Още по темата Защо Полша се отчуждава от ЕС от

...
Още по темата Защо Полша се отчуждава от ЕС от
Коментари Харесай

Скандал за поискан рушвет обезглави финансовия регулатор на Полша

Още по тематиката
Защо Полша се отчуждава от Европейски Съюз
от Дневник,27 окт 2018
Спиране на еврофондовете за страни със едва правораздаване предложи Еврокомисията
от Дневник,2 май 2018 Ръководителят на полския регулатор на финансовия пазар KNF подаде оставка малко откакто бе извикан от премиера поради изявления, в които се твърди, че е изискал голям рушвет от локална банка, заяви националната осведомителна организация РАР. Марек Шановски отхвърля обвиняванията и изяснява, че се отдръпва " поради възприятието ми на отговорност за действието на регулаторния контрол над финансовия бранш ".

Министър-председателят Матеуш Моравецки настоя да се проверява дали Шановски в действителност е изискал от Getin Noble Bank не по-малко от 10 милиона $ в подмяна на " поддръжка " от регулатора.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Gazeta Wyborcza и Financial Times първи оповестиха детайлности, изложени в правосъден иск от името на Лешек Чарнецки, притежателят на деветата по величина банка в страната. По-късно Reuters разгласи, че нейни кореспонденти също са видели правосъдните документи. Прокуратурата удостовери, че представители на Чарнецки са я уведомили за хипотетично закононарушение, обвързвано с корупция. Getin Noble Bank в началото не разяснява изявленията, а в сряда разгласи, че сривът в цената на акциите ѝ се дължи на външни фактори, а не на финансовото ѝ положение.

В документите било разказано, че Шановски изискал банката за наеме специфичен юрист и да му превежда заплата, равна на 1% от банковата капитализация, което се равнява на към 10.5 млн. $. Срещата се състояла на 28 март 2018 година и на запис от диалога се чувало по какъв начин Шановски поучава притежателя на банката да наеме юрист, написа Gazeta Wyborcza. Записът бил изработен от Чарнецки, който употребявал три разнообразни устройства, тъй като имал информация, че в офиса има включени заглушаващи устройства.

От KNF отхвърлят регулаторът да е направил нещо неправилно и упорстват, че изказванията за поискания подкуп не дават отговор на истината. " Подобно предложение не е било отправяно по време на която и да е от срещите на господин Чарнецки ", съобщи представител на институцията, съгласно който това било опит за изнудване на KNF, обвързвано с инспекция на друга финансова компания на същия притежател.

Адвокатът, упоменат в документите като част от схемата, споделя пред Reuters, че за пръв път е чул от медиите за тези обвинявания. " Не съм упълномощавал никого да ми търси работа в Getin. Никога не съм разговарял с Лешек Чарнецки. Познавам Марек Шановски в персонален проект ", изяснява Гжегож Ковалчик.

Във вторник - преди оставката на Шановски - министър председателят е насрочил среща с Мариуш Камински - министърът, отговарящ за спецслужбите, заяви в " Туитър " Михал Дворжик, шеф на кабинета на премиера. По-късно телевизия Polsat News заяви, че срещата е била анулирана. " Министър-председателят изиска от службите и прокуратурата да работят бързо и уверено, с цел да се ревизира и обясни информацията, обвързвана с ръководителя на KNF ", разгласи държавната говорителка Йоана Копчинска.

Скандалът провокира поевтиняване с над 20% на акциите на банката и това докара съвсем до 70% обезценяване на акциите ѝ през тази година. Пазарни анализатори, представени от Reuters, споделят, че банката е губеща, в това число тъй като в портфолиото ѝ има забележителен брой " неприятни " заеми. Чарнецки бе заречен през 2018-2019 година да влага в банката 1 милиарда злоти (над 233 млн. евро).

Шановски е някогашен централен банкер, номиниран да оглави финансовия регулатор през 2016 година от ръководещата партия " Право и правдивост " (PiS). Тя разгласи преди време, че измежду главните правила на фискалната ѝ политика е битката с корупцията в събирането на Данък добавена стойност. Правителството ѝ спори с централната банка за това кой би трябвало да контролира финансовия бранш в страната. Според PiS, която непрестанно стяга хватката си над държавните институции, медии, компании и съда, това би трябвало да е напълно в ръцете на изпълнителната власт. В момента управлението на KNF е поделено сред политиците и представители на централната банка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР