Още по темата Заемите ще се отпускат през банките, обезпеченията

...
Още по темата Заемите ще се отпускат през банките, обезпеченията
Коментари Харесай

Сибанк отпуска заеми за още 200 млн. лв. по програма COSME

Още по тематиката
Заемите ще се отпускат през банките, обезпеченията ще са с до 50% по-ниски

Иновации за 1 милиарда евро могат да бъдат финансирани в България

За късото време от стартирането си програмата към този момент е съумяла да стигне до повече от 200 клиента и да финансира планове за 36 млн. евро

Изпълнителният шеф на Европейския капиталов фонд пред " Капитал Daily "

Марко Мароне, управител в Европейския капиталов фонд, пред " Капитал "

Кредитите ще се дават от Сибанк и ще са против по-ниски обезпечения и лихви

Целта на гаранционната скица е реализиране на облекчение при обезпечението, не в лихвите по отпусканите заеми
Между 50% и 70% обезпеченост на заема се изисква от дребните и междинни предприятия, които употребяват финансиране по гаранционната скица COSME. Споразумения с Европейския капиталов фонд (ЕИФ) имат Райфайзенбанк, Сибанк и Райфайзен лизинг. Размерът на портфейла от заеми и лизингови контракти, който ще бъде обезпечен от ЕИФ е 395 млн. евро.
COSME е гаранционен инструмент, който се финансира от Европейския фонд за стратегически вложения в границите на проекта Юнкер. Банките, присъединили се към този инструмент финансират със личен запас отпущането на заеми към дребните и междинни предприятия. Финансирането по COSME е ориентирано към дребни и междинни компании. Според критериите, заложени в закона на тях дават отговор голямата част от компаниите в България, като да вземем за пример личен състав до 250 души.

По програмата, ЕИФ покрива до 50% от риска посредством специфични гаранционни принадлежности. Именно покритието на половината от риска за банката по единична договорка (един заем към краен клиент) дава опция да се понижи изискваното от кредитополучателите поръчителство.

Обезпечението

Основно преимущество на схемата е опцията за понижено поръчителство – практиката на банките демонстрира с сред 30% и 50% по-ниско поръчителство в съпоставяне със общоприетото застраховане, което се изисква и доближава до 100-120% от размера на вземането. Това е допустимо тъкмо посредством вдишване на част от риска за тези клиенти от схемата. Проблем при дребните и междинни компании е точно това, че те рядко разполагат с активи, които да предложат в интерес на банката. Когато ги има в множеството случаи към този момент са заложени.

Сибанк изисква не повече от 70% обезпеченост на заема за компания, ползваща финансиране по тази скица, при 100% и повече обезпеченост общоприетоо, споделиха от банката. От Райфайзенбанк показаха, че гаранцията по програмата рефлектира в понижаване на условията за покритие на обезпечението сред 30% и 50%. При лизинговите покупко-продажби по програмата лизингополучателят би трябвало да обезпечи като самоучастие най-много 5% от цената на активите, обект на финансиране.

" В момента проблем на пазара е по-скоро обезпечението, изключително за дребните и междинни предприятия, не толкоз цената на заемите. Има по-задлъжнели клиенти, други, които са със започващ бизнес. Този инструмент е опция за тях да се възползват от понижено поръчителство ", разяснява Кирил Величков, началник ръководство " Европейски планове и финансови институции " в Сибанк.

Сибанк беше първата в България, предлагаща заеми по гаранционната скица COSME от октомври 2015 година Тогава е подписано съглашение за портфейл от 200 млн. лева Срокът за запълване на инструмента е 3 години, само че банката е отпуснала контрактувания запас към година по-рано от крайния период. Така предишния месец Сибанк подписа с ЕИФ още едно гаранционно съглашение за нови 200 млн. лева " Реално първото съглашение е запълнено, като концепцията ни беше да няма спиране в предлагането на продукта ", уточни още Величков. По думите му банката регистрира инструмента като доста сполучлив, тъй като за малко повече от година е отпуснала над 1000 заема за близо 100 млн. евро.

Сибанк дава опция и за в допълнение облекчение на обезпечението, защото комбинира финансирането по схемата COSME с стратегия на Националния гаранционен фонд (част от Българска банка за развитие).

Гарантираният портфейл на Райфайзенбанк е 75 млн. евро, което ни разрешава да отпуснем заеми в общ размер от 150 млн. евро – 100 млн. евро Райфайзенбанк и 50 млн. евро Райфайзен лизинг, показаха от банката. Към средата на годината Райфайзен е отпуснала близо 200 заема за 40 млн. евро под формата на овърдрафти, револвиращи, срочни и капиталови предели. Допълнително Райфайзен лизинг е сключила 190 лизингови контракта за над 10 млн. евро, споделиха от банката.

Лихвите

Целта на гаранционната скица е реализиране на облекчение при обезпечението, не в лихвите по отпусканите заеми. В момента равнищата на лихвите в България са доста ниски, като към края на май междинната пазарна рента за фирмени заеми е била 3.61% за левове и 3.62% за евро по данни на Българска народна банка. Обичайно цената на заема за дребни и междинни предприятия е по-висока от тази за по-големите компании.

От Райфайзенбанк обясниха, че гранацията от ЕИФ сензитивно усъвършенства рисковия профил на покупко-продажбите подписани по стратегия COSME, което въздейства удобно върху цената на заема за крайния кредитополучател.

По думите на Кирил Величков от Сибанк не би могло да се даде съответна цена на заемите по гаранционната скица, защото плановете, клиентите, периодите на заемите са разнообразни и това дефинира равнището на лихвата за всеки съответен заем.
Намаление в лихвата съответно по COSME е допустимо да се реализира при композиция с друга стратегия на дадена банка. Сибанк комбинира стратегия COSME с преференциален запас от Европейската капиталова банка или с запас от Банката на Съвета на Европа и като резултат се получава по-евтин заем с по-ниско равнище на поръчителство, изясни Кирил Величков. По заеми с смесен запас от Европейска инвестиционна банка понижението на лихвата е най-малко с 0.37 базисни точки.

Инструментът COSME е с необятно покритие като браншове за кредитиране – на процедура всички браншове, които не са отвън закона. Тоест програмата изключва това, което банките по закон изключват като браншове неразрешени за кредитиране. Допустимо е и фнансрането на лизингови покупко-продажби.Размер и период на заемите

Финансират се както капиталови, по този начин и оборотни заеми. Допустимият размер е до 3 млн. евро.
При капиталовите заеми в размер до 1.5 млн. евро срокът на заема е до 10 година, а в случай че е сред 1.5 млн. евро и 3 млн. евро – срокът е до 5 години. За заемите за оборотни средства срокът е до 5 години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР