Още по темата В рубриката на Капитал Daily ще събираме

...
Още по темата В рубриката на Капитал Daily ще събираме
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

Още по тематиката
В рубриката на " Капитал Daily " ще събираме всички най-важни вести от последните седем дни

В рубриката на " Капитал Daily " ще събираме всички най-важни вести от последните седем дни

В рубриката на " Капитал Daily " ще събираме всички най-важни вести от последните седем дни

В рубриката на " Капитал Daily " ще събираме всички най-важни вести от последните седем дни

Топлоелектрическа централа " Видахим " и Топлоелектрическа централа " Свищов " няма да продават безценен ток

Какво е общото сред гъбарството и цената на електрическата енергия? На пръв взор нищо, в случай че нямате централа за комбинирано произвеждане, т.е. такава, която създава и пара, и електрическа енергия. С създадената пара се отопляват оранжериите, а електрическата енергия продавате на два пъти по-висока цена от пазарната. Кой заплаща разликата? Всички консуматори в страната.

Тази преференция съществува с помощта на условията на европейското законодателство за поощряване на високоефективното произвеждане на електрическа енергия. Това значи централата да икономисва най-малко 10% от първичното си гориво, което другояче би се употребило, в случай че токът и парното се генерираха поотделно. От опцията да продават комбинирана сила се възползват девет оранжерии, седем фабричен централи, две лечебни заведения и 13 топлофикации, като при някои от тях цената е четири пъти над пазарната.

За интервала 1 юли 2017 – юни 2018 година тези централи ще получат близо 420 млн. лева Известна част от тях ще бъдат платени от 5-процентната вноска, която всички производители на електрическа енергия заплащат във фонд " Сигурност на електроенергийната система ". С крайната цена на тока потребителите пък ще платят 224 млн. лева, или 6.70 лева за всеки употребен мегаватчас.

Сметката обаче можеше да е по-различна, а разноските с 50 млн. лева по-високи, в случай че заводските централи Топлоелектрическа централа " Видахим " към едноименния цех за гуми и Топлоелектрическа централа " Свищов " към някогашния химически комбинат " Свилоза " бяха съумели още веднъж да вземат високата преференциална цена. Те обаче бяха лимитирани със незабавни законодателни промени.

Делът на ВЕИ в енергетиката може да доближи 34% до 2040 година

Падащите цени на слънчевата и вятърната сила ще я трансфорат в желан енергиен източник в редица страни в границите на 5 години. В международен мащаб делът на възобновимите енергийни източници (ВЕИ) без хидроенергията ще доближи 34% от международната енергетика до 2040 година, оповестява Financial Times.

Данните от отчет на Bloomberg New Energy Finance (BNEF), поделение на осведомителната организация, което е измежду водещите анализатори в региона на енергетиката, показват една по-различна прогноза за развиването на бранша в бъдещето. Сериозните разлики сред упованията на BNEF и тези на огромните петролни компании като ExxonMobil са показателни за това какъв брой професионално изкривена може да бъде една евентуална оценка на бранша.

Според BNEF цената на слънчевата сила към този момент е по-ниска от тази на създаваното електричество от въглищните електроцентрали в страни като Германия, Съединени американски щати и Австралия и се чака до 2021 година това да се утвърди и в Китай, Индия, Англия и Мексико. Прогнозите на BNEF за развиването на бранша фрапантно се разграничават от тези на огромните петролни компании, като да вземем за пример Exxon, които плануват делът на ВЕИ като се изключи силата от ВЕЦ-ове да доближи едвам 11% от международното ползване.

Българо-гръцката газова връзка ще получи финансиране от 35 млн. евро

Проектът за създаване на газова връзка сред България и Гърция ще получи в допълнение финансиране от 35 млн. евро по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". Това заяви изпълнителният шеф на плановата компания ICGB от българска страна Теодора Георгиева по време на конференцията " Стратегическа инфраструктура и вложения, България 2017 ". Тези средства ще са за единствено за българската част от плана, който е на обща стойност от 220 млн. евро, изясни тя. За останалата част от сумата ще се договаря с Европейската банка за възобновяване и развиване и Европейската капиталова банка. По думите на Георгиева утвърдената държавна гаранция за връзката от наша страна в размер на 110 млн. евро може да обезпечи с 1-2% по-ниски лихви от пазарните.

До момента за газопровода има утвърдено европейско финансиране от 45 млн. евро, които ще бъдат разграничени сред българските и гръцките сътрудници.

През септември тази година би трябвало да бъде оповестена процедурата за избор на реализатор за създаване на газопровода, заяви още Георгиева. По думите й през третото тримесечие на годината планът би трябвало да получи и нужното строително позволение за построяването на газопровода на българска територия, а през четвъртото тримесечие и на гръцка.

Добивът на газ от находище " Галата " е повишен с 300%

Добивът на природен газ от находище " Галата " в шелфа на Черно море е повишен с 300%, откогато концесионерът " Петрокелтик България " смени притежателя си. Това излиза наяве от известие на ирландската Petroceltic, която преди година беше поета от най-големия си заемодател - Worldview. Компанията е записана на Каймановите острови и е учредена от българина Анджело Москов.

Въпреки увеличеното произвеждане приходите на " Петрокелтик " през предходната година са траяли да понижават (виж таблицата), като най-вероятната причина за това са по-ниските цени на газа. Данните демонстрират още, че компанията от ден на ден разчита на продажби на търговци на природен газ, защото количествата към " Булгаргаз " доста са спаднали.

Новите притежатели считат да продължат активността си в България и даже възнамеряват вложения, въпреки че към този момент не афишират съответни планове. Очакванията им са през идната година блок " Каварна-изток " да бъде обвързван и да стартира да доставя газ.

До края на 2018 година всички компании би трябвало да купуват тока по пазарни цени

До края на 2018 година дребните икономически консуматори би трябвало да купуват електрическата енергия си по пазарни цени, което значи да излязат от контролирания пазар. Това съобщи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов по време на конференция, проведена от индустриалния клъстер " Средногорие ". По думите му до края на 2021 година това би трябвало да се случи и с всички битови консуматори, с което енергийният пазар ще бъде изцяло либерализиран.

Иванов уточни, че по-ускорена либерализация може да докара до основни проблеми в целия бранш, защото може да се окаже, че част от огромните сдружения - производители на електрическа енергия, няма да са конкурентоспособни, което ще сътвори сериозен проблем на енергийния баланс. Затова по думите на Иванов би трябвало да се работи поредно и в избрани периоди.

За да се върви към либерализиран пазар, би трябвало да се усили ликвидността на борсата, посочи още Иванов.

" Росатом " демонстрира интерес да взе участие в възможна реализация на плана за нуклеарна централа в България като строител. Това е станало ясно на среща на енергийния министър Теменужка Петкова с генералния шеф на държавната корпорация за атомна сила " Росатом " Алексей Лихачов, оповестиха от министерството.

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) e съгласна с поисканото от " Булгаргаз " повишаване на природния газ с 1.91% от 1 юли. Това стана ясно от отчета на работната група, който ще бъде разискван навън съвещание в регулатора на 27 юни.

Главният изпълнителен шеф на Enel Group Франческо Стараче беше определен за президент на европейската организация на енергийните компании EURELECTRIC. Това е станало на годишното заседание на борда на шефовете на организацията, извършено тази седмица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР