Още по темата Тръмп изтегля САЩ от иранското ядрено споразумение

...
Още по темата Тръмп изтегля САЩ от иранското ядрено споразумение
Коментари Харесай

Решението на Тръмп за Иран: Какви са опциите пред президента на САЩ

Още по тематиката
Тръмп изтегля Съединени американски щати от иранското нуклеарно съглашение

Вашингтон ще възвърне глобите против Техеран
8 май 2018
Иранското нуклеарно съглашение се доближава от ден на ден към разпад

Израел упрекна Техеран, че мами за нуклеарните си упоритости, тъкмо когато Тръмп би трябвало да реши дали да остави Съединени американски щати в договорката
2 май 2018
Срещата Меркел-Тръмп: Различията по отношение на търговията и Иран остават

Двамата водачи демонстрираха по-топли връзки спрямо преди, само че не реализираха необикновен прогрес
28 апр 2018 Американският президент Доналд Тръмп ще разгласи по-късно през днешния ден дали ще изтегли Съединени американски щати от иранската нуклеарна договорка. Европейските му съдружници се съмняват, че той ще остане в съглашението, защото се оказа мъчно да го убедят, че то действително лимитира нуклеарните действия на Техеран в подмяна на облекчение на глобите.

Тръмп остро подлага на критика сделката, тъй като тя не взема поради иранската ракетна стратегия и ролята на страната в Близкия изток, както и не попречва за непрекъснато Иран да развие нуклеарно оръжие. Европейските водачи предизвестяват, че изтеглянето на Вашингтон ще саботира дългогодишната работа по основната договорка, посредством която се правят инспекции на Техеран. Но признават, че се приготвят за " отрицателно решение " на Тръмп по отношение на отчасти или изцяло евакуиране.

Ескалиране на напрежението

Подобен ход би ескалирал напрежението в един район с взаимосвързани войни, в това число многопластовия сирийски спор, в който наличието на Иран докара до конфликти с Израел, написа Reuters. Решението да се напусне договорката също по този начин може да внесе ужас на петролните пазари поради ролята на Техеран на главен експортьор - от началото на седмицата цените надвишиха най-високите равнища от 2014 година, като американският вид прескочи 70 $ за барел, а брентът 76 $. Освен това може да навреди на напъните на Тръмп да реализира съглашение в нуклеарните договаряния със Северна Корея.

Financial Times обобщава какви са вариантите пред американския президент. Най-агресивният метод би бил евакуиране от договорката и връщане на глобите, в това число на ограниченията против иранската петролна промишленост, централната банка и други институции и обособени лица. Друг вид е Тръмп да реши да се изтегли от съглашението, само че да не вкарва неотложно наказания в опит да принуди Техеран да се съгласи на предоговаряне. Или би могъл да натисне " пауза " на фона на спомагателни диалози с европейските сътрудници по отношение на " поправянето " на сделката, с цел да се вземат поради нейните " големи пропуски ". Това би могло да предшества вероятно оставане на Вашингтон в договорката, в случай че има в допълнение съглашение с Европа, което стяга ограниченията против Иран. Най-малко евентуалният сюжет е Тръмп да съобщи, че след деликатен размисъл е решил да съблюдава клаузите на сделката.

Американският президент назовава документа " най-лошата договорка въобще " и упорства Англия, Франция и Германия да затегнат изискванията й. Висш представител на Съединени американски щати твърди, че трите страни са отбелязали прогрес в опит да удовлетворят настояванията на Тръмп по отношение на иранската ракетна стратегия, изискванията, съгласно които интернационалните инспектори надзирават страната, и клаузите, съгласно които някои аспекти на съглашението изтичат.

Влияние върху бизнеса

До събота Тръмп би трябвало да реши дали да върне глобите, свързани с иранската централна банка и с петролния експорт на страната. Това може да разубеди непознатите компании да вършат бизнес с Техеран, защото могат да бъдат подложени на американски наказателни ограничения. Дори в случай че Иран и другите подписали договорката опитат да я продължат, връщането на глобите на Съединени американски щати би имало значително въздействие, изключително за европейските компании. Всеки огромен интернационален бизнес, който има връзки с Вашингтон, може да се окаже изправен пред риска оперирането в Иран да го сблъска с американските закони.

Иранският президент Хасан Рохани съобщи в понеделник, че страната може да остане в договорката даже в случай че Тръмп я напусне. Ден по-късно обаче върховен ирански хардлайнер уточни, че би било " сериозна неточност " за Техеран да съблюдава съглашението, в случай че Вашингтон не го прави.

Москва предизвести, че американското евакуиране ще има " нездравословни последствия ". От Международната организация за атомна сила пък разясниха, че в Иран реализират най-сериозния режим на нуклеарна ревизия в света и в случай че договорката пропадне, това ще бъде " голяма загуба ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР