиентите се отегчават и са подготвени да те изоставен. Аз бях първият, който вкара охлаждаща система във външната градина, с цел да може въпреки всичко някой да сяда и денем в летните жеги на открито, спомня си мениджърът. Пазарната ниша на „ Ноте ди вино ” се състои в това, че ресторантът е „ френдли ” за деца. Градината е с няколко детски площадки, има и аниматори, с цел да може родителите да хапнат на мира. Тук се вършат по няколко детски празненства дневно, кръщенета, рождени дни и фамилни тържества. „ Ноте ди вино ” има общо 500 места - по равно вътре и вън и е един от най-големите в Пловдив.

Опитах да съкратя разноските преди време, като изляза на свободния пазар на електрическа енергия, споделя Алексиев. В началото потръгна добре, тази зима обаче започнаха да идват сметки от по 5-6 хиляди лв., в случай, че обектът има локално парно и слънчеви панели на покрива. Наложи се да създадем крачка обратно и в този момент още веднъж сме клиенти на ЕВН, свободният пазар на ток е непредсказуем, добавя мениджърът.

От страната пък години наред чакаме едно - да се понижи Данък добавена стойност на ресторантьорския отрасъл като част от туристическия, който пък е разгласен за предпочитан. Искането не е самоцел на един или различен участник на пазара, напролет бе публично „ облечено ” в писмо на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. България поддържа най-високата ставка в цяла Европа. Клиентите рядко се замислят, че 1/5 от сметката им отива непосредствено в държавния бюджет, или от всеки 100 лв. - 20 лв., проучва Юлиян Алексиев. Той недоумява за какво страната и общината са се вторачили в този отрасъл и непрестанно измислят нови регламенти. Случвало ми се е за 5 дни да имаме 3 инспекции на разнообразни институции. Правилата са хубаво нещо, стига да се съблюдават и да не са безумни. Но не и проформа - не разрешава се пушенето на закрито, а всички знаят къде и по кое време се пуши като се изключи контролните органи. Има и клатушкане в свръхрегулация, добавя той и онагледява, че, с цел да отговори на условията, му се е наложило да пресмята грамажа на субстанцията кафе в чашката и да го вписва в менюто си.

И в „ Ноте ди вино ”, както и при всички останали заведения в Пловдив, подготовката за новия сезон върви с цялостна пара. Винаги би трябвало да инвестираш в меню, обслужване и спомагателни услуги, другояче си изгубен, безапелационен е Алексиев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР