Още по темата Защо в историята около напусналия парламента депутат

...
Още по темата Защо в историята около напусналия парламента депутат
Коментари Харесай

Живко Мартинов с 45 000 лв. парична гаранция за шест престъпления

Още по тематиката
Защо в историята към напусналия Народното събрание народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов няма положителни

Това е повода за настояването за събаряне на имунитета на Живко Мартинов, стана ясно след брифинг на основния прокурор Сотир Цацаров

Доскорошният народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов, станал причина за така наречен Суджукгейт измежду ръководещите, получи в понеделник обвиняване за шест обособени закононарушения, заяви профилираното звено " Антикорупция " при Софийската градска прокуратура (СГП). На Мартинов е избрана парична гаранция в размер на 45 000 лв., които той би трябвало да внесе до 10 дни.

Едновременно с него, към наказателна отговорност е привлечена и Розалина Брайкова, шеф на Областна дирекция по сигурност на храните – Добрич, която е наредила прекъсването на обект на рекетиран от Мартинов търговец. Гаранцията, наложена на Брайкова, е 5000 лева

Миналата седмица Мартинов подаде оставка и Народното събрание гласоподава прекратяването на мандата му. На негово място влезе Даниела Димитрова, която бе първа в листата на ГЕРБ в Добрич, само че бе изместена от Мартинов с преференции. За него на последните парламентарни избори през април са дали своят вот с преференции 2283 души в Добричко. Този факт е индикативен, доколкото Мартинов е притеглен към отговорност за изнудване на локални предприемачи, полицейски началници и ръководители на държавни предприятия, като някои от действията му са с пет-шестгодишна отминалост. Живко Мартинов е народен представител втори мандат, а преди този момент е бил общински консултант в Добрич.

Изнудването, осъществено от Мартинов и дало името на аферата " Суджукгейт ", е от началото на 2012 година, до началото на 2013 година в Добрич.

Първите три обвинявания са за изнудване на локален търговец - първо за 15 500 лева, след това, през 2012-13 година, за 4 тона недопечен суджук от телешко, еленско и свинско месо и 60 кг филе " Елена " и телешка пастърма, както и за закана за ликвидиране.

Медиите към този момент идентифицираха търговеца – Антон Проданов, чието има също от години е споменавано по отношение на следствие за закононарушения и данъчни нарушавания. Преди пет-шест години Проданов за малко имал месарски завод и с цел да получи от него саламите, Мартинов го заплашил, че другояче ще бъде задържан, ще прати данъчни инспекции на сдруженията му и по този начин ще " смачка компаниите му ".

На последващо място Мартинов е притеглен към наказателна отговорност и за това, че през 2014 година е направил опит да помогне на някогашния зам.-инистър на финансите Красимир Катев да избегне наказателно гонене за злополука с породена гибел на двама души (престъпление срещу правосъдието). През 2015 година той е заплашвал и зам.-шефа на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Добрич и началника на ръководството на Министерство на вътрешните работи в Балчик, с цел да ги принуди към служебни нарушавания.

Най-прясното действие, за което Мартинов е упрекнат, е за насила по отношение на шефа на ВИК-Добрич, през април 2017 година, който бил заплашван, с цел да уволни съответен чиновник, както и да спре други назначения и уволнения в сдружението за прочут интервал от време.

Още по-скорошно е действието, за което е упрекната директорката на Областнаа дирекция по сигурност на храните в Добрич Розалина Брайкова, която на 13 юли 2017 година е издала заповед за прекъсване на употребата на обект на съответно сдружение, с цел да му нанесе щета. Именно притежателят на това сдружение е алармирал прокуратурата за активността на Мартинов и към този момент той е главният очевидец по делото. Вече стана ясно от думите на самия Цацаров, че този предприемач е някогашен служител на реда, който сега има дребен бизнес, обвързван със заведение в Добрич.

Заповедта на Брайкова е издадена без да има недоволства от клиенти, данни за нарушавания или за нездравословни за здравето последствия от предлаганата в заведението храна. Затварянето на заведението е нанесло доста вреди за търговеца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР