Още по темата: Целта на атентата в Пловдив - да

...
Още по темата: Целта на атентата в Пловдив - да
Коментари Харесай

Жюстин Томс: Случаят в Пловдив е петно върху Телеграм

Още по тематиката: Целта на атентата в Пловдив - да окървави Джумаята Разкриха повода, тласнала ученика-атентатор към Ислямска страна Експерт за ученика-атентатор: Имал е желание да убива

Жюстин Томс е учител по цифров маркетинг и онлайн медии. Като специалист познава чудесно безплатния междуплатформен месинджър Телеграм, по който вербовчикът от ИДИЛ е разговарял с пловдивския възпитаник, готвен за нападател. Системата е създаден от Павел Дуров, именуван " съветския Зукърбърг ". Дуров е основател на най-успешната съветска обществена мрежа вКонтакте, която има над 200 милиона консуматори.

- Г-жо Томс, службите имат ли метод да наблюдават наличието на чат платформи като Телеграм?

- Не, нямат. Няма и метод да се изиска достъп до тях от самото държавно управление. Всичко в Телеграм е в действителност секретно. Затова и хората го ценят - тъй като им подсигурява сигурност. Facebook или Скайп, който е на Майкрософт, са много деликатни и употребяват нещо като изкуствен интелект - филтри за съответни основни думи. Ако има такива, свързани с тероризъм и принуждение - службите за сигурност получават сигнали. Социалните мрежи са деликатни и не желаят някой на следващия ден да каже: Тази бомба гръмна поради Facebook. Затова е допустимо в скоро време да се упражни подобен напън и за Телеграм. Той не е под шапката на Facebook.

- Може ли обществените мрежи да подсигуряват диалозите хем да са персонални, хем службите да знаят какво става?

- Службите не слушат всички диалози - когато има основни думи по по-щекотлива тематика те реагират. Очаква ли се стягане на регулация на обществените мрежи? Регулациите се стягат непрекъснато. Това, което виждаме, е по какъв начин тези артифишъл интелиджънс филтри /филтри за неестествен интелект/, влязоха в действие през май месец предходната година. Натискът - публичен, политически и всевъзможен различен, занапред ще се ускорява. Ще се желае да се носи отговорност към обществото. Жалко че Телеграм е употребен за това! Хората го харесваха тъкмо тъй като е сигурен и непробиваем. Вайбър да вземем за пример може елементарно да бъде нападнат от всеки хакер. Хората знаеха, че в Телеграм фотосите им са предпазени. И се получи проблем - стана сигурен за едно, само че нерешителен за друго.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР