Още по темата В рубриката на Капитал Daily събираме информацията

...
Още по темата В рубриката на Капитал Daily събираме информацията
Коментари Харесай

Холивуд или текила

Още по тематиката
В рубриката на " Капитал Daily " събираме информацията за управническите промени и вести за водачите на бизнеса в България и по света от миналите седем дни

Алкохолният колос Diageo приключи договорката за локалната Mey Icki

Френският производител на алкохол Pernod Ricard понижава задълженията си посредством продажбата на марката Wild Turkey на Campari

Всеки е гледал най-малко един филм на Джордж Клуни. Освен артист една от най-големите холивудски звезди на съвремието ни е и потвърдил се добър режисьор и продуцент. И политически деятел. И свеж татко на близнаци. Но филмите с присъединяване на Клуни в последно време не са сполучливи - последният му световен шлагер беше " Гравитация " от 2013 година И артистът надалеч не беше главното настоящо лице в него. Както Клуни самичък споделя, приходите на филмите му за него не са толкоз значими, а артистичната им стойност. Но звездата пожъна неочакван бизнес триумф в друга сфера, който надвиши всичките му кинохитове до момента. Той продаде за умопомрачителните 1 милиарда $ текила марката си Casamigos, който започва като занимание единствено четири години по-рано с двама свои другари.

Алкохолният колос Diageo купи Casamigos в края на юни. Сделката включва заплащане в брой на 700 млн. $ плюс спомагателен бонус от 300 млн. $ след време, в случай че продажбите надвишават поставените цели. Основателите ще останат в борда на компанията и, както и до момента, ще тестват всяка нова партида създадена текила.

От персонално прилагане до световния пазар
Клуни започва компанията през 2013 година с приятелите си - предприемачът Ранд Гърбър (известен и като брачен партньор на Синди Кроуфърд) и имотният магнат Майк Мелдман. Тримата имат къщи в Кабо Сан Лукас в Мексико в комплекс, наименуван шеговито Casamigos (къща на другари - от исп.), и прекарват доста време дружно, когато са там. И естествено пият доста текила. " Casamigos започва малко случайно. Посещавахме питейни заведения и заведения за хранене, където тествахме разнообразни марки текила - някои положителни, други не толкоз, а трети доста скъпи. В един миг Джордж се обърна към мен и сподели " а за какво не си създадем лична, която да е идеална за нас ", споделя Гърбър пред CNBC. Целта им тогава е да произведат мека, ароматна текила за персонално прилагане, която да могат да пият със или без лед, и то без да имат махмурлук на идващия ден.

За две години обикалят доста локални дестилерии, пробват над 700 типа с другари, до момента в който не откриват идеалната рецепта. Поръчват бутилки на определен от тях локален производител, които да пият в Casamigos. Някои от тях носят в домовете си в Съединени американски щати и Лондон. В един миг производителят им споделя, че с цел да могат да ги изнасят, би трябвало да получат лиценз за произвеждане. Следва среща с дистрибутор в Съединени американски щати и повишаване на продукцията. Така започва и пътят на марката Casamigos.

Фотограф:
Днес компанията създава три типа текила: blanco, anejo и reposado. Качеството им се удостоверява и от редица интернационалните награди до момента. За тази година упованията са продажбите да доближат 170 000 кашона (от по 12 бутилки или 9 литра общо) по отношение на 120 000 през 2016 година Цената на дребно на бутилка е сред 35 и 50 $ според от типа и магазина.

Скъпо, само че звездно
Идеята на Diageo е да разрасне марката от сегашните над 20 страни. Продажбите на текила в световен проект са скочили със 7.4% през последната година, като главните пазари остават Съединени американски щати и Мексико. Въпреки нарастването някои анализатори считат, че платената от колоса цена е прекомерно висока за подобен бранд. Други пък акцентират звездната мощност на Клуни. " Тъй като продаваш нещо, което е мъчно различимо от останалите марки, би трябвало да създадеш свят към него. Така създаваш и стойност ", споделя пред Bloomberg Ричард Пиндър, изпълнителен шеф в рекламната организация Crispin Porter + Bogusky. Досега Casamigos ловко се разрастваше без доста разноски за маркетинг с помощта на обществените медии. Компанията има 83 000 почитатели в Instagram, над 120 000 лайкове във Фейсбук и Twitter фийд, който непрекъснато бълва фотоси на Клуни и Гърбър в Мексико - по какъв начин карат мотори, приказват с берачи на агаве и други

Груби сметки на Forbes демонстрират, че тримата създатели би трябвало да си разделят първичните 700 млн. $, което значи доходи от 233 млн. $ за Клуни. След удържането на налози в Съединени американски щати тази сума ще падне до към 140 млн. $ плюс алтернатива за още 100 млн. $ преди облагане, в случай че марката доближи поставените цели. Изданието цитира осведомени източници, съгласно които тримата са вложили по към 600 000 $ в начинанието. Което значи голяма възвращаемост на инвестицията им. Компанията няма заеми.

Някои анализатори показват триумфа на Casamigos като доказателство, че Клуни към този момент е повече текила бизнесмен, а не толкоз артист. Досегашните му приходи от филми (средно сред 15 и 20 млн. $ на филм преди облагане, само че надалеч по-малко в случаите на самостоятелни проекти) са съвсем толкоз, колкото и полученото от Casamigos. Клуни е лице и на марката Nespresso. И въпреки звездата да започва компанията не с концепцията да прави пари, а като занимание, триумфът й може да го накара да влага и в други бизнеси.Сделките на звездите
Casamigos не е първата компания на звезди, която се продава за доста пари. Рекордната сходна договорка е придобиването от Apple на производителя на слушалки Beats Electronics за 3 милиарда $. От нея рапърът и акционер във компанията Dr. Dre получи 620 млн. $. Друг реализатор - 50 Cent, се раздели за 100 млн. $ с дребния си дял в производителя на Vitaminwater - Glaceau, който беше платен от Coca-Cola за 4.2 милиарда $ през 2007 година Diageo си партнира с Шон Диди Комбс в налагането на водката Ciroc и текилата DeLeon, които стоят зад огромна част от благосъстоянието му, оценено на 820 млн. $.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР