Още по темата Включването на Меркел в спора на ЕС

...
Още по темата Включването на Меркел в спора на ЕС
Коментари Харесай

Глоба по 100 хил. евро на ден заплашва Полша, ако не спре сеч във вековна гора

Още по тематиката
Включването на Меркел в разногласието на Европейски Съюз с Полша подвига залога за Варшава
от Дневник,6 сеп 2017
Еврокомисията ще изиска от всяка страна оценка дали Полша отслабва демокрацията
от Дневник,6 сеп 2017
Еврокомисията съди Полша за отвод да спре сеч в най-девствената гора в Европа
от Дневник,14 юли 2017 Съдът на Европейския съюз предизвести Полша, че ще бъде санкционирана със 100 000 евро дневно, в случай че не спре сечта в Беловежката гора, оповестена от ЮНЕСКО за част от международното завещание. Варшава от месеци води правосъден спор с Европейски Съюз за най-голямата и остаряла девствена гора на континента в резерват на границата сред Полша и Беларус.

Националистическото консервативно полско държавно управление утрои квотите за сеч макар митингите на природозащитни групи и рецензиите от Брюксел, че се нарушават европейските правила за отбрана на дивата природа. През юли основаният в Люксембург Съд на Европейски Съюз подреди да спре неотложно дейното изсичане на дървета в гората. Полша твърди, че то е належащо, с цел да се подсигурява сигурността на събирачите на гъби, защото дървояд е нападнал някои елементи, дърветата са нестабилни и може да паднат и да пострада някой.

В постановлението на съда се споделя, че Полша разполага с 15 дни, с цел да потвърди, че съблюдава възбраната за изсичане, с изключение на в изключителни случаи, които това е безусловно належащо за гарантиране на публичната сигурност. След това Европейската комисия ще направи оценка и казусът още веднъж може да се върне в съда, в случай че се откри, че Варшава продължава да нарушава разпоредбите на Европейски Съюз. " Съдът ще реши... дали днешното предписание е било нарушено. Ако се откри нарушаване, Съдът ще подреди на Полша да заплати на Комисията минимум 100 000 евро дневно ", се показва в изказването.

Властите във Варшава още веднъж настояха, че дейностите им са законни. Министърът на околната среда Ян Шишко сподели пред радио Wnet, че " ще осъществим рекомендациите на съда на 100% ", само че не отговори дали ще прекратят неотложно сечта. Той разреши утрояването на квотите през март 2016г. и провокира вълна от митинги на природозащитници и разделяне в полското общество.

" Полските жители, множеството от които са срещу това да се сече в Беловежката гора, в този момент може да се наложи да заплащат санкции, в случай че управляващите подценен публично разпореждане на Съда на Европейски Съюз ", разяснява Дариуш Гатковски от WWF. " Ще сторим всичко, с цел да избегнем санкциите ", отвърна външният министър Витолд Вашчиковски през радио RMF.

Местните медии цитират източници от ръководещата партия " Право и правдивост ", че както Вашчиковски, по този начин и Шишко може да изгубят постовете си при предстоящото до края на годината възобновяване на държавното управление.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР