Още по темата: Цял свят следи изборната битка за Истанбул

...
Още по темата: Цял свят следи изборната битка за Истанбул
Коментари Харесай

Ердоган призна поражението, поздрави новия кмет на Истанбул

Още по тематиката: Цял свят следи изборната борба за Истанбул Мераклиите за кмет на Истанбул гласоподаваха в разнообразни секции Опозицията взе властта в Истанбул

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави новоизбрания кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, признавайки провалянето на подкрепяния от неговата партия претендент.

" Поздравявам Екрем Имамоглу, който завоюва изборите ", написа Ердоган в Туитър.

Победителят в изборите за кмет на Истанбул назова триумфа си „ победа за целия град “.

Кандидатът на главната опозиционна Републиканска национална партия на Турция Екрем Имамоглу, който беше избран отново за кмет на Истанбул през днешния ден, назова своя избирателен „ триумф за целия град “.

След обработката на 99% от бюлетините, Имамоглу печели 54% от гласовете, а главният му противник, претендентът на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на Турция, най-близкият съдружник на турския президент Тайип Ердоган - Бинали Йълдъръм получи 45,1 % от гласовете. Йълдъръм към този момент поздрави Imamoglu за успеха си на изборите.



Победителят Имамоглу

" Тези избори не бяха извоювани от партията, а от цялостен Истанбул. Аз ще работя в интерес на всички, без да се преотстъпвам от никого. Това е мой житейски дълг. Крайните резултати ще останат в протоколите, по тази причина приканвам всички - да са тук края на процеса и да не напущат изборните секции, тъй като процесът не е завършил ”, сподели Имамоглу пред локални медии.

Имамоглу завоюва 48.8% от гласовете на изборите за кмет на Истанбул на 31 март, изпреварвайки Йълдъръм, който получи 48,55% от гласовете. След като ръководещата партия апелира резултатите от изборите, ЦИК преброи бюлетините в няколко изборни секции, само че това не докара до основни промени. Имамоглу встъпи в служба на 17 април, само че на 6 май ЦИК утвърди апела на ПСР да анулира резултатите от изборите заради нередности и провежда повторни избори на 23 юни. Това решение се изяснява с редица нарушавания, по-конкретно с обстоятелството, че някои членове на изборните комисии на изборните секции не са били назначени всред държавни чиновници, а част от протоколите са били неподписани.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР