Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво

...
Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво
Коментари Харесай

Вечерни новини: Борисов свали социалния министър, Тръмп подгрява за Ким Чен-Ун

Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Срещата на Г-7 не съумя да убеди Тръмп да спре комерсиалната война; Австрия затвори седем джамии и изгони десетки имами; Канада скоро ще легализира изцяло марихуаната; На 14 юни в Русия стартира международното състезание по футбол
10 юни 2018
Вечерни вести: АЕЦ " Белене " възкръсна, a Българска социалистическа партия изненадващо поддържа военните планове

И още: Въпроси и отговори с Путин, в навечеривто на G-7 Европейски Съюз не чака пробив в комерсиалните връзки със Съединени американски щати, по какъв начин вулканът Килауеа сътвори " нова земя " в океана
7 юни 2018 Сравнително спокойният новинарски понеделник приключи бурно, откакто се разбра, че министър председателят Борисов ще смени обществения министър Бисер Петков поради митингите на майките с деца с увреждания.

Като изключим тази вест, новинарският поток беше доминиран от американския президент Доналд Тръмп като участник в два сюжета. От една страна, това бяха острите му нападки против съдружниците на Съединени американски щати в НАТО измежду срещата на Г-7, а от друга - оставащите часове до срещата му със севернокорейския водач късно през нощта през днешния ден.

Сред другите вести от България повече внимание заслужават две - след поредност забавни промени в собствеността в последните години зала " Универсиада " в столицата е пусната за продажба от частен правосъден реализатор, а уеб сайтът " Биволъ " попадна в Търговския указател на общо сдружение на Ахмед Доган с някогашния концесионер по сметосъбирането в София Румен Гайтански-Вълка, който от години се сочи за непосредствен до почетния ръководител на Движение за права и свободи.

ПРОМЯНА В ПРАВИТЕЛСТВОТО

" Бойко Борисов одобри оставката на обществения министър Бисер Петков "

Това гласеше формалното известие от държавното управление, разпратено късно следобеда в понеделник. Всъщност това е мекият метод да се каже, че министър председателят е взел решение за отстраняването на Бисер Петков. Повод за махането на министъра станаха митингите на майките на деца с увреждания. От 10 дни насам те имат палатков лагер до постройката на Народното събрание в София, както и в някои от огромните градове в страната, под надпис " Системата ни убива ". Протестиращите майки желаят по-добри условия да отглеждат децата си и нов закон за персоналната помощ, който да подсигурява естествен живот на децата им и след навършване на пълноправие.

Бисер Петков влезе в държавното управление от квотата на ГЕРБ. Той е финансист и лекар по стопанска система, както и специалист с обширни знания за пенсионната система. Бил е ръководител на Агенцията за застрахователен контрол, заместник-председател на КФН с сектор пенсионни фондове, а от 2011 година е шеф на Национален осигурителен институт. Очакваше се главните провокации пред него да са формулата за повишаването на минималната заплата и пенсионния модел. Но очевидно един митинг се оказа задоволително съображение за премиера да се раздели с него.

Отстраняването на министър е постоянно употребен метод от Борисов да се оправи с насъбраното напрежение по някакъв мотив. Логиката е, че по този начин се демонстрира предпочитание за решение на казуса, а негативите за несвършената работа се поемат от уволнения министър.

Това е вторият министър в третия кабинет на Борисов, който подава оставка и тя е призната, след здравния министър доктор Николай Петров през ноември предходната година.

ГЛАВНИЯТ ГЕРОЙ НА НОВИНИТЕ ДНЕС

Тръмп атакува остро основните съдружници на Съединени американски щати, само че е разчувствуван за идната среща с Ким в Сингапур

След като провокира политически потрес на срещата на Г-7, оттегляйки подписа си от така и така компромисен документ за интернационалната търговия, в понеделник Доналд Тръмп продължи с поредност от гневни туитове против американските съдружници. Той е в Сингапур за идната " историческа среща " със севернокорейския деспот Ким Чен-Ун.

Тръмп изригна в мрежата, подразнен от изявления на Ангела Меркел, Еманюел Макрон и други водачи на страни от Г-7, които подлагаха на критика непредвидимото му държание и заплашиха с нови мита против Съединени американски щати. Той ги упрекна, че Съединени американски щати заплаща сметката на НАТО, която пази Европа, а те в подмяна в този момент " ни откъсват от търговията ". " Справедливата търговия в този момент би трябвало да се назова глупава търговия ", написа той.

След като в неделя Тръмп уточни Джъстин Трюдо като отговорен за развоя на събитията, в понеделник и Белият дом стартира невиждана офанзива против канадския министър председател. Главният търговски консултант на Тръмп - Питър Наваро, съобщи, че " в пъкъла има особено място за задгранични водачи, които вземат участие в недобросъвестна дипломация във връзка с Тръмп ". Washington Post разяснява, че такива думи рядко се употребяват даже против съперници на Съединени американски щати и че до момента не е имало различен случай Белият дом да е отправял сходни координирани нападки против корав съдружник на Съединени американски щати.

За сметка на унизителното си отношение към съдружниците Доналд Тръмп, наподобява, е разчувствуван от " новата епоха " - както я назова севернокорейската новинарска организация, в връзките със Северна Корея. " Чудесно е да бъда в Сингапур. Има неспокойствие във въздуха! ", туитна той. Срещата му с Ким Чен-Ун ще се състои в към 4 часа сутринта българско време. От корейска страна има забележима възвишеност, а самият Тръмп съобщи, че има " положително чувство " за идните диалози. Все отново остава неразбираемо дали крайната цел – нуклеарното разоръжаване на диктаторския режим, ще бъде реализирана.

Двойници на Ким и Тръмп към този момент договориха международния мир

[Reuters]

ДРУГИТЕ ВАЖНИ НОВИНИ НА ДЕНЯ

Износът към Европейски Съюз се форсира, само че този към трети страни пада за четвърти следващ месец

Продажбите на български артикули в страните отвън Европейски Съюз означават годишен спад за четвърти следващ месец, като през април свиването е с 9.7%, демонстрират данните на Национален статистически институт. Износът към страните от съюза обаче форсира темпа си на напредък до 16.1% по отношение на година по-рано и съумява да компенсира понижението, като по този начин извежда общата смяна на експорта на плюс от 6.8%.

Драстичният спад на продажбите отвън Европейски Съюз от началото на годината идва най-вече от понижението на горивата, които България изнася за Турция и Египет - едни от главните дестинации на българския износ на продукта. Макар че цената на петрола на интернационалните пазари се повишава през последните месеци, количествата бензин и газьол, които България изнася, понижават с близо 90% през април на годишна база.

Италия затвори пристанищата си за транспортен съд с над 600 мигранти

[Reuters]

Дни откакто новото евроскептично държавно управление в Рим пое ръководството, първото противоречиво решение към този момент е реалност. Италия отхвърли да одобри филантропичен транспортен съд с над 600 мигранти и прикани Малта да го одобри. Властите в Малта обаче отхвърлиха, с което се оформи и дипломатическа рецесия сред двете страни. " Малта не приема никого. Франция изблъсква назад хората на границата си, Испания пази границите си с оръжие. От през днешния ден Италия също ще стартира да споделя " не " на незаконната имиграция ", написа новият вътрешен министър Матео Салвини.

Позицията не е непредвидена за водача на популистката националистическа партия " Северна лига ", чиято стратегия значително стъпва на остри ограничения против мигрантите. През последните 5 година над 600 000 души са влезнали в Италия през Средиземно море. В последна сметка корабът бе признат от Испания.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Борисов ще е посетител на откриването на газопровода TANAP в Турция, на път към тридневно посещаване в Израел и Палестина

Премиерът Борисов отива на работно посещаване в Израел и Палестина на 12, 13 и 14 юни, като в Ерусалим той ще се срещне с изключение на с публични политически лица и с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер. Тази година се означават 75 години от спасяването на българските евреи.

Преди това обаче по пътя той ще се срещне и с турския си сътрудник Бинали Йълдъръм в Измир и ще бъде посетител на церемонията за откриването на Трансанадолския газопровод (ТАНАП), който обезпечава суровина от азербайджанското находище " Шах Дениз 2 ".

В бъдеще каспийският газ би трябвало да стигне и до България посредством българско-гръцката газова връзка. Именно той е и първата действителна опция на " Газпром " за страната ни. Преди седмица пък опитите на Борисов да получи увещание от съветския президент Путин, че " Турски поток " ще стигне до бъдещия газов хъб " Балкан " в България, завършиха по-скоро безрезултатно.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Стартовата учителска заплата ще се вдигне от 760 лева в този момент на 920 лева от следващата година , е написано в груповия трудов контракт сред МОН и синдикатите. Учителските заплати бяха увеличени два пъти през 2017 година, или общо с към 23-25%, а финансовият министър Горанов бе заречен при опция новото нарастване да стане факт още от октомври т.г.

КНСБ готви групова тъжба до Съвета на Европа за нарушаване на правото на групово договаряне на държавните чиновници, съобщи президентът на синдиката Пламен Димитров. Към момента държавните чиновници нямат право на групово договаряне, а единствено право на стачка, което бе въведено след осем години договаряния.

В складовете на " Миджур " още не са взети ограничения за безвредното предпазване на взривните материали и по тази причина държавното обвиняване изиска такива от вътрешното министерство и локалните управляващи. Четири години след гърмежите във военния цех край Горни Лом, при които починаха 15 души, прокуратурата предизвести, че има заплаха от повтаряне на нещастието.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО?

Първият негър народен представител в Унгария се закле през днешния ден в локалния парламент. Оливио Кошич-Цокер ще бъде депутат от опозицията, което е значително предстоящо. През последните години националистическата изразителност на ръководещата партия " Фидес " и следените от нея медии става все мощна. Виктор Орбан води гневна война против миграцията и счита, че расовото многообразие е опасност за унгарската еднаквост и просвета. " Фидес " постоянно намира зложелател, който би трябвало да се ненавижда - Брюксел, Сорос, бежанците, ромите... ", споделя Кошич-Цокер в едно от интервютата си. " Аз съм живо доказателство, че не би трябвало да се опасяваме от цвета на кожата на другите ", споделя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР