Още по темата Вечерни новини: #срещата ЕС-Ердоган #Западът гони руски

...
Още по темата Вечерни новини: #срещата ЕС-Ердоган #Западът гони руски
Коментари Харесай

Вечерни новини: България стои настрани от мерките срещу Москва, а хиляди руснаци протестират след пожара в сибирския мол

Още по тематиката
Вечерни вести: #срещата ЕС-Ердоган #Западът гони съветски дипломати

И още: европрокуратурата ще проработи през 2020 година, а комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай може да не се състои
26 мар 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Колко е елементарно да влезеш безотговорно на летище София; Европейски Съюз среща Ердоган във Варна; фирмите регистрират пред данъчните предходната година
25 мар 2018
Вечерни вести: Бурята към Фейсбук се ускорява, Съединени американски щати евентуално няма да наложат мито на стоманата от Европейски Съюз

И още: ЕСО въпреки всичко предлага нарастване на студения резерв; ясни са претендентите за членове на новата антикорупционна комисия; Ще има ли среща с Турция във Варна
22 мар 2018 И във вторник в международния фокус не престават да бъдат двете горещи тематики от предходната седмица. Първата е абсурда " Скрипал ", като вътрешната вест е, че София направи напълно безобидно придвижване, привиквайки българския дипломат Бойко Коцев единствено на консултация с държавното управление в София, до момента в който описът с страни, които гонят съветски дипломати в символ на взаимност с Англия, нараства. И на фона на този външен проблем, Путин изненадващо се оказа и под вътрешен напън, като хиляди го посрещнаха с митинг след пожара в Кемерово с претенции за оставки и транспарантно следствие.
Продължават и множащите се разкрития към приключването на персонални данни от Facebook. Този път прожекторите са не към обществената мрежа, а към другия " воин " в историята - Cambridge Ananlytica, откакто някогашният основен чиновник на компанията Кристофър Уайли, който е един от главните източници за разкритията дотук, направи повече от притеснителни изказвания за активността й на чуване пред английските депутати.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

България привика посланика ни в Русия, до момента в който от ден на ден страни в Европейски Съюз гонят съветски дипломати поради случая " Скрипал "

Премиерът Бойко Борисов е извикал българския дипломат в Москва Бойко Коцев за съвещания в София поради отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и по този начин страната ни прави минимално деяние на фона на останалите 14 страни от Европейски Съюз, както и Съединени американски щати, Канада, Албания, Норвегия, Украйна и Мексико, които оповестиха в понеделник, че ще изгонят съветски дипломати в символ на взаимност с Англия. Във вторник и Македония и Унгария също потвърдиха, че ще изгонят по един съветски посланик, а по-късно през днешния ден или на следващия ден се чака това да създадат и Ирландия и Белгия.

Привикването на личния дипломат при зародила конфликтна обстановка се смята за една от леките ограничения в дипломацията. А във вторник пред " Нова " външният министър Екатерина Захариева удостовери, че страната ни е солидарна с Англия, само че ограничения като експулсиране на съветски дипломати към този момент не се постановат.

Хиляди руснаци на митинг след пожара в Кемерово с претенции за оставки и транспарантно следствие

Фотограф: Stringer

В деня на идването на президента Владимир Путин в Кемерево, където в неделя в огромен пожар в търговски център починаха 64 души, в центъра на града хиляди ядосани стачкуваха с претенции за транспарантно следствие. Те се събраха пред постройката на губернаторството и престояха там няколко часа, като доста от протестиращите взимаха думата на трибуната и упрекваха управляващите в укриване на същинските размери на нещастието.

Демонстрацията в града с население над половин милион души продължи часове наред. Протестиращите желаят да бъде обявен точният брой на починалите, да се организира оптимално транспарантно следствие и отговорните за случилото се да бъдат осъдени. Освен това участниците упорстват за оставката на губернатора на Кемеровска област (на която градът е център) Аман Тулеев и други държавни чиновници.

" Разобличителят " на Cambridge Analytica Кристофър Уайли твърди, че предшественикът му е бил погубен

Кристофър Уайли

Фотограф: Henry Nicholls

Кристофър Уайли, някогашният основен чиновник по разбора на персонални данни на Cambridge Analytica, който стана източник за разкритията по абсурда с използването на персонални данни от Facebook, направи нови мощно притеснителни изказвания пред английска парламентарна комисия, пред която се яви на чуване. Уайли описа, че компанията е правила противозаконна активност обвързвана с избори по целия свят. По думите му да вземем за пример подставена компания е пращала видеа с принуждение и за заплашване на гласоподаватели в Нигерия. Той твърди и че негов предходник в компанията е бил токсичен в хотел в Кения след провалена договорка и на полицията е платено да не проверява случая. Според Уайли главната цел на Cambridge Analytica в действителност е била не просто да печели избори за някого, а да употребява по-късно връзките си с държавни управления, за облаги и търговия с въздействие.

Пред депутатите в комисията Уайли удостовери, че счита активността на Cambridge Analytica е повлияла и на резултатите за Brexit. Той съобщи, че е съгласно него интернет акцията в интерес на Brexit, по която е работила компанията, е направила разликата в настройките и е правилно да се каже, че без " измамата ", резултатът би бил различен. Ден преди чуването редица европейски издания излязоха с изявленията с Уайли, в които той също твърди, че Cambridge Analytica е изиграла " основна роля " и за гласуването в интерес на Brexit.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Обществено разискване за законовите промени за корупцията в частния бранш

След като ГЕРБ отдръпна предходната седмица от програмата на Народното събрание противоречивия план за промени в Наказателния кодекс, с който се вкарва гонене на корупция в частния бранш и търговията с въздействие, на следващия ден ще се състои неговото публично разискване - от 14 ч. в зала " Изток " на Народното събрание, с присъединяване на прокуратурата, неправителствените организации и всички заинтригувани страни.
Срещу промените на ръководещите реагираха остро адвокати и магистрати. Според тях законопроектът е концептуално комплициран, неприемливо приравнява корупцията в обществения бранш с тази в частния бранш, които действат на разнообразни правила, и на процедура криминализира целия търговски и цивилен оборот.

Спорният законопроект за горивата ще се разисква в икономическата комисията, този път навън съвещание

Спорният законопроект, който мощно лимитира конкуренцията в пазара на горива, ще се разисква на първо четене в сряда в парламентарната икономическа комисия, а в четвъртък - и в енергийната. Двете комисии не са водещи за плана, само че тези разисквания дават късмет въпреки всичко да се чуят някакви причини по него, защото съвещанието на водещата комисия за битка със сивата стопанска система, на което планът бе утвърден на първо четене, бе закрито за медиите със странни претекстове за конфиденциална информация.
Промените слагат нови, високи условия за търговците на горива и ще лимитират пазара до няколко по-големи компании. Силно наранена ще е и търговията на дребно с газ, както и аграрни производители с ведомствени бензиностанции. Проектът е импортиран от Емил Димитров - Ревизоро, само че подписан от представители на всички групи. Той се поддържа от ръководената от шефа на " Лукойл " Валентин Златев Българската петролна и газова асоциация, само че това провокира напрежение и ерес в нея. Против се оповестиха от асоциацията на компаниите от бранша на бутилирания пропан-бутан, аграрни организации, а фермери даже заплашиха с митинги на жълтите павета.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

От през днешния ден хората, които са получили приходи, разнообразни от тези по трудов контракт, към този момент могат да ревизират в уеб страницата на Национална агенция за приходите дали има подадени данни от платеца на прихода – тип, размер, удържан предплатено налог. Електронната услуга би помогнала на хора с възнаграждения от разнообразни източници да ревизират и попълнят правилно годишните си заявления.

От 1 април 2018 година европейците ще имат достъп до онлайн наличието, за което са се абонирали вкъщи - канали и стратегии, е-книги, игри и др, където и да се намират в Европейски Съюз. Освен потребителите, изгода от новите правила в Европейски Съюз ще имат и самите снабдители на онлайн наличие, защото към този момент няма да им се постанова да получават лицензи за другите страни.

Започна строителството на сектора от 9.3 км от автомагистрала " Хемус " от Ябланица до пътен възел Боаза. Изпълнител е " Хидрострой " и дъщерната му (доскоро свързвана с депуата от Движение за права и свободи Делян Пеевски) " Водстрой 98 ", а цената е 55 млн. лева без Данък добавена стойност. Строителството би трябвало да завърши за две години, само че съгласно районния министър Нанков евентуално ще стане по-рано.

В края на април, средата на май, ще започват процедурите за строителство и контрол в Кресненското дефиле , заяви ръководителят на АПИ инж. Дончо Атанасов. Спорният сектор, за който години наред еколози, строители и локални поданици не могат да се схванат, е последният и най-скъп дял от автомагистрала " Струма " и би трябвало да бъде приключен до 2022 година, в случай че България не желае да връща назад парите на Европейска комисия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР