Още по темата Стари муцуни, популисти и евроскептици Несигурните италиански

...
Още по темата Стари муцуни, популисти и евроскептици Несигурните италиански
Коментари Харесай

Берлускони привлича избиратели с плосък данък и работни места

Още по тематиката
Стари муцуни, популисти и евроскептици

Несигурните италиански избори още веднъж ще изправят на нокти Европейски Съюз
11 яну 2018
Възкръсването на Берлускони

Бившият италиански министър председател е подготвен за политическо завръщане преди парламентарния избор при започване на идната година
17 ное 2017 " Всички бихме били щастливи да имаме по-ниски налози, само че значимото е по какъв начин да покрием по-малките доходи, тъй че детайлите са основни. "
Никола Роси от Bruno Leoni InstituteПлосък налог и 2 млн. нови работни места са измежду целите в програмата на партията на някогашния италиански министър председател Силвио Берлускони " Форца Италия " преди изборите на 4 март. Според социологическите изследвания десноцентристкият блок евентуално ще вземе най-вече депутатски места, само че няма да има безусловно болшинство.

" Плоският налог значи връщане на покупателната мощ на фамилиите, което ще усили потреблението и ще даде ликвидност на фирмите да вдигнат вложенията ", се показва в чернова на програмата, получена от Bloomberg. Планът също по този начин предвижда годишен растеж от 3% до 2023 година

Какви са задачите

Мерките имат за цел да подтикват стопанската система и да " възвърнат изгубеното по време на рецесията ". Тогава Италия " ще си върне доверието на Европа и света ". Програмата е разисквана с сътрудниците от дясноцентристката коалиция, в това число с евроскептичната " Северна лига ".

В проекта не се показва нивото на планувания плосък налог върху приходите на частните лица, само че неотдавна Берлускони уточни, че то би трябвало да бъде 23% и надолу. Според черновата плоският налог ще се отнася и за фирмите.

Програмата се стреми към уравновесен бюджет и назовава " изпълнима цел " обществен дълг под 100% от Брутният вътрешен продукт при сегашен от над 130%. Но тя не загатва другите фискални ограничавания на Европейски Съюз върху стопанската система и обществените финанси на страната. Посочва се единствено, че постигнатите позитивни резултати ще слагат Италия " в мощна позиция във връзка с европейските договаряния за нужните промени на европейската икономическа политика ".

" Плоският налог е елементарен и обективен и към този момент няма да бъде комфортно да се заобикалят налози. По-малко налози за фамилиите, по-малко налози за фирмите, по-малко налози за трудещите се значат повече ползване от семействата, повече произвеждане от бизнеса, повече претовареност и повече пари в държавната хазна за подкрепяне на жителите ", твърди Берлускони.

Критици на проекта

Според Bruno Leoni Institute плосък налог от 25% ще сътвори дефицит на доходи от най-малко 27 милиарда евро на година, което значи, че равнища сред 15 и 20%, за които приказват дясноцентристите, ще костват даже повече. " Всички бихме били щастливи да имаме по-ниски налози, само че значимото е по какъв начин да покрием по-малките доходи, тъй че детайлите са основни ", показва пред Financial Times Никола Роси от Bruno Leoni Institute.

Дясноцентристите отвръщат, че цената на предложенията може да бъде покрита от орязването на разноските, от по-високия стопански растеж и от ограничението на избягването на налози.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР