Още по темата ВАС окончателно отхвърли строителството на втори кабинков

...
Още по темата ВАС окончателно отхвърли строителството на втори кабинков
Коментари Харесай

Кметовете от района на Банско събраха около 300 души в подкрепа на Втория кабинков лифт

Още по тематиката Върховен административен съд дефинитивно отхвърли строителството на втори кабинков въжен превоз на Банско

Протест под мотото „ Банско няма да се откаже, чакаме решение, а не думи " блокира пътя на входа на Разлог. Около 300 души стачкуваха с искане за създаване на втори кабинков въжен превоз и ски писти в Банско, осведоми „ Дарик “. Движението бе спряно за няколко минути. Инициативата бе подкрепена и от кмета на Банско Георги Икономов. Подкрепата си за развиването на курорта и Пиринския район обявиха още кметовете на Гоце Делчев, Якоруда и Благоевград, както и Българският олимпийски комитет и Асоциацията за развиване на планинските общини в България.

Икономов разгласи, че застава за протестиращите, тъй като това е съдбоносен миг за отбрана на локалните и национални ползи. По думите му, развиването на Банско не касае единствено банскалии, а целия район, както и всички останали зимни курорти у нас. Георги Икономов е безапелационен, че е належащо всички да схванат, че построяването на втора кабинкова линия и спомагателни спортни уреди на територията на Пирин е част от механизма за стабилно развиване на планинските региони. Той посочи, че по този начин естествените запаси се употребяват по един уравновесен метод.

Пред събралите за следващ път стотици поданици на Банско, локалният властник акцентира, че въжените линии са най-екологичните уреди, подобаващи за планински туризъм. Той разгласи, че общината има намерение да осъществя план за внедряване на електрически автомобили. Икономов напомни още, че актуалната ски-зона е 0,3 от общата територия на Пирин. По думите му, всеки трезво мислещ човек би схванал, че уравновесеното развиване на курортите, съгласно законовите ограничавания и екологични правила при такава дребна територия, не би могло да даде екологичен дисбаланс.

Припомняме, интернационалната природозащитна организация WWF разгласява интерактивна карта на лансираните планове за нови ски зони над Разлог, Банско и Добринище в Национален парк Пирин. Според организацията планът за 300 км ски писти и лифтове под мраморните върхове на Пирин ще засегне близо 50 000 дка гори или 13 % от площта на парка.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР