Още по темата: Юрист на Кадастъра обсеби чужд имот под

...
Още по темата: Юрист на Кадастъра обсеби чужд имот под
Коментари Харесай

Юрист на Кадастъра ползва неправомерно 3 декара чужд имот

Още по тематиката: Юрист на Кадастъра обсеби непознат парцел под носа на институциите

Около покупко-продажбите с общинска благосъстоятелност в Пловдив от години мирише на корупция. Апетитни общински терени постоянно попадат по ръба на закона у лица или компании, близки до управници от друг диаметър. Хазната се ощетява както при продажби на занижени цени, по този начин и при договорите за концесии или отдаванията чартърен на имущество, благосъстоятелност на Общината. " Марица " влезе по следите на следващия случай, в който частник години наред печели на гърба на данъкоплатците, без нито една институция да реагира съответно. Той води началото си от 2001 година, а парадоксът продължава и до през днешния ден, въпреки през това време в кабинетите на властта да са се сменили няколко екипа админи.

През 2001 година тогавашният кмет на регион " Северен " Даниела Желязкова подписва контракт за наем за търговски обект на улица „ Сърнена гора “ 1 със застроена повърхност от 178 кв. метра. Срокът на договора е за 10 години, а наемател Едноличен търговец " Т и Д - Дарина Георгиева ". Заедно с комерсиалния обект обаче Дарина Георгиева получава и опцията да употребява два прилежащи терена, отредени за спортни действия - футболно игрище от 0,97 дка и два тенис корта с повърхност 1,86 дка, откакто ги ремонтира за своя сметка. В момента на сключване на контракта в постройката има спортна зала с фитнес част, солариум, сауна и компютърна зала. Наемът за всичко това е 500 лв. на месец, закрепен за целия период на контракта. Проверка на " Марица " демонстрира, че по това време Дарина Георгиева е брачна половинка на известния пловдивски юрист Румен Исов, станал прочут по-късно като " щатния правист на Кадастъра ".

Две покупко-продажби с един парцел?

До средата на 2006 година всичко по контракта за наем е обикновено. През 2005 дори е подписан анекс, с който кметството в " Северен " се съгласява, че наемателят е извършил заложените в контракта усъвършенствания и дава зелена светлина компанията да употребява спортните площадки. Ситуацията обаче се трансформира, когато с решение на Общинския съвет в Пловдив от 15 юни същата година се основава смесеното публично-частно акционерно сдружение „ Пълдин туринвест ", в което страна е и община Пловдив. Местната администрация влиза в новосъздаденото обединяване с няколко общински парцела, употребявани като апортна вноска. Един от тях е и този на ул. „ Полк. Сава Муткуров " и ул. „ Полк. Дрангов " зад хотел „ Санкт Петербург " с повърхност от 19 дка. В неговите граници попадат и близо 2,8 дка спортни площадки, част от дълготрайния контракт, подписан от администрацията на регион " Северен " с Едноличен търговец „ Т и Д - Дарина Георгиева “. Първоначално новите притежатели на парцела не реагират на обстановката и демонстрират толерантност към наемателя, въпреки той от самото начало да не брои и стотинка наем за двете спортни площадки.

В началото на 2007 година Община Пловдив към този момент няма надзор върху „ Пълдин туринвест ", а мажоритарният пакет акции към този момент е владеене на сдружения, свързани с предприемача Георги Гергов. Той обаче също няма проекти за терена и оставя наемателите на общината да продължат активността си безплатно.

Смяната на компаниите

Междувременно Дарина Георгиева се разделя с Румен Исов. Очевидно бизнесът, развиван в парка до хотел " Санкт Петербург ", е бил в интереса на Исов, тъй като при започване на 2005 година Георгиева напуща обекта. В същото време майката на юриста записва „ Евроспорт Ин “ ЕООД с адрес на ръководство точно улица „ Сърнена гора “ 1. Броени дни по-късно новата компания поема остатъка от контракта за наем на комерсиалния обект и стартира да го стопанисва. В края на март 2005-а Дарина Георгиева приключва регистрацията си като едноличен търговец.

През май 2012 година пък „ Евроспорт Ин “ сменя своя притежател. Майката на Румен Исов продава против 5000 лева всички свои дялове в сдружението на новата си снаха -Надка Исова. По това време срокът на контракта за наем на комерсиалния обект и спортните площадки е изминал.

Съдебни игри

Исов обаче очевидно не желае да напусне обекта, част от който употребява безплатно, и стартира да разиграва администрацията в съда. През януари 2012 година общинска ревизия установи, че парцелът се държи без съображение след приключването на контракта за наем. От регион „ Северен “ стартират процедура по събиране на предложения за наново отдаване. Явява се обаче единствено една компания - тази на Надка Исова. Поради незнайни аргументи районната администрация приключва конкурсната процедура. Въпреки това от самото начало „ Евроспорт Ин “ продължава да употребява както общинската постройка, по този начин и спортните площадки, които от дълго време са частна благосъстоятелност.

През август 2013 година районният съд в Пловдив гледа дело, заведено от „ Евроспорт Ин “ против конкурсната процедура по отдаване чартърен на общинска благосъстоятелност. Само два дни по-рано обаче локалната администрация издава заповед, входирана на 28 август 2013, с която кметът на Пловдив подрежда да се изземе общинският парцел на улица „ Сърнена гора “, който се употребява непозволено все още. Адвокат на компанията е самият Румен Исов. Районният съд под тепетата обаче приключва производството по жалбата с претекст, че не може цивилен съд да се произнася по редовността на конкурсната процедура за отдаване чартърен. В правосъдното решение се показва, че сходен проблем е от компетенцията на Административния съд.

След още две години правосъдни саги сред общината и „ Евроспорт Ин “ излиза наяве, че след приключване на 10-годишния контракт сдружението със единодушието на регион „ Северен е траяло да употребява парцела против възнаграждение на обезщетение за прилагане под формата на наем. Съдът обаче изрично споделя, че сходна договорка е оскъдна, тъй като срокът за отдаване чартърен на парцели частна и обществена общинска благосъстоятелност не може да бъде по-дълъг от 10 години, колкото е и договорът от 2001 година. Делото в Административния съд завършва през юни 2015 година, като жалбата на Надка Исова е отхвърлена, а сдружението „ Евроспорт Ин “ е наказано да заплати 900 лв. правосъдни разходи по делото на Община Пловдив. Румен и Надка Исови не апелират решението, като няма информация дали те са изпълнили напътствията да освободят общинския парцел, само че съгласно източници на „ Марица “ това в никакъв случай не се е случило.

Развръзката с предупреден край

През септември 2017 година кметът на регион „ Северен “ Ральо Ралев предлага отдаване чартърен на парцела на улица „ Сърнена гора “ 1 за период от 5 години. Конкурсът се печели от „ Евроспорт Ин “. Договорът сред районния кмет и Надка Исова е подписан на 30 април 2018 година - близо 6 месеца откакто компанията е определена за наемател. Новата месечна наемна цена е 8,88 лева за кв. метър, или общо 1580 лв.. Дружеството се задължава да направи две вложения в границите на 12 месеца от подписването на контракта на обща стойност от 30 хиляди лв.. Едната (за 20 хиляди лева) е за цялостно саниране и реновиране на постройката, а другата - за слагането на до три броя слънчеви панела. Срокът за осъществяването на тези усъвършенствания е бил 30 април 2019 година. Към днешна дата обаче не се вижда да е направено нито едно от въпросните усъвършенствания, за които сдружението се е задължило. И това обаче очевидно не е проблем за администрацията в региона.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР