Още по темата В рубриката на Капитал Daily ще събираме

...
Още по темата В рубриката на Капитал Daily ще събираме
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

Още по тематиката
В рубриката на " Капитал Daily " ще събираме всички най-важни вести от последните седем дни

В рубриката на " Капитал Daily " ще събираме всички най-важни вести от последните седем дни

В рубриката на " Капитал Daily " ще събираме всички най-важни вести от последните седем дни

Прокуратурата упрекна двама някогашни шефове на КЕВР

Специализираното звено " Антикорупция " притегли като обвинени някогашните ръководители на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Ангел Семерджиев и Светла Тодорова поради закононарушения по работа, оповестиха от прокуратурата. Двамата някогашни изпълнителни шефове са с ограничения за неотклонение " Подписка ".

Досъдебното произвеждане против длъжностни лица от КЕВР беше оповестено в края на април тази година, напомнят оттова.
Събраните в хода на следствието доказателства против Светла Тодорова сочат, че вследствие на подхванати от нея дейности могат да настъпят " немаловажни нездравословни последствия за крайните консуматори на природен газ, изразяващи се в заплащане на по-високи цени от действителните ", написа в известието на прокуратурата. Според цитираните данни в интервала 19 декември 2014 година - 1 април 2015 година Тодорова е инициирала решение, с което цените за транспорт и систематизиране на 26 газоразпределителни сдружения в страната са били увеличени, като задачата е била да се " набави полза за тези сдружения ".

Според обвиняването Светла Тодорова също по този начин не е изпълнила служебните си отговорности, защото не е подхванала дейности по разкриване на произвеждане за изменение на цените.

Обвинението против ръководителя на КЕВР Ангел Семерджиев е, зaщото не е подхванал дейности по постъпилата тъжба от " Овергаз инк " против " Булгартрансгаз " от 2011 година Тя беше подадена, защото държавната компания им беше отказвала достъп до газопреносната система и до газовото вместилище " Чирен ". В последна сметка това накара " Овергаз " да подаде тъжба в Брюксел, което докара до наказателна процедура против БЕХ, " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз ", която към момента не е завършила.

Ток, парно и газ нарастнаха минимално от 1 юли

Средното нарастване на цените на електрическата енергия за битовите консуматори от 1 юли ще е 1.5%. Това реши енергийният регулатор на закрито съвещание в събота. Поскъпването е малко по-високо от плануваното, защото първичните калкулации не включваха нарастването на цената на газа с 1.91%, което също влиза в действие от 1 юли. Така неговата цена през третото тримесечие ще бъде 370.21 лева за 1000 куб. метра.
Най-голямото нарастване от 2% е за клиентите на ЧЕЗ в Западна България, като това важи за дневната и нощната сила. При ЕВН и " Енерго-про " растежът е надлежно с 1.7% и 0.41%, като също се отнася за дневната и нощната цена.
За небитовите консуматори, които към момента са на контролирания пазар, електрическата енергия поевтинява от 1 юли с сред 1 и 11% за дневната сила. За нощната при ЧЕЗ и ЕВН понижението е 5-6%, а при " Енерго-про " има нарастване от 2.36%.
За топлофикациите на газ повишаването ще е сред 0.99% и 3.94%, като за София то е 0.98%. В Русе, Перник, Сливен и Габрово, където топлофикациите работят на въглища, нарастването е сред 2 и 8%. При тях за разликата от останалите сдружения обаче нямаше повишаване от началото на април.

Процедура на Европейска комисия за мръсния въздух ще затрудни отстъпките за ТЕЦ-овете

Шансовете въглищните централи в България и най-много тези от комплекса " Марица-изток " да получават дерогация (отклонение) от новите повишени екоизисквания могат доста да намалеят, в случай че Европейската комисия (ЕК) стартира наказателна процедура против страната поради замърсяването на въздуха край Гълъбово със серен диоксид, което може да стане през есента. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов по време на полемика в енергийната комисия в Народното събрание по отношение на новия европейски правилник за позволените излъчвания от нездравословни субстанции - серни диоксиди, азотни окиси, живак, твърди частици, които огромните горивни съоръжения могат да изпускат от 2021 година По-късно пред публицисти Димов изясни, че с цел да бъде реализирано решение, би трябвало да се водят диалози с Европейска комисия.

За вероятната наказателна процедура Министерство на околната среда и водите предизвести още при започване на май. Причината е превишаването на средночасовата и средноденонощната норма за серен диоксид в общините Гълъбово, Димитровград и Перник.

Жаклен Коен беше върнат в управлението на АЕЦ " Козлодуй "

Кадровите рокади при всяко ново упрaвление не са нещо извънредно, само че в енергийния бранш постоянно са изглеждали като комплициран пъзел от ползи. В края на предходната седмица този пъзел беше пренареден с връщането на Жаклен Коен на поста ръководител на борда на шефовете на АЕЦ " Козлодуй ". Той беше освободен от него по време на служебното държавно управление на Герджиков и на негово място беше назначен изпълнителният шеф на БЕХ Петьо Иванов.

Връщането на Жаклен Коен обаче е, меко казано, необичайно. Още с назначението му по време на държавното управление на Пламен Орешарски единственият въпрос за незнайния в енергийните среди Коен беше чии ползи ще пази той в АЕЦ " Козлодуй ". Повечето отговори клоняха към Движение за права и свободи и търговец на скрап. Със сигурност Коен не е любим и на енергийния министър Теменужка Петкова, която го освободи от поста изпълнителен шеф на Българския енергиен холдинг (БЕХ) през февруари предходната година. Точно по тази причина е разумно да се допусна, че назначението му идва от по-високо равнище, което беше доказано и от двама самостоятелни източници на " Капитал ".

Тръмп ще предложи импорт на газ за България и още 11 страни

Президентът на Съединени американски щати ще употребява растящия рандеман на природен газ в страната като политически инструмент за печелене на съдружници в регион, който енергийно е доминиран от десетилетия от Русия. Това ще стане във Варшава на среща на върха на страните от самодейността " Три морета " - дузина страни, част от които са ситуирани на Балтийско, Черно и Адриатическо море, споделя Reuters.

Според организацията в четвъртък Доналд Тръмп ще каже на домакините, че Вашингтон желае да им помогне да понижат зависимостта си от съветски природен газ, като улесни оптимално износа на американски полутечен газ (LNG) за Централна и Източна Европа. Една от задачите на плана " Три морета " е да се разшири районната енергийна инфраструктура, в това число морските терминали за импорт на LNG и газопроводите за преноса му.

Джеймс Джоунс, някогашен командващ обединените сили на НАТО в Европа, разяснява, че повишен импорт на американски природен газ за региона ще отслаби съветското въздействие и резултата от потреблението на силата като геополитическо оръжие от Москва. " Смятам, че Съединени американски щати могат да се показват като доброжелателна страна посредством експорт на сила и подкрепяне на страни без задоволително доставки да станат по-малко подвластни и да понижим вероятността да бъдат заплашвани. "

АББ откри първата бърза зарядна станция за електрически автомобили, отворена за публично прилагане на паркинга на втората индустриална база на компанията в град Раковски, оповестиха оттова. Инсталацията улеснява електрическото напредване сред Пловдив и София, като в това време понижава времето за зареждане няколко пъти.

Френският енергиен колос Total подписа съглашение с иранското министерство по петрола за придобиването на правата за насърчаване на фаза 11 от South Pars (SP11) - най-голямото находище на природен газ в света. Сделката, която беше забавена с години заради глобите, наложени на Иран, е първата по-значителна инвестиция на западна енергийна компания в страната, оповестява Financial Times.

" EVN България електроснабдяване " ще предприеме дейности за наложително събиране на милионните отговорности за неплатена електрическа сила на УМБАЛ " Проф. доктор Ст. Киркович " АД в Стара Загора. В случая не става въпрос за прекъсване на електрическата енергия, а за запор на банкови сметки и други вземания. Общата сума на отговорностите, които се натрупат от 2013 година до сегашния миг, възлиза на 3.2 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР