Още по темата Теменужка Петкова: Местният добив от дълбоко Черно

...
Още по темата Теменужка Петкова: Местният добив от дълбоко Черно
Коментари Харесай

Shell ще направи първият си проучвателен сондаж в „Блок 1 -14 Хан Кубрат“ на 1 април

Още по тематиката Теменужка Петкова: Местният рандеман от надълбоко Черно море ще усили ликвидността на газовата борса „ Репсол България Хан Кубрат С.А. “ поема 20% от правата...

След като през 2016 година българското държавно управление даде позволение на Shell за търсене и изследване на петрол и газ в „ Блок 1 – 14 Хан Кубрат “ в изключителната икономическа зона на Черно море, компанията е подготвена за проучвателният си сондаж. Той ще бъде изработен на 1 април тази година. Сондажът ще е един, на 8 километра от бреговата линия. Самата сондажна активност ще отнеме 90 дни. След това сондажният транспортен съд Noble Globetrotter II, който бе употребен и за сондаж на „ Блок Хан Аспарух “ ще напусне мястото, а кладенецът ще бъде обезопасен. Компанията ще употребява услугите на варненското пристанище ЛЕСПОРТ, където ще се съхранява и цялото съоръжение. Това изясни на конференция на Shell България Александър Кейс, началник на плана „ Проучвателни действия “ в компанията.

В отговор на въпрос по кое време могат да се чакат резултати от сондажа от Shell обясниха, че от време на време сходен разбор е елементарен, само че доста постоянно изисква и повече от година. В случай на изобретение от компанията се ангажираха с по-задълбочени проучвания.

Проучвателните действия са лишили интервал от три години, изясни при представянето на активността на компанията Александър Кейс, началник на плана „ Проучвателни действия “ в Shell България.
Партньори на Shell (Шел) в проучвателните действия ще бъдат австралийската компания „ Уудсайд Енерджи (България) Лимитид “ и испанската Репсол. Сондажът е дълобоководен. Ще се работи на дълбочина от 1300 м под морското дъно. В момента се правят оценъчни сондажи.

По думите на Кейс по време на геоложките проучвателните действия главно в интервала 2016 – 2017 година компанията е съумяла да се снабди с образни изображение на геоложката конструкция под повърхността на морското дъно, употребявайки високотехнологични датчици и звукови талази. Информацията от такива изследвания служи за обмисляне на местоположението на евентуалните проучвателни сондажи, посочи той. След направения разбор на геоложките данни Shell реши да извърши изследователски сондаж в югоизточната част на блока. Целта на сондажа е да дефинира съществуването на възможни находища на петрол или природен газ.

Шансът за комерсиално изобретение на „ Блок 1-14 Хан Кубрат “ е стеснен, само че Shell ще даде всичко от себе си при осъществяване на проучвателния сондаж, изясни още Кейс. Той обърна внимание на подхванатите ограничения за сигурност на морските типове.

Вероятно ще бъдат нужни най-малко още няколко години на изследвания и бъдещи сондажни действия, с цел да се дефинира сигурно капацитетът на тази част на Черно море и да се вземе решение за това дали е вероятен рандеман на петрол и газ. Както изясни Ян Декнател, шеф Проучвателни действия в западното Черноморие в Shell, при разкриване на търговски находища, до момента в който се стигне до разработка на обещано находище са нужни най-малко от 6 до 8 години.

Разходите за такива планове са от порядъка на 50 – 150 млн. $. При такива вложения това значи, че в случай че се открият търговски находища, то добивът от обещано находище би трябвало да е за най-малко 75 хиляди барела на ден, при интервал от 30 години.

При разкриване на търговски находища, изваждането на въглеводородите на повърхността може да отнеме от 6 до 8 години, удостовери и Кейс, като съобщи, че желанията на Shell са дълготрайни. Възможността за триумф при един подобен дълбоководен сондаж е едно към пет, добави той. По-късно пред публицисти Декнател изясни, че тази опция се дефинира от това до каква степен сондажа е изработен наоколо до надлежно находище.

Ян Декнател изясни, че със сондажните действия ще бъдат ангажирани общо 250 души. Компанията обръща извънредно внимание върху сигурността. Транспортирането на служащите ще става по море, а не както е всекидневно с хеликоптери.

Преди това в рамите на представянето на желанието си за изследователски сондаж, от Shell България оповестих, че в сходство със съглашението с Министерство на енергетиката са изпълнени отговорностите за обществени вложения в размер от 1 млн. евро - обезпечаване на съоръжение за географския факултет към СУ " Св.Св Климент Охридски " и реорганизация на лаборатории към Минно-геоложкия университет. Това включва и реализиране на обществени планове в 6 от крайморските общини.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР