Още по темата Вечерни новини: Арести в агенцията за българите

...
Още по темата Вечерни новини: Арести в агенцията за българите
Коментари Харесай

Вечерни новини: Европейската икономика се забавя осезаемо, тежко обвинение за шефа на агенцията за българите в чужбина

Още по тематиката
Вечерни вести: Арести в организацията за българите в чужбина, Меркел напуща политиката след 2021 година

И още: Турция открива най-голямото летище в света; Крайнодесният Болсонаро завоюва изборите за президент на Бразилия
29 окт 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Защо " тайните арести " са безсмислени; Членове на КРИБ се разграничиха от концепциите за контрапротест против майките; Правителството одобри бюджет 2019; Антисемит простреля 11 в Питсбърг; Кандидат-купувачът за Nova TV желае и дял от " Челси "
28 окт 2018 Тревожни признаци за европейската стопанска система демонстрират последните данни от статистиката. Забавянето ѝ през третото тримесечие към този момент е осезаемо и сюжетът за нова рецесия наподобява близо. За момента по-силно наранена от наклонността е еврозоната, която е и главен търговски сътрудник на България и това по никакъв начин не е добра вест за страната ни.

Във вътрешнополитически проект денят беше по-скоро спокоен, като продължава развиването и отзвуците от акцията и арестите в Държавната организация за българите в чужбина. В уязвимата роля в него е водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов, защото организацията от години е под кадровия надзор на партията. Самият Каракачанов през днешния ден съобщи, че в случай че се потвърди, че Вътрешна македонска революционна организация е обвързвана със злоупотреби при даването на българско поданство за македонци, " подготвен съм незабавно да напусна поста, да се откажа от политиката и да се гръмна със законно притежавания си револвер на площада в София ".

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Отзвуци има и след вчерашната топ вест - решението на Ангела Меркел да се отдръпна от политиката, откакто изтече мандата й като канцлер през 2021 година " Това е нейното решение и аз го намирам за извънредно почтено за почитание и извънредно честно ", съобщи френският президент Еманюел Макрон, изразявайки възхищението си от немския канцлер. Остава към момента отворен въпросът обаче ще успее ли Меркел да изкара цялостния си мандат, или натискът ще докара до предварителни избори още идната година, както предвиждат част от аналзиаторите.

НАЙ-ВАЖНОТО

Европейската стопанска система забавя доста растежа си, наклонността е най-силно изразена в еврозоната


Европейската стопанска система забавя доста растежа си през третото тримесечие, сочат предварителните данни на Евростат. Брутният вътрешен артикул на еврозоната е повишен едвам с 0.2% на тримесечна база при упования на анализаторите от 0.4%. Увеличението на годишна база е с 1.7% - надалеч от регистрираните 2.7% годишен растеж през последното тримесечие на м.г и надлежно 2.4 и 2.2% през първото и второто тримесечие на тази. Малко по-добре наподобяват нещата в целия Европейски Съюз – 0.3% напредък на тримесечна и 1.9% на годишна база.

Забавянето на европейската стопанска система не е добър сигнал за България, тъй като Европейски Съюз е главният ѝ търговски сътрудник. Най-вероятната причина за осезаемото закъснение е комерсиалната война, която заплашва и световния напредък през идващите години. Загубата на цялостен процентен пункт от растежа в годишен мащаб разсънва страховете, че краят на този стопански цикъл е все по-близо и Европа може да влезе в криза, още до момента в който лихвите на Европейската централна банка не престават да са на историческото дъно, а програмата за изкупуване на облигации към момента не е завършила.

Шефа на организацията за българите в чужбина е упрекнат като началник на проведена незаконна група

Председателят на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев получи обвиняване като началник на проведена незаконна група за корупционни и други закононарушения. Други трима чиновници на организацията са упрекнати за присъединяване в незаконното съдружие, като към момента не е ясно дали няма да има и още обвинени. Информацията разгласи пред медиите първо юристът на Харалампиев - Николай Кокинов, емблематичен някогашен градски прокурор на София напуснал прокуратурата поради фразата " Ти си го избра! " към Бойко Борисов за основния прокурор Сотир Цацаров.

Междувременно правосъдният министър Цецка Цачева разгласи, че единствено за една година - от май 2017 година до юни 2018 година, ДАБЧ е издала над 750 удостоверения за български генезис, които по-късно Министерството на правораздаването е приело за проблематични, вицепрезидентът Илияна Йотова е отказала поданство на 634 души. Както нормално постъпват ръководещите в такива случаи, Цачева направи поръчка за законодателни промени - работна група ще предложи промени в Закона за българското поданство в региона на придобиване на поданство по генезис и след вложения.

Брюксел ще подсигурява достъп до английския финансов пазар даже при Brexit без договорка

Европейска комисия най-сетне ще се вслуша в апелите на европейските банки и ще им подсигурява достъп до английския финансов пазар даже в сюжета на Brexit без договорка. Това удостовери еврокомисарят за еврото и вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред FT. По думите му банките ще продължат да употребяват услугите на английските клирингови къщи за избран интервал от време след 29 март 2019 година – датата, на която Обединеното кралство ще напусне публично Европейски Съюз. Трите клирингови къщи в Лондон – LCH, ICE Clear Europe и LME Clear process, обработват общо над 450 трлн. $ под формата на контракти за лихвени проценти, заеми и валутни суапове. Без достъп до услугите им фирмите са изправени пред растеж на разноските, предизвестяват европейските банки.

Според регулациите на Европейски Съюз европейските компании не могат да употребяват услугите на клирингови къщи отвън съюза, с изключение на с експлицитното единодушие на Брюксел. Въпреки това потенциалът на останалите европейски институции е надалеч под равнището на Лондонското сити. От финансовия бранш също по този начин предизвестяват, че за някои типове контракти даже липсва опция, а процесът на прекачване може да отнеме месеци.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ
Преди снимаха палатите на олигарсите извън, в този момент ни ги демонстрират от вътрешната страна


Фотограф: Надежда Чипева
" Арестите на олигарсите наподобяват на картинка от предишното – от октомври 2010 година Снимаха и ни посочваха от хеликоптери покои на олигарси. Какво се случи от 2010 до момента – стана октомври 2018 година - с цел да ни демонстрират същите покои на същите олигарси, само че снимани от вътрешната страна. Ще чакаме ли още 8 години, с цел да се случи нещо?... На едните се повдига обвиняване и се търси отговорност, а в това време на другите, с другата ръка - за Кирил Домусчиев се прави специфичен закон, с цел да му се опростят 58 млн. лева, а на Георги Гергов му дават 43 млн. лева за дупката във Варна. Къде е правилото и това ли е битката с олигархията и прехода? "

Така водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява акцията против Евгения и Николай Баневи, която назова още " реплика на битка с олигарсите на прехода ". Тя напомни, че индивидът, който е бил отпред на Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор през годините, за които има формирано досъдебно произвеждане против Баневи с " насочна точка раздържавяването на " Полимери " (по основния прокурор Сотир Цацаров), в този момент е министър на стопанската система. Емил Караниколов беше изпълнителен шеф на организацията от 2011 година до 2017 година, когато стана част от третото държавно управление на Бойко Борисов.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лошото време в Италия взе жертви


Поне девет са жертвите дотук на неприятното време, което обхвана Италия от неделя насам. В североизточната област Венето, където ситуацията е най-сложно, губернаторът разгласи изключително състояние. Във Венеция равнището на водата се увеличи до 156 см, много над 130 см, които считани за сериозни (на снимката).Жертви има и в Алто Адидже, Северна Италия, в Трентино, също на север, както и крайморската Калабрия. Има блокирани хора в курорт на границата с Швейцария, където значителни снеговалежи натрупаха метър и половина завивка. Поройните дъждове, съпроводени от ветрове, достигащи в някои райони до 180 км/ ч, станаха причина за прекъсване на придвижването в някои региони, а в доста италиански общини учебните заведения са затворени.

[Reuters]

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Започва маратонът по приемане на Бюджет 2019

В сряда фокусът на народните представители в Народното събрание ще бъде върху Бюджет 2019 година, който ще бъде обсъждан в съвсем всички комисии. Заседанието на водещата - Комисията по бюджет и финанси, е планувано за четвъртък, когато ще е първото гласоподаване на законопроектите. Те бяха утвърдени още в неделя - на изключително съвещание на Министерския съвет, откакто получиха смесени мнения от тристранния съвет в петък. След това най-важният финансов документ на страната ще продължи да бъде тематика на полемика и в парламентарната зала.

Държавата залага рекордни разноски за идната година, която е и изборна - 44.5 милиарда лева или 38.2% от Брутният вътрешен продукт.Тя е и следващата, в която държавните финанси се възнамеряват на минус (0.5% от БВП), а заплатите на всички заети в публичния бранш ще се усилят.

Последен период за докладите на обществените компании за третото тримесечие

На 31 октомври изтича периода, в който обществените компании, чиито акции се търгуват на фондовата борса, би трябвало да разгласяват финансовите си доклади за третото тримесечие на годината. Същият период важи и за банките.
Отчетите, въпреки и дребна извадка от целия корпоративен бранш, са значим и изпреварващ знак за протичащото се в стопанската система през годината и за растежа на Брутният вътрешен продукт.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Почти 70% от българите имат вяра в културното предимство на страната над останалите

" Народът ни може да не е идеален, само че културата ни превъзхожда тази на останалите " - с това изказване се съгласяват 69% от българите, взели участие в изследване на американския Pew Research Center измежду 34 страни в Европа, извършено в интервала 2015-2017 година Представената карта ясно демонстрира ценностното разделяне сред Източна и Западна Европа. От тях се вижда, че в Европейски Съюз България и Румъния (68%) показват сходен културен шовинизъм, а в Гърция (89%) той доближава до национализъм. От същия синдром страдат и на Западните Балкани и в границите на някогашния Съюз на съветските социалистически републики.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Три български района са с най-ниска дълготрайност на живота в Европейски Съюз - Северозападен (73.3 г), Югозападен (74.4 г) и Северен Централен (74.4 г), демонстрират данни на Евростат. Според разбора междинната дълготрайност на живота в Европейски Съюз е била 81 година през 2016 г, до момента в който в България е приблизително 74.9 година - още веднъж най-ниска в Европейски Съюз.

Китай преглежда опцията да понижи налога за пазаруване на коли с 50% , написа " Блумбърг ". Мярката ще способства за подсилване на най-големия авто пазар в света, който регистрира спад за първи път от над 20 години в подтекста на комерсиалната война със Съединени американски щати.

Най-малко 20 души, измежду които 15 служители на реда и две деца, са ранени при самоубийствения бомбен атентат , в Тунис, съобщи " Франс прес ". Никой от тях за благополучие не е потърпевш тежко. Това е първият бомбен атентат в столицата от 2015 г насам.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО
Сеишелите емитираха първите сини облигации


Сеишелите набраха $15 млн. с емисия на първите в историята " сини облигации " (Blue bonds), написа Reuters. Средствата от тях ще бъдат изпозлвани от страната архипелаг за финансиране на планове свързани с запазване на Индийския океан в региона на островите ѝ. 10-годишните облигации са продадени в частно разпространение на основаните в Съединени американски щати фондове Calvert Impact Capital, Nuveen и Prudential с посредничеството на Standard Chartered.

Световната банка също поддържа плановете. Интересното е, че през 2008 година островната страна с под 100 хиляди души население разгласи неплатежоспособност и мораториум по външния си дълг, само че съумя да се оправи с финасновите си проблеми с помощ от МВФ и да възвърне стопанската система си с помощта на туризма. Именно той е повода да се финансират екологични планове и такива за запазване на морските запаси на архипелага.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР